sâmbătă, 15 noiembrie 2014

33) Supertramp...super trupa ”Cântecului logic” și a ”Crimei secolului”

Recent am aflat cu plăcută surprindere că prima trupă preferată ca elev de liceu de Gabriel Schütz, fiul amicului Laci la ideea căruia am demarat acest blog, a fost Supertramp. Britanicii încă există și-acum în 2014 conform Wikipedia: formați prin 1969-70, reformați ultima dată în 2010, cu 2 perioade de hiatus în activitate de câte aprox. 8 ani fiecare și cu ceva planuri pentru 2015 chiar dacă separat față de Roger Hodgson, vocalistul chitarist care părăsise trupa încă din 1983. Micuțul Gabriel care a emigrat cu părinții din Reșița în Germania când avea doar vreo 5 anișori, ajungea din Ro în D cu un bagaj muzical-formativ precoce incluzând muzici elaborate King Crimson, Frank Zappa și altele...așa că nu surprinde evoluția sa ulterioară muzicală ca baterist/compozitor/ing. de sunet & mixerist, foarte activ acum la 34 ani cu diverse proiecte și trupe în zona Stuttgart și deja cu câteva albume lansate. Mama sa Minelos îmi povestea recent la Făget că pe Supertramp Gabriel i-a ascultat și studiat meticulos în gimnaziu și ascultând-o povestind am rememorat versurile care se potriveau începute cu ”When I was young...” din poate cel mai cunoscut cântec -și cu siguranță cel mai...”logic”!- semnat de ex-vocalistul Roger Hodgson și născut din întrebările sale despre adevăratele elemente care contează în viață. ”Învățăm din copilărie cum să ”funcționăm” în afara eului nostru” -spunea Hodgson- ”dar nu suntem ghidați spre cine suntem în interior. Trecem de la inocența și minunația copilăriei la confuzia adolescenței și terminăm adesea în cinismul și deziluzia maturității. În ”Logical Song” asta e chestiunea eternă și arzătoare, cea a lui ”please tell me (if you know) who I am” care continuă să atingă profund coarda sensibilă a oamenilor din întreaga lume și să rămână astfel plină de semnificație.”
Piesa a fost dedicată mentorului său și seniorului manager timp de 4 decade al celebrilor The Beach Boys, respectiv Elliott Lott, același care l-a repus pe Roger în circuitul concertistic și astfel în contact cu fanii săi din lumea întreagă, în plus recomandându-i și pe ceilalți 2 manageri, Shakti și Linda.
În aceeași retrospectivă -regal Supertramp/ Roger Hodgson- am rememorat și ”Dreamer”, ”Give a Little Bit”, ”Breakfast in America”, ”Take the Long Way Home”, ”It's Raining Again”, ”School”, ”Fool's Overture”, ”Hide in Your Shell”...Mi-am reamintit de cele câteva elemente definitorii Supertramp: lungile complicații ale parteneriatului creativ Rick Davies/ Roger Hodgson, suportul important în prima fază a milionarului olandez Stanley 'Sam' August Miesegaes, inspirația alegerii numelui trupei din nuvela auto-biografică a clasicului galezul W. H. Davies (1871–1940) ”The Autobiography of a Super-Tramp”...și în general de eleganța rafinată etalată de muzica trupei chiar în perioada comercială de la ”boom”-ul lui ”Breakfast in America”...dar dacă ar fi să aleg un singur album preferat din cariera lungă și sinuoasă, acesta n-ar fi din intervalul denumit de Wikipedia de ”Superstardom” (1979–88), ci anteriorul ”Crime of the Century”, albumul al 3-lea din 1974.



Am găsit tema-titlu -plasată chiar la final de album și considerată cea mai reușită piesă- asociată probabil mult mai recent întrun videoclip unei campanii de apărare a rinocerilor pe cale de dispariție, dar neîntâlnită în intențiile și textul inițial al lui Rick Davies. Momente reușite muzical pe album se întâmplă însă și până atunci, sub semnătura separată sau comună a celor doi....de fapt e un album fără nici o piesă trenantă, plictisitoare...de un nivel componistic și interpretativ foarte ridicat.
Track listing:
All songs written by Rick Davies and Roger Hodgson.
Side one
1. "School"   Hodgson and Davies   5:35
2. "Bloody Well Right"   Davies 4:32
3. "Hide in Your Shell"   Hodgson 6:49
4. "Asylum"   Davies and Hodgson   6:45
Side two
5. "Dreamer"   Hodgson and Davies  3:31
6. "Rudy"   Davies and Hodgson  7:17
7. "If Everyone Was Listening"   Hodgson 4:04
8. "Crime of the Century"   Davies  5:32

Personnel:
Supertramp:
Bob C. Benberg – drums, percussion
Rick Davies – vocals, keyboards, harmonica
John Anthony Helliwell – saxophones, clarinets, vocals
Roger Hodgson – vocals, guitar, pianos
Dougie Thomson – bass

Other performers (all uncredited):
Christine Helliwell – backup vocals on "Hide in Your Shell"
Scott Gorham – backup vocals on "Hide in Your Shell"
Vicky Siebenberg – backup vocals on "Hide in Your Shell"
(Anonymous street musician) – saw on "Hide in Your Shell"
Ken Scott – water gong on "Crime of the Century"

Au fost până acum cel puțin 5 reeditări pe CD ale albumului, mai toate contestate tehnico/acustic, încă una fiind anunțată peste puțin timp pentru 9 decembrie 2014 pe toate formatele la modă azi (LP de 180g, CD si digital download) și cu un bonus ”live” 1975 Hammersmith Odeon concert.
”Cea mai stabilă și de înaltă calitate înregistrare ”live” a trupei din ultimii ani” cu o piesă de pe ”Crime...” poate fi urmărită aici:






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu