joi, 12 noiembrie 2015

„Tandrețea” de la 70 de ani a lui J.D. Souther

Vârsta rotundă împlinită de venerabilii cu merite marcante ai rockului ar fi un motiv suficient ca ei să merite un mini-portret...cu-atât mai mult dacă respectivii au fost neglijați de mass media și o dată în plus dacă respectiva aniversare mai este însoțită și de lansarea unui nou album (semn nu doar de creativitate și și de auto-respect)! Acesată tripletă de motive operează în cazul cantautorului și actorului John David Souther din Detroit/Michigan, alias J.D. Souther sau JD Souther (cum apare numele său pe diversele albume), prilejuită de cei 70 ani împliniți pe 2 noiembrie și precedată de lansarea lui „Tenderness” la Sony Masterworks după vreo 8 ani de hiatus componistic „întrerupt” în 2013 -deci abia la 68 de ani- când lui Souther i s-a făcut și lui târziu un loc în „Songwriters Hall of Fame”...
Melomanii nostalgici după acea sensibilitate și muzicalitate „old school” tipică anilor '70 sunt cei mai vizați de acest „vintage soft-pop sound”, mai precis fanii The Eagles, Christopher Cross, James Taylor, Dan Fogelberg -ca să enumăr chiar o bună parte dintre colaboratorii săi-, dacă nu-i cunosc deja (dintre) albumele solo sau cele 2 materiale în formula de super grup country-rock Souther Hillman Furay Band. Nu-mi pot însă închipui că mai sunt melomani de 40-45+ ani în Ro care să nu știe Best of My Love, Victim of Love, New Kid in Town, Heartache Tonight, The Sad Cafe” sau How Long”, piese clasice The Eagles la care J.D. a fost coautor (ultima din serie, aparținându-i în exclusivitate, apare pe albumul de debut din 1972, vezi recomandările). Ați văzut? De multe ori pe unii muzicieni -mai ales compozitori- îi știm indirect prin vocile altora, deși poate nu i-am văzut sau poate chiar n-am auzit de ei niciodată...iar JD Souther, preferatul lui Sir Paul McCartney (!) cum zicea acesta odată (ca și despre Randy Newman), ar fi meritat o soartă mai bună până acum, având destule albume solo notabile din care am ales pentru această postare acesta nou plus încă 4 titluri.
Noua repriză de „Tandrețe” ne oferă în prezent șansa recuperărilor, fie și măcar parțial, prin cele 9 compoziții noi și personale, exceptând 2 care-l au coautor pe basistul, aranjorul și producătorul Larry Klein, ex-soțul lui Joni Mitchell și actualul partener de viață al cântăreței braziliene Luciana Souza. Dean Parks (gtr), Till Bronner (tr), Billy Childs (p-no), Lizz Wright (backround voc) și Jeff Coffin (s-sax) se numără printre celelalte ajutoare notabile care urcă nivelul albumului vocalistului chitarist, orientarea „jazzy” fiind anticipată de revenirea sa din 2008 și de „Natural History”, album din 2011 care a inclus noi versiuni la piese vechi și o compoziție a fostei sale prietene pentru o perioadă, cunoscuta Linda Ronstadt (Stevie Nicks din Fleetwood Mac și regretata Judee Sill fiind celelalte două scurte „love affairs”).
Mulțumiri speciale amicului Adrian Găvruș din Satu-Mare care a semnalat pe Facebook pe pagina Nostalgic Club despre această apariție focalizând pe subestimatul autor. 




Recomandări:
John David Souther - S/T (1972) (cu Ry Cooder)
John David Souther - Black Rose (1976)
J.D. Souther - You're Only Lonely (1979)

Longbranch Pennywhistle (Glenn Frey & John David Souther) - S/T (1969)
The Souther Hillman Furay Band (1974)
The Souther Hillman Furay Band  - Trouble in Paradise (1975)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu