marți, 14 iunie 2016

Prog, Prog, PROG...& Beyond! (4) (May, 2016)


* The Legendary Pink Dots - Pages Of Aquarius -2 LP- (2016)
Deși e vorba de-o adevărată instituție anglo-olandeză, cred că-mi trebuie mari eforturi și răbdare să adun 10 nume de persoane din Ro despre care să afirm că-s cunoscători ai acestei trupe dinafara „mainstream”-ului, condusă de enigmaticul Edward Ka-Spel, formată la Londra în 1980, cu peste 40 albume studio & live la activ și care și-a câștigat acel devotat „cult-following” datorită vocii și versurilor de o imagerie aparte a liderului susținute de ghitara hipnotică, bas pulsând captivant și valurile de sintetizatoarele. De multe ori albumele erau tematice, ca și acest nou dublu set care răsfoiește muzical dilemele astrologice din paginile zodiei Vărsător, declinul religiei și ascensiunea tehnologiei, plus trimiterea la musical-ul „Hair”, respectiv simbolica odă hippy „Age Of Aquarius”, adevărat imn al generației iubirii, păcii și părului lung.
Wikipedia a detectat în muzica TLPD, ca să realizați despre cine vă scriu eu pe-aici, stiluri multiple: „neo-psychedelia, ambient music, electronic music, tape music, industrial, psychedelic folk, synthpop, post-punk, progressive, jazz, noise, pop, goth rock”...cu o aplecare distinctă spre experimental și avangardă”...Ka-Spel e asociat ca voce, compozitor și personalitate cu Syd Barrett (minus problemele mentale), Pink Dots -ca să rămânem în gama roz- desigur cu Pink Floyd, plus influențele de la mai-marii krautrock-ului: Can, Faust, Brainticket, Magma sau Neu!

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Legendary_Pink_Dots



* The Claypool Lennon Delirium - Monolith of Phobos (2016)
* The Ghost Of A Saber Tooth Tiger (The GOASTT) - Midnight Sun (2014)
Les(lie), basistul din Primus și Sean, fiul chitarist de 41 ani a lui John Lennon și Yoko Ono, au format un duo inedit care, neriscând nimic, a debutat luna aceasta cu un album nou-nouț...și care, ca idee din start pleca de la „așteptări zero”, comercial sau nu. Se prea pare că cei 2 și-au depășit așteptările, conform recenziei argumentate din link-ul de aici:
http://consequenceofsound.net/2016/06/album-review-the-claypool-lennon-delirium-monolith-of-phobos/
Eu am pus ca pereche acestui album, unul ceva mai ușurel din 2014 cu alt grup al lui Sean format cu prietena sa, vocalista Charlotte Kemp Muhl, dar în care-i descoperim calități certe vocale și componistice moștenite de la ilustrul său tată.




* Airbag (Norway) - Disconnected (2016)
* Airbag (Norway) - The Greatest Show on Earth (2013)
Al 4-lea album al norvegienilor, „modern, bogat și vibrant”-cum scria cineva- reflectă în cele 6 piese tema alienării între individ și societate, sinele versus restul lumii...și eșecul, de regulă, al vieții celui „deconectat” care nu se ridică la nivelul așteptărilor celorlalți, mesaj cel mai bine etalat în tema-titlu, cea mai lungă piesă de peste 13 min. Pink Floyd, Radiohead, Marillion post-Fish, Porcupine Tree și Anathema sunt influențele formulei actuale Airbag, respectiv Asle Tostrup (vocals), Bjørn Riis (guitars, vocals), Jørgen Hagen (keyboards), Anders Hovdan (bass) și Joachim Slikker (drums) de pe un alt candidat cu pretenții la „albumul anului”, cel puțin în arealul geografic limitat al prog-rock-ului scandinav. Ce plăcută surpriză să găsesc via Ioan-Mircea Pop/Facebook albumul acesta nou ascultabil integral pe site-ul postului Replica Radio din Cluj!:
http://www.replicaradio.ro/airbag-disconnected.html#/player1?catid=0&trackid=0





* Orchestre Celesti (Federico Fantacone) - The Court of Miracles Vol.2 (2016)
* Orchestre Celesti (Federico Fantacone: keybs & voc) - The Court Of Miracles Vol.1 (2014)
* Orchestre Celesti - Quattro (2012)
* Orchestre Celesti - Transition of Power (2011)
* Orchestre Celesti (Federico Fantacone) - Black and Red (2009)
* 2 KX (Lisa LaRue) - Sussuration -EP- (2014)
* Lisa LaRue Project 2K9 - World Class (2009)
* Lisa LaRue 2KX (USA) - Fast and Blue (2011)
Descoperindu-l pe italianul claviaturist și vocalist din spatele „orchestrei celeste” care împlinește anul ăsta 10 ani, am extins investigația la nivelul mai multor ore plecând de la „Curtea miracolelor, vol 2” -noul album 2016- și dând timpul înapoi. Lucrurile sunt foarte bine precizate de numele capitolelor, cel de-al 2-lea urmând linia școlii britanice de la Canterbury cu influențe din jazz. Se poate ușor observa, ca și în Vol. 1, că italianul are bine însușite „lecții” de stil rafinat precum King Crimson sau Gentle Giant. Și pentru că a avut în 2014 o colaborare cu americanca Lisa LaRue, „Paesaggi di Suono” (album de negăsit pentru mine deocamdată, cu excepția piesei de Crăciun pe single „Aspiration”), iat-o separat și pe această Lisa etalată pe 2 albume și un EP. Fără alte detalii la acest mini-set care merită mai în detaliu cercetat, cu excepția melodioaselor titluri de pe The Court of Miracles Vol.2 (2016):

CHAPTER 1 : „THE ELECTRO-PROG SIDE”
1. AHAHAH! (3.40)
2. BLUE LEAD (5.20)
3. ARYTHMIA (3.58)
4. ALIEN TRACK (6.04)
5. UNDER THE RAINBOW (4.06)
6. SOMETIMES (4.53)

CHAPTER 2: „A MORE CLASSIC SIDE”
7. SECANT (for ANDY) (7.42)
8. SETRAKIAN (8.22)
9. THE CAROUSEL OF LIFE (6.22)
10.CAMMINO IN SILENZIO (5.04)
11.ELEGIES - orchestral movements with synthesizers (9.03)
12. ARCADIA (7.47)
13. SYRINX (2.15)







* Szun Waves (U.K./Australia) – At Sacred Walls (2016)....„post-rock, free-jazz, psychedelic, electronica"
Debutul unui trio format din electronistul producător Luke Abbott, bateristul claviaturist Laurence Pike (unul din frații din grupul australian PVT/Pivot) și saxofonistul Jack Wyllie (din Portico Quartet) e văzut de critici importanți ca o rezultantă superioară sumei celor 3 părți componente, altfel perfect complementare și sincronizate, fără riscul altor proiecte unde prevala vanitatea unuia sau a altuia dintre muzicieni. Gradul de dificultate al muzicii fiind însă mai mare decât al realizărilor anterioare ale participanților, albumul reclamă o concentrare superioară la audiție, fiind vorba „poate despre cel mai bun titlu pe care oricare dintre cei 3 și-au pus numele”, conform lui Haydon Spenceley în cronica de aici:
http://drownedinsound.com/releases/19434/reviews/4150056




* Vimala Rowe & John Etheridge - Out of the Sky (DYAD Records, 2016)
La final, pentru că tot am amintit de scena Canterbury U.K., iată-l pe unul dintre veterani -chitaristul din Soft Machine- acompaniind o tânără și promițătoare vocalistă pe un nou album de cântece originale, standarde de jazz și covers-uri inedite din surse diverse de „world music”,.mai potrivit ca subiect pentru blogul meu paralel VicTimofJazz.  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu