luni, 10 august 2015

Alcatraz: "Vampire State Building"


După revelația grupului Archaïa (Franța) din postarea precedentă vă propun aici încă una:

* Alcatraz (Germany): "Vampire State Building" (LP Philips 1971, CD LHM, 2002)
"This record should be played loud"
Insulița celebrului fost penitenciar-fortăreață californian ”The Rock” de maximă securitate, subiect de cărți și filme a fost deasemenea numele ales de acest grup german din Hamburg al cărui prim album compilează în titlu mitul vampirului cu celebrul zgârie-nori new yorkez. Poate titlul și coperta nu-s cele mai inspirate alegeri, dar dacă dăm volumul sunetului mare așa cum suntem sfătuiți pe ”back cover”, devenim martorii întârziați la o muzică cu mult peste așteptări de la un grup care începuse inițial cu coveruri după Vanilla Fudge, Ten Years After, Black Sabbath și Uriah Heep, dar care odată cu primele compoziții proprii avea să schimbe orientarea spre jazz-rockul avangardist de tip Soft Machine, Tony Williams Lifetime sau Colosseum I.
Piesei de deschidere ”Simple Headphone Mind” -a 2-a cea mai lungă- i s-au găsit analogii cu celebra temă-fanion, epica ”In A Silent Way” a lui Miles Davis, chiar fără un Joe Zawinul la pian însăr cu ”drive” comparativ și un ”groove” sincopat imediat captivant...apoi în următoarele piese se simt influențe krautrock, blues psihedelic -cu pasaj vocal de tip Colosseum în ”Your Chance Of A Lifetime”-și chiar un moment ”free” spre finalul dominat totuși de inflexiunile de hard & blues-rock, scurtele solouri de sax și chitară menținând însă balansul...Cele doar 3 minute din ”Where The Wild Things Are” trec parcă prea repede, pentru a compensa în tema-titlu centrala de peste 13 minute cu lejeritatea riff-urilor, solourile inspirate -inclusiv unul de tobe în partea centrală și unul de flaut spre final- cu tempouri alternante de la agresiv la pastoral și spațial...plus un alt pasaj vocal nelipsit de dramatism deși acum diferit de Colosseum I și care ”colorează” și mai bine această suită complexă. Mult experiment și efecte psihedelice întâlnim în penultima piesă ”Piss Off”, pentru ca bonusul de pe CD ”Change Will Come” să încheie discul cu reminiscențe din Cream, Mountain sau If întrun mod mai convențional jazz-rock pentru un album considerat acum retrospectiv ca un ”document muzical important” al generației hippy, un amalgam ”Dirty, Heavy druggy psychedelica”, conform ”http://frgk.blogspot.ro/2010/01/alcatraz-vampire-state-building-1971.html”.

1. Simple Headphone Mind (10:00)
2. Your Chance Of A Lifetime (5:06)
3. Where The Wild Things Are (3:03)
4. Vampire State Building (13:10)
5. Piss Off (3:18)
6. Change Will Come (6:08)

- Rüdiger Berghan - Piano, Vocals
- Klaus Holst - Guitar
- Klaus Nagurski - Flute, Tenor Saxophone
- Ronald Wilson - Bass
- Jan Rieck - Drums, Percussion

Unii au numit ”bombastic” acest ”fusion” complex plin de contraste care însă se atrag reciproc întrun tot unitar mult prea reușit pentru a nu fi avut o soartă mai bună, cu nimic inferior pe acest prim album muzicii trupelor cu care în meteorica sa existență Alcatraz a cântat pe aceeași scenă: Birth Control, Can, Neu!, Jane, etc.
Emblematice pentru soarta nedreaptă sunt și versurile din piesa a 2-a, promisiuni mincinoase despre bogăție și faimă ale managerilor și caselor de discuri care în realitate îi folosesc pe muzicieni doar pentru propriul lor câștig. Dacă nu accepți să cânți cum vor ei, managerul va râde și îți va face semnul de ”goodbye” cu mâna, doar sunt atâția alții dispuși să-ți ia locul...
Iluștrii necunoscuți din Alcatraz n-au acceptat nici un compromis și au făcut din fericire exact muzica pe care au dorit-o.  
”N-am știut nimic despre acest obscur și subevaluat grup. Acum însă sunt fericit să vă mărturisesc cât de norocos am fost descoperind acest mic giuvaer muzical” spunea unul dintre deținătorii albumului. Subscriu 100% acestei păreri și vi-l recomand în orice format, cele 2 piese principale de pe album fiind postate pe YouTube (vezi mai jos).

Câteva recenzii găsiți aici:
http://www.progarchives.com/album.asp?id=10591

http://www.toterallee.blogspot.ro/2010/08/alcatraz-vampire-state-building-1971.html




Recomandări:
Alcatraz: ”Live” (1980)
Alcatraz: ”No. 4” (1982)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu