joi, 31 ianuarie 2019

Ce-am mai găsit pe „la marginea luminii" și la „o ascultare mai atentă”

Motto:
„Acolo sunt acțiuni pe care le-am neglijat și care nu încetează să ne sâcâie”...

* Steve HackettAt the Edge of Light (InsideOut Music, 2019)
* SantanaIn Search of Mona Lisa -EP- (2019)
* Rival Sons – Feral Roots (2019)

Majorii sunt la înălțimea așteptărilor, mai ales chitaristul ex-Genesis aflat la al 6-lea album semi-conceptual de "rock" cu muzică nouă din ultimii 10 ani, cu fratele John la flaut, Rob Townsend la t-sax și duduk, Paul Stillwell la didgeridoo, etc...corul feminin de gospel the McBroom sister fiind o apariție în premieră. Interesant e că videoclipul oficial "Under The Eye Of The Sun" sună à la...Yes (!):
https://www.youtube.com/watch?v=IGt0GXb4PTg

EP-ul lui Santana oferă doar 3 piese noi, pare mai curând să anticipeze un material mai consistent. 
Nimic altceva special de semnalat la noul albumul (al 6-lea) al "fiilor rivali" californieni la aproape 10 ani de la lansare, în afara unui blues-rock mai divers ca instrumentație.





















Blogul acesta se focalizează însă mai ales pe acei așa-numiții "underrated & unheralded artists", cum am găsit scris undeva chiar despre primul nume din lungul șir de noutăți care urmează....

* David Nance GroupPeaced and Slightly Pulverized (2018)
    - David Nance (gtr, voc) – More than Enough -LP- (2016)
* Angelo De Augustine (gtr & voc) – Tomb (2019)
* William Tyler (ac-gtr) – Goes West (2019)....with Bill Frisell
* Hannah Silva (UK) – Talk in a Bit -LP- (Human Kind Records, 2018)...."experimental, spoken word, jazz, sound poetry"
De prin 2011 poeta/actrița/coreografa/vocalista din Birmingham, absolventă între altele a Conservatorului din Amsterdam, s-a afirmat pe scenele teatrelor cu melanjuri și colaje unice de șamanism, ceremonii pre-religioase, dadaism și jocuri de limbaj ("gimmicks"tipice mai ales copiilor, câteva "performances"-uri fiind premiate. 
Iat-o acum cu primul ei album muzical lansat în luna mai 2018 cu atribute parcă anti-Brexit și care are ecouri pozitive mai ales în spațiul anglofon, deși înregistrat în Italia și scos la o nouă casă elvețiană cu suportul financiar al British Council of Arts și prin aportul următorilor muzicieni elvețieni acompaniatori (conform bandcamp.com)
  - Julian Sartorius: drums, beats and percussions.
  - Luca Xelius Martegani: Korg MS20, Memory Moog, Doepfer A100 modular, Rhodes mark II, Sintetika Musika Makina custom modular system, Disciple one synthesizer by Riccardo Monti
  - Zeno Gabaglio: electric five strings cello 
...."experimental dar accesibil: un mariaj de muzică și cuvinte, atmosfere și caneluri, tehnologie și tenacitate. "Talk in a bit" este un album electric, profund ritmic și pe alocuri melancolic".  
https://humankindrecords.bandcamp.com/album/talk-in-a-bit



* Writhing Squares – Out of the Ether -LP- (Trouble In Mind, 2019)...."space psychedelic rock"
* The Day (Loeters & Sonnenberg, Netherlands) – Midnight Parade (2019)...."indie/dream-pop/post-rock" 
* Ouzo Bazooka (Israel) – Transporter (2019)...."psych rock"
* Hama (Nigeria) – Houmeissa (2019)...."digital folk/hip hop/Tuareg guitar techno"
* Tartit ("Union") (Fadimata Walet "Disco" Oumar) – Amankor/The Exile (2019)...."the long-awaited return of the iconic guardians of Tuareg music"
* V.A.To Catch a Ghost: Field Recordings from Madagascar (Sublime Frequencies LP, 2018)
* Bendik Giske (sax, Norway) – Surrender (2019)...."ambient, classical, experimental"
* Ed Wynne (gtr, Ozric Tentacles) – Shimmer into Nature (2019)
Albumul, deși unul solo, are toate calitățile și ingredientele muzicii trupei O.T.
* LeE HARVeY OsMOND (Tom Wilson: ac-gtr & voc, Canada) – Mohawk (2019)....prod. by Michael Timmins (Cowboy Junkies)...."indie folk-rock" 














   Shimmer into Nature 






* Richard Youngs (voc, gtr, etc) – Dissident -LP- (2019)...."folktronica, experimental"
* Lip TalkD A Y S (2019)...."experimental, indie-pop"
* log(m) & LaraajiThe Onrush of Eternity -2 CD- (2019)...."ambient, experimental"
* Black to Comm (Marc Richter) – Seven Horses for Seven Kings (Thrill Jockey, 2019)
* Sarah Louise (gtr, p-no, voc) – Nighttime Birds and Morning Stars (Thrill Jockey, 2019)

* Gum Takes Tooth (Jussi Brightmore & Tom Fug) – Arrow (2019)...."electronic, indie, psychedelic rock"
* KTL (duo) – The Pyre: Versions Distilled To Stereo (2018)
....KTL = Peter Rehberg (fondatorul casei de discuri profilată pe experimental Editions Mego) și Stephen O’Malley din trupa Sunn O))).

Descoperire și recomandare...„strong”, o platformă care se ocupă și promovează felurite muzici atent și exigent selectate, cum îi zice și numele, după o ascultare mai atentă”:      https://acloserlisten.com
La o primă incursiune mi-au atras atenția câteva nume și albume:
* Kammerflimmer Kollektief (Germany) – There Are Actions Which We Have Neglected and Which Never Cease to Call Us (Bureau B, 2018)
...N-am ales motto-ul postării întâmplător după acest disc, în primul rând pentru remarcarea în sine a albumului, cu contradicții și repetiții obsesiv-compulsive reușit reconciliate muzical, coperta cu vrăjitoarea spânzurată (la care, privită mai îndeaproape, se observă lipsa funiei....dar oare cine deține puterea, călăul sau condamnata, n-o fi cumva vreo inversare de sensuri ca la cărțile de Tarot?), alte simboluri și mituri vechi activate ale celor 7 teme travestite în „acțiuni/stați(onăr)i”, aluzie la originalele 7 opriri ale lui Isus pe Drumul Crucii din Biblie.
Pe de altă parte profitând de ocazie, vreau să aduc astfel și un meritat omagiu trioului clasic-modern avangardist din Karlsruhe la împlinirea a 20 ani de existență, mai ales că nu-mi amintesc să mă fi ocupat de acest subiect nici în 2015 cu ocazia albumului anterior, remarcabilul „Désarroi” și parcă nici înainte. Cum spunea criticul Richard Allen despre Colectivul Fibrilației Ventriculare: „fiecare apariție discografică, o revelație”.



* Jean Derome (saxes, Montréal/Canada) – Résistances (Ambiances Magnétiques, 2017)
Album despre flux, putere, voltaj, rezistențe (titlul, la album și piesele numerotate I-XVI), circuite, motoare, turbine, puls, tablou și frecvență, adică despre parametrii curentului electric sugerat și de grafica de pe copertă și "indus" muzical în cele 16 piese interpretate de 20 muzicieni. Care disc durează mergând mai departe cu ideea, nu întâmplător, 60 minute...adică exact valoarea standard în Hz la a curentul american. Până și naturalele titluri “Aurores boréales”, Tout part du soleil” și “Danse finale cred că au de-a face în acest context cu energia electrică a unui album consonant și cu numele „Ambianțe magnetice” al casei de discuri co-fondate de avangardistul saxofonist & flautist de 63 ani împreună cu chitaristul René Lussier în 1983.




Julia Kent (cello, Canada) – Temporal (The Leaf Label, 2019)
Măcar pentru numele ei -vestita marcă de țigări- ar trebui să fie mai cunoscută și pe la noi această violoncelistă ce acoperă un vast spectru de emoții folosind un număr limitat de ustensile și pe acest al 5-lea ei album conceput coreografic așa cum au fost și altele dinainte pentru film, teatru și dans, de ex. pentru compania italiană Baletto Civile: „cerebral și totuși accesibil”, cum "scurt și la obiect" scria cineva într-un "review".



* Already Dead Tapes and Records – AD229 obody: Is A Bridge/A Ready Place -cassette- (2016)...."alt. folk experimental"
* Enno Voss (gtr, Germany) – Currents -EP(Unperceived Records, 2018)
* Lee Gamble (UK) – In a Paraventral Scale -EP- (Hyperdub, 2019)
* Bana Haffar (US) – Matiere -EP- (2018)
* Rudi Arapahoe (UK) – A False Memory Of A Sports Party (2018)
* Rudi Arapahoe – False Self (2016)






* Bruno Bavota (p-no, Napoli) – RE_CORDIS -Compilation- (Temporay Residence, 2019)
Excelent acest pianist din Napoli de 35 ani (împliniți pe 13 ianuarie) în a cărui muzică am regăsit mult din vraja romantică și suflul înălțător spre divin al belgianului sexagenar Wim Mertens sau din sonoritatea americanului William Akermann și a casei lui de discuri Windham Hill (Records) cu apogeul creativ în anii '80. B.B. are deja vreo 8 albume în discografie și câteva premii și nominalizări:
    - Bruno Bavota - Selected Works (1631 Recordings AB, 2017)
    - Bruno Bavota – Out of the Blue (Sono Luminus/USA & Canada, 2016)
    - Bruno Bavota – Mediterraneo (Dronarivm/Russia, 2015)
    - Bruno Bavota – The Secret of the Sea (Psychonavigation Records/Ireland, 2014)
    - Bruno Bavota – La Casa Sulla Luna (Lizard/Italy, 2013)
    - Bruno Bavota – Il Pozzo d'Amor (2010)
(lipsește un singur titlu: Impression (Afrakà, 2017)
 - Bruno Bavota - Hands (Official Video):
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=-uQAKmW6gOM
 - Bruno Bavota - Me And You:
https://www.youtube.com/watch?v=t-jklR6kkRA

Un nume interesant din vastul „catalog” al site-ului este românca Alina Kalancea, tânără „methodical sonic explorer”-easă școlită la Roma și cu un album CD/2 LP de debut meticulos pregătit, apărut anul trecut în Spania și pe care apare ca invitată mai sus numita canadiancă Julia Kent (!). L-am pus în lista de căutări:
 https://www.discogs.com/Alina-Kalancea-The-5th-Apple/master/1492577
 http://storung.com/en/str013-alina-kalancea-the-5th-apple/


    http://www.artrockin.com/reviews/2019/01/top-40-music-choices-of-2018/
        
Tocmai când credeam că s-a încheiat perioada bilanțurilor anuale, am dat de link-ul de mai sus cu 40 alegeri muzicale foarte insolite, mai toate neîntâlnite prin alte poll-uri profilate asemănător. 12 albume le aveam (7, (12), 16, 17, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29, 31 și 40), câteva chiar amintite și scurt recenzate pe-aici, urma să caut dintre celelalte 28. Dintre acestea circa 10 sunt autoproduse, deci tirajul mic împiedică răspândirea lor, prin urmare am "recoltat" via Internet vreo 13 de la "labels"-uri ceva mai măricele plus alte albume-suport (11) mai vechi pe post de paleative, cu aceiași artiști/trupe...iar unele din cele negăsite, cum e cazul la (4) și (5) dar nu numai, sunt ascultabile pe alte platforme. Cu acestea 2 cu tot am ascultat până acum numai 7 sau 8, deci orice ajutor mi-ar fi binevenit dacă e dornic cineva să se "înhame" la așa un demers: 
(1) Crayola Lectern (UK) – Happy Endings (2018)
     Crayola Lectern – The Rise and Fall of... (2013)
(2) Flat Earth Society (Belgium) – Untitled #0 -2 CD- (2018)
(4) STERBUS (Italy) – Real Estate/Fake Inverno (2018)
....Duoul din Roma, adică Emanuele Sterbini & Dominique D'Avanzo + invitații, cu albumul 2 CD ascultabil integral aici: https://sterbus.bandcamp.com/ 
      Sterbus – Iranian Doom (2011)





(5) SIX-RING CIRCUSSix-Ring Circus (2018)
....5-tet din Lyon la debut, cu 3 piese de pe album foarte "jazzy", ascultabile aici:
https://soundcloud.com/sixringcircus

(6) Solju (Finland) – Odda Áigodat/"New Times" (2018)
(8) Ben Levin Group (US) – Our Place (2018) 
     Ben Levin Group – Pulse Of A Nation (2011)
     Ben Levin (gtr from Bent Knee) – Life and Back (2016)
       Bent Knee – Shiny Eyed Babies (2014)
(9) Dialeto (Brazil) – Live with David Cross (2018)
(10) Paul Steel (UK) – Carousel Kites: April and II (2018)
"Caruselul..." amintește de sonoritatea Steely Dan.
       Paul Steel – Moon Rock (2007) 
(11) OTEME ("Osservatorio delle Terre Emerse/Observatory of Emerged Lands", Italy) – Il Corpo Nel Sogno (2018)
       OTEME ("Observatory of Emerged Lands", Italy) – L'Agguato, L'Abbandono, Il Mutamento (2015)
       OTEME ("Observatory of Emerged Lands", Italy) – Il Giardino Disincantato (2012)















    Il    Corpo Nel Sogno
        Carousel Kites: April and II                       
                



 

(19) Anja Garbarek (Norway) – The Road Is Just A Surface (The Original Full-Length Theatrical Version) (2018)
....Album la prima "vedere" mai interesant ca altele anterioare, printre alții cu tatăl ei Jan Garbarek, aranjor și interpret la...claviaturi (!)

(20) The Lemon Twigs (US) – Go To School (2018)
(30) Fernando Perdomo (gtr & bass, The Dave Kerzner Band/Jakob Dylan’s Echo In The Canyon Band) – Zebra Crossing (2018)
(32) Momus [Nich(olas) Currie, Scotland] – Pantaloon (2018)
       Momus [Nich(olas) Currie, Scotland] – Pillycock (2017)
(35) Officer! (Mick Hobbs) – Earlier Music -Compilation- (rec 1983-1985, rel 2018)
       Mick Hobbs – Bandagen/Some Officer! Songs -cassette- (1989)
(39) Gryphon (UK) – ReInvention (2018)
  * Nova Cascade (UK/US/Italy) – Above All Else (2018)
    * He Was Eaten By OwlsChorus 30 From Blues For The Hitchhiking Dead (2016)





Recuperări, completări: * Mark Stewart + MaffiaLearning to Cope with Cowardice (1983/2006)*...albumul a avut o reeditare și în 2018.
* Birds and BuildingsMultipurpose Trap (2013)
* Kate BushRemastered Part II -4(7)CD- (2018)
* The ResidentsCommercial Album: pREServed Edition Bonus Traks -2 CD- (Cherry Red, 2019)
* The ResidentsEskimo: pREServed Edition Bonus Traks -2 CD- (Cherry Red, 2019)
* Artie Kaplan (voc, France) – Confessions of a Male Chauvinist Pig (Riviera LP, 1972)
* Secret Oyster (Denmark) – S/T (Furtive Pearl) (1973)
* Secret Oyster (Denmark) – Vidunderlige Kælling (1975)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu