vineri, 20 februarie 2015

46) Inițiale italienești pentru inițiere și pentru inițiați: PFM (via "Storia di un Minuto"), PDP, QVL, B(DMS)

Premiata Forneria Marconi (P.F.M.) -aka ”Brutăria câștigătoare Marconi”,
după numele unei brutării cât se poate de reală din orășelul Chiari de lângă Brescia- e un subiect deja amintit în postarea anterioară. Dar care merită dezvoltat oricând și oricât, ca story general sau defalcat pe albume/perioade.
Debutul cu albumul ”Storia Di Un Minuto” a venit la început de an 1972 după câștigarea în vara anterioară a lui "Festival d'Avanguardia e Nuove Tendenze" nu este un subiect pe care l-aș putea aborda fără a face analogie cu alte două debuturi de un calibru asemănător și fără a-i aminti și pe Le Orme și Banco Del Mutuo Soccorso din triada de grupuri italiene de frunte, respectiv din decada cea mai prolifică a rockul progresiv din peninsulă.
”Istoria unui minut” se decomprimă ca întrun ”slow motion” pentru o durată de 34:31 și anticipează ulterioarele albume care vor avea și versiuni în limba engleză. Componența include quartetul original fondator, plus Mauro Pagani...iar ”È festa/ Celebration” este cadoul pe care mi l-am făcut singur via YouTube de ziua mea, azi la 60 ani (sau altfel citit: 6.0, 6-0...set la zero, că tot urmează semifinala Simonei Halep la Dubai).




1. Introduzione
2. Impressioni di settembre
3. È festa
4. Dove...Quando ( Part 1)
5. Dove....Quando (Part 2) 
6. La carrozza di Hans
7. Grazie davvero

Franz Di Cioccio: drums, Moog synthesizer, voices. 
Franco Mussida: Acoustic guitar, electric guitar, twelve string guitar, mandolin, vocals. 
Mauro Pagani: flute, violin, voices. 
Giorgio Piazza: Bass, vocals. 
Flavio Premoli: Keyboards, Mellotron, harpsichord, piano, Moog synthesizer, voices.


Picchio Dal Pozzo


Exponente ale stilului au fost multe trupe în acea perioadă a anilor '70 atât de fertilă, dar Picchio dal Pozzo este considerată una dintre puținele inspirate de scena Canterbury/U.K.: sextet melodic romantic cu inserturi ”jazzy” improvizatorice mai ales în concerte, cu pasaje complexe, turbioane, bucle, suișuri și coborâșuri. În afară de debut, ca o culme componistică a trupei este considerat și albumul-suită "Camere Zimmer Rooms" (1977-78) pe care mulți experți îl recomandă ca un ”must have” pentru fanii prog-rockului italian și ai scenei Canterbury (în frunte cu Caravan, Hatfield & The North, Henry Cow, Soft Machine) și ai lui Frank Zappa.  Poate că formula definitorie a stilului ”rock cameral” își are obârșia chiar în acest titlu trilingv, chiar dacă e vorba de un album din 2001.





Tracklist:

A1 Merta   3:17

A2 Cocomelastico   4:24

A3  Seppia   (10:16)

     A3.1  Sottotitolo

     A3.2  Frescofresco

     A3.3 Rusf

A4  Bonfonchia   0:52

B1  Napier   7:23

B2   La Floricultura Di Tschincinnata   4:23

B3   La Bolla   4:30

B4  Off   4:47

Credits:

Bass, Percussion, Voice – Andrea Beccari

Guitar, Percussion, Voice – Paolo Griguolo

Keyboards, Percussion, Voice – Aldo De Scalzi

Reeds, Flute, Voice – Giorgio Karaghiosoff










































Albumul autointitulat de debut ”Quella Vecchia Locanda” (1972), dar mai ales al 2-lea- "Il Tempo Della Gioia" (1974) face comparabil grupul, prin gradul înalt de sofisticare al muzicii, cu King Crimson. Alături de claviaturi și chitare, vioara electrică și flautul nu lipsesc din arsenalul acestui meteoric band din Roma pe albume de un progresiv simfonic și pastoral clasic, cu coperți foarte frumoase și aflate la mare căutare și acum în Italia, la colecționari mai ales exemplare din tirajele originale.
Din păcate grupul s-a desființat după doar 2 albume.





Banco Del Mutuo Soccorso


Primele 3 albume ale acestui grup fondat în jurul claviaturiștilor frați Vittorio și Gianni Nocenzi (inspirați de Gentle Giant, Jethro Tull și Emerson și Lake & Palmer) au etalat ca element forte savoarea vocii carismatice a lui Francesco Di Giacomo. Când însă a urmat un soundtrack și un album pur instrumental, fanii trupei și chiar recenzorii publiciști s-au divizat la extreme...de aceea găsim cotații și opinii opozite, inclusiv pentru acest ”...Di Terra” (1978) prezentat imediat după apariție la Europa Liberă la ”Metronom” de Radu Teodor sub numele simplificat de grup Banco.
Mâine se împlinește exact un an de la dispariția vocalistului DiGiacomo care a pierit întrun accident de mașină la 67 de ani...   






Recomandări, referințe:

http://surfingtheodyssey.blogspot.ro/2014/12/premiata-forneria-marconi-1971-storia.html

Banco del Mutuo Soccorso: ”Seguendo Le Tracce” -live- (rec. 1975, rel. 2005)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu