sâmbătă, 16 mai 2015

Anneli Drecker, din nou acasă la Tromsø/Norvegia pe "Rocks & Straws"

* Anneli Drecker: "Rocks & Straws" (Rune Grammofon, 2015)

La nici 20 de ani vocalista Anneli (Marian) Drecker originară din Tromsø devenea cu trioul ei ”electronic dream pop” Bel Canto o concurentă puternică pentru deja cunoscutele Lisa Gerrard/Dead Can Dance și Liz Frasier/Cocteau Twins în ceea ce în anii '80 s-a definit stilistic ”Dark Wave/Gothic Rock/Post Punk” -ca parte din scena europeană ”indie/alternative”- prin prestațiile de pe albumele ”White Out Conditions” (1987) și ”Birds Of Passage” (1989) scoase cu distribuție internațională la casa belgiană Crammed Discs și care i-au adus 3 premii Grammy norvegiene. După alte 4 albume cu trupa, 2 solo și multiple colaborări -între care cea mai recentă de peste 10 ani cu grupul Røyksopp- iat-o pe Anneli la 46 ani întorcându-se acasă tematic și melodic în regiunea arctică printre ”pietre și paie” pe noul album, prin 11 piese dominant acustice, toate fiind compoziții proprii pe versurile poetului de cult Arvid Hanssen. Materialul e bazat pe tehnicile de înregistrare din anii '70 și s-a realizat cu acompaniamentul unor invitați majori: chitaristul Eivind Aarset, bateristul Rune Arnesen, basistul Ole Vegard Skauge și cunoscuta orchestră The Arctic Philharmonic din Tromsø. Anneli, pe lângă voce, cântă și la pian și orgă fiind totodată producătoarea albumului lansat pe 24 aprilie și de pe care din ”prima” am remarcat 02.”Circulating Light”, 06.”Ocean's Organ” și 10.”Waiting For The Boat”.





Wikipedia amintește că a compus și cântat și muzică pentru teatru și film, a fost membră în juriul emisiunii TV ”Pop Idol” și a însumat colaborările ei foarte diverse, cu Motorpsycho, Jan Bang, Savoy, A-Ha, Röyksopp, Jah Wobble, Ketil Bjørnstad, Simon Raymonde, Mental Overdrive, Illumination și cu regretatul Hector Zazou (albumul ”Sahara Blue”,1992). 
În luna martie 2015 la ediția curentă a festivalului Vossajazz, a cântat piesa ”Little Tree” de pe noul album împreună cu fiica ei Luna de 9 ani.
Dacă vă place Anneli Drecker, iată discografia ei solo, cu Bel Canto și 2 apariții ca invitată pe cele mai consistente colaborări:  

Anneli Drecker - Tundra (2000)
Anneli Drecker - Frolic (2005)
Bel Canto - White Out Conditions (Crammed Discs, 1987)
Bel Canto - Birds Of Passage (Crammed Discs, 1989)
Bel Canto - Shimmering, Warm and Bright (Crammed Discs, 1992)
Bel Canto - Magic Box (1996)
Bel Canto - Rush (1998)
Bel Canto - Dorothy's Victory (2002)  
Tsunematsu Matsui featuring Anneli Marian Drecker - Song of Joy (1989)
Foreign Affair (Belgium) - East on Fire (1989)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu