miercuri, 4 septembrie 2019

„September Morn” 2019 (I), cu King Crimson, Mike Patton & Jean-Claude Vannier, Jenny Hval, Bjørn Riis/Airbag, Cápsula, Mountain Bus, recomandări Wayside Music, etc...


Un volum imens de albume notabile au apărut la început de toamnă, dar pe care iarăși, din păcate, sursele de informare românești le vor ignora în cea mai mare parte, inclusiv colecționarii de viniluri...Pe cele mai multe doar le semnalizez cu ceva detalii ajutătoare iar pe câteva mai ales din zona prog-rock și reeditări le subliniez cu titlu de recomandare, de ex. albumele chitaristului norvegian de 55 ani Bjørn Riis de la trupa Airbag (vezi și albumul din 2009 recomandat spre final), artist solo abia acum descoperit de mine și mult inspirat din Pink Floyd. Nu lipsesc recomandările de la Wayside Music, cum v-am obișnuit de ceva timp încoace, pentru că e vorba acolo de albume dintre cele mai întreptățite a merita în etichetări sufixul „avant”.
Începe așadar „maratonul”, dacă pentru o „ștafetă” -cum ar merita așa o cantitate mare de material- n-am parteneri doritori să scrie în românește. Sper că sunt însă virtual de partea mea, fie și cu ajutorul aproximativ al lui Google Translate, măcar o parte dintre muzicienii implicați. Datorită lor aproape exclusiv, „singurătatea alergătorului de cursă lungă” încă mi se pare suportabilă....

* King CrimsonKC50 Vol.31-Vol.35 (2019)
....continuând seria de până la 50 „volume” (= piese/variante inedite) marcând tot atâția ani de existență K.C. Între timp, poate ca să folosească una dintre cifrele magice, Robert Fripp & co. a mai scos un 5 CDs numit Audio Diary 2014-2018 cu extrase „live” din concertele intervalului respectiv de...ați ghicit: 5 ani pentru cea mai longevivă și extinsă garnitură K.C. Întrebarea-cheie însă rămâne: „în toată tevatura asta de apariții, de ce niciun album cu piese noi, nu așa ar fi meritat sărbătorită cel mai adecvat jumătatea de secol”?










* Status QuoBackbone (2019)
....nimic special cu excepția faptului strict statistic că e primul album din toată cariera trupei fără chitaristul Rick Parfitt, dispărut în dec. 2016...
* Mike Patton & Jean-Claude VannierCorpse Flower (2019)
....Întâlnindu-se în 2011 la o retrospectivă Serge Gainsbourg, cei doi protagoniști au pus sămânța acestei colaborări iar după 6 ani au început concret să lucreze la ea. Iată Flora cadaverică finalizată și în măsură să se poată spune că reprezintă o unică experiență bazată pe un profund respect mutual și creativ între autori, meritând așteptarea cu prisosință! Americanul vocalist și actor de 51 ani a cărei muzică, indiferent de trupă/proiect plecând de la Faith No More, se distingea de regulă prin disonanțe, tensiune și sarcasm, se dovedește acum umoristic, sensibil și foarte melodic, de ex. în „Chanson D'Amour” -piesă originală, nu cover la hitul trupei Manhattan Transfer-, fără însă a abandona gustul pentru experiment și avangardă deși îl adaptează abil și cu reverență chanson-ului tipic franțuzesc al compozitorului de 76 ani partener. Sunt momente pe disc care par a fi rămase din aceeași sesiune de înregistrări cu conceptualul Histoire de Melody Nelson din 1971, nu compuse 47-48 ani mai târziu, altă mare calitate derivând din cum reușesc acești 2 muzicieni fără bariere de expresie să îmbine aranjamentele muzicale cu textele acompaniatoare ale celor 12 compoziții în care întâlnim clopote gotice și pasaje corale „punky” contrastând cu vocea lui Mike catifelată și ușor șoptită în povești macabre sau comentarii actuale socio-politice, deopotrivă deranjante și luminatoare, de ex. în „Browning” a cărui personaj aruncă o proastă lumină asupra culturii americane a armelor de foc. Tom Waits („Camion”, „Cold Sun, Warm Beer”), Robbie Robertson („Ballade C.3.3”, neo western-ul „Browning”), Scott Walker („Hungry Ghost”), chiar Roger Waters/Pink Floyd (tema-titlu)...iată alte repere și „sound”-uri de cantautori majori cu care aș putea asocia muzica asta provocatoare de la piesă la piesă, odată cu perindarea sumedeniei de invitați din Los Angeles și Paris, incluzându-i pe Smokey Hormel (Beck, Johnny Cash), Justin Meldal-Johnsen (Beck, Air, Nine Inch Nails), James Gadson (Beck, Marvin Gaye), Denys Lable, Bernard Paganotti (Magma), Daniel Ciampolini, Didier Malherbe, Léonard Le Cloarec și the Bécon Palace String Ensemble.
„Orchestrația somptuoasă se învârte în jurul epopeii finale de sală de bal „Pink and Bleue”... -citeam într-un review-...„un peisaj sonic elegant și rafinat care contrastează strălucitor cu confesiuni cu adevărat amuzante și vorbe spuse la beție” (amintind încă o dată de Tom Waits)...„Albumul ne poartă întro aventură înfiorătoare printr-o serie de viniete cinematice care valorifică întotdeauna neașteptatul”.




* TinariwenAmadjar (2019)
* PixiesBeneath the Eyrie (2019)
* Fischer-ZSwimming In Thunderstorms (2019)
....o continuare firească a tuaregilor și 2 reveniri după mult timp de pauză...dar nimic deosebit.
* Neal Morse – Jesus Christ: The Exorcist -2 CD- (Inner Circle March, 2019)
....dublu set continuând „Marea Aventură” („prietenii știu de ce”) de la începutul anului și etalând fațeta rock-ului creștin etalată pe un album conceptual-tematic-biblic de către chitaristul/vocalist (+ keybs & drums) din Spock's Beard, Transatlantic, Flying Colors, solo, The N.M. Band, etc... 
* Bonnie “Prince” Billy, Bryce Dessner, Eighth BlackbirdWhen We Are Inhuman (2019)
.....sublinierea se datorează exclusiv piesei de final ”Stay On It”, cea mai lungă și mai îndrăzneață sau...mai „inumană”, în sensul inovator, a trioului.




Geraint Watkins – Rush of Blood (2019)
Tad Robinson – Real Street (2019)
* Devendra BanhartMa (Nonesuch, 2019)
* V.A. („curated by Devendra Banhart”) – Fragments du Monde Flottant (2019)
Muslimgauze (Bryn Jones) – Babylon Is Iraq (2019)
....inițial mă gândeam cam la ce-am scris la Pixies și Fisher-Z, deci aș fi pus albumul alături de respectivele...dar o reascultare -un adevărat „lux” ca investiție de timp în noianul de noutăți!- l-a ridicat ceva peste nivelul celor 2, chiar dacă liderul cu invitații săi nu vine cu ceva 100% nou ci cu extensii în aceeași manieră „electronic, experimental, world” a unor teme vechi.




* The LumineersIII (2019)....„indie folk-rock, americana”
....compozitorii Wesley Schultz și Jeremiah Fraites, deveniți între timp pentru prima dată și la doar 2 luni distanță tineri tați de băieți, încearcă ajutați și de Simone Felice și Lauren Jacobson (cello) să mențină cu succes ștacheta sus ridicată de vol. II platinat din 2016 pe acest nou disc cu 3 personaje de familie sensibil evocate separat în tot atâtea capitole -bunica Gloria, fiul Jimmy și nepotul Junior Sparks-, plus 3 piese-bonus. Trupa asta, cu multe cântece folosite și prin filme/seriale TV, a intrat deja în „mainstream” ceea ce n-o s-o mai facă de prea mare interes pentru acest blog.



















The Silence (Masaki Batoh: gtr, Japan) – Metaphysical Feedback (2019)
* Kukangendai (Japan) – Palm (2019)
* Toshifumi Hinata (Japan) – Broken Belief (rec. 1985-87, rel. 2019)
....3 japonezi la înălțime, pe variate plaje stilistice. Și va mai fi unul și în setul Wayside Music.






















Jenny Hval (Norway) – The Practice of Love (2019)
....cu Vivian Wang, Laura Jean Englert & Félicia Atkinson ale căror aporturi mai ales vocale, alături de stilul inspirator „trance” al anilor '90, conduc spre unul dintre cele mai accesibile albume ale cantautoarei norvegiene care totodată și-a finalizat și romanul Girls Against God programat a fi lansat anul viitor. Titlul „Practica dragostei” vine după provocatoarele Blood Bitch și Apocalypse, Girl și este inspirat parțial de filmul omonim din 1985 al artistei austriece Valie Export, albumului rezultându-i la Metacritic o medie de 84 puncte (din 100) din cele 12 cronici ale principalelor publicații, adică „universal aclamat”.




* Bjørn Riis (Norway) – A Storm Is Coming (2019)
                                 – Coming Home (2018)
                                 – Lullabies In A Crash Car (2014)






















* David T. Chastain – Alternate View -Diginet Music Guitar Master- (2019)
François J. Bonnet & Stephen O’Malley – Cylene (2019)
* Phil SalathéImaginary Birds: Music for Oboe & English Horn (2019)

* Alasdair Roberts (Germany/Scotland) – The Fiery Margin (2019)
Eamon McGrath (Canada) – Guts (2019)
....Fără o muzică cine-știe-ce -un folk-rock „cantautor-istic” de duzină, ca să-i zic așa-, iată ce-l preocupă, printre altele, pe acest cantautor canadian de 30 +...ani, legat de mișcarea #metoo la care-a aderat: „De ce au nevoie femeile de la noi ca bărbați? Cum se poate crea și promova arta cu curaj și cum acționează în solidaritate acești oameni fără a continua să contribuie la acutizarea problemei? Ce pot face bărbații pentru a demonta instrumentele de misoginism în artă? Cum comunici aceste eforturi ca bărbat, fără a manipula sau a acoperi vocile femeilor din artă? Care este natura curajului? Ce face ca un om să aibă curaj și care este calea de rezolvare cea mai ușoară?”

* Joose Keskitalo (voc, ex-Paavoharju/Finland) – En lähde surussa (2019)
* Elza Soares (Brazil) – Planeta Fome ("Planet Hunger") (2019)
Guaxe (Dino Almeida & Pedro Bonifrate / Brazil) – Guaxe (S/T) (2019)
* Kaleta (Leon “Kaleta” Ligan-Majek) & Super Yamba Band (Nigeria) – Mèdaho (2019)
....miniset de 4 albume „world” insuficient „decelat”....

Trupa Trupa (Poland) – Of the Sun (2019)
....Rock alternativ solid cu riff-uri sănătoase pe acest al 3-lea „monolitic” album lansat în afara Poloniei al trupei din Gdansk condusă de Wojciech Juchniewicz (bass, gtr & voc) și Grzegorz Kwiatkowski (voc & gtr), tema mediană “Remainder” amintind în text de holocaust...




* Cápsula (Argentina/Spain)  – Bestiarium (2019)
....Trio de rock psihedelic din Bilbao format din rezidenți argentinieni care prin cele 12 scurte teme despre teamă și fantezie -însumând 33 minute- reimaginează și aduc tribut făpturilor mitologice gen sfincși, sirene, monștri biformi jumătate om jumătate animal, etc...cu proiecția acestora în cultura contemporană (cyborg = jumătate om, jumătate robot), chitaristul Martin Guevara comparând de ex. puterea de seducție din piesa „Buzele Sirenei” cu influența limbajului „fake news”-urilor știrilor de azi (!). Duoul creativ al „Capsulei” -un fel de „mașină a timpului”, în context- o mai include și pe atractiva basistă și vocalistă Coni Duchess. „Primul pas în eliminarea fricilor față de aceste bestii este a le recunoaște și de a le numi”.




* Beaten By Hippies (Belgium) – S/T -LP- (2019)
Out of the Ordinary (Scotland) – Stranger Things Have Happened -O.S.T- (2019)
* Karakorum (Germany) – Fables and Fairytales (2019)
* Pyramid (Germany) – Mind Maze (2019)
* Epitaph (Germany) – Long Ago Tomorrow (2019)
                                – Fire From The Soul (2016)





* V.A. (Nigeria) – Tabansi Records Sampler (2019)
* V.A.Fania Goes Psychedelic (2019)
* V.A.The Godfather of Odd: A Hardy Fox Tribute (Klanggalerie, 2019)
....tribut extins (74 min) adus de foști angajați ai casei de discuri, colaboratori amici și admiratori ai regretatului principal component și compozitor al anonimilor californieni The Residents, muzician dispărut pe 30 octombrie 2018 dar cu o identitate pe deplin dezvăluită abia în 2017...




                                Wayside Music, sept. 2019:

* Christina Kubisch, Fabrizio PlessiTempo Liquido (LP 1979, CD 2002)
* Conrad SchnitzlerConditions of the Gas Giant (rel cassette 1988, reissue LP Bureau B, 2019)

* Ecstatic VisionFor the Masses (2019)
   https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/ecstatic-vision-for-the-masses
* EXEK (Australia) – Some Beautiful Species Left (2019)
   https://exek.bandcamp.com/album/some-beautiful-species-left





* Kayo DotBlasphemy (+Purity?) -2 CD- (2019)

* The Spoils of War (James/Jim Cuomo) – S/T (1969)
* The Spoils of WarII: Outakes & Live Material, USA 1967-68 (2002)

* Mormos (France) – Great Wall of China (1971)
                             – The Magic Spell of Mother's Wrath (1972)
François Béranger & Mormos – "Ça Doit Être Bien..." (1971)






Acanthe (France) – Someone Somewhere (rec '73-'77, rel Musea, 2009)
* Sky FarmerAmazing Grace (rec '73-'75, rel 2002)
* Mountain BusSundance (1971)
....Trupă americană bună de rock psihedelic, frecvent citată ca replica din Chicago la Grateful Dead, dar ghinionistă și ținută prin procese, aparent datorită numelui prea asemănător cu majorii Mountain (deși când aceștia din urmă au apărut „Autobuzul Montan” exista deja de 2 ani!)...dar de fapt pentru a împiedica politica micuței Good Records de a vinde o muzică bună la preț cu mult mai mic decât cele maximizatoare de profit ale majorei companii Columbia...
Întreaga poveste cu interesante detalii, aici:
http://therockasteria.blogspot.com/2013/09/mountain-bus-sundance-1971-us.html





* Bruno Spoerri – Glückskugel (rec '71-'78, rel 2006)
* Freak Out (Austria) – Life (1971, 2002)
* Leon Redbone – Champagne Charlie (1978)
                          – Double Time (1977)
* Mandrake Paddle SteamerPandemonium Shadow Show 1968-70 (2008)
* MacArthur – S/T (1979, 2016)
* Yonin Bayashi (Japan) – Ishoku-Sokuhatsu (1974)
Airbag (Norway) – Identity (2009)
....completare timpurie la ulterioarele All Rights Removed (2011), Disconnected (2016) și The Greatest Show on Earth (2013), adică antecedentele trupei din arhiva mea la care principalul artizan este același chitarist Bjørn Riis mai sus recomandat și solo cu alte 3 albume. Pentru cine-i începător curios de subiect dar nu-i dispus să investească 6-7 ore, recomand Identitatea (cu trupa) și A Storm Is Coming (noul album solo).




* Major Parkinson (Norway) – Live at Ricks (2015)
                                           – Songs From A Solitary Home (2010)
                                           – Twilight Cinema (2014)
....3 alte albume cu norvegienii de „rock experimental” (conform Wikipedia) pe care-i știam până acum doar de pe mai noul Blackbox (2017).

* Peter GabrielFlotsam and Jetsam -3 CD Compilation- (2019)
....cu sumedenie de remixuri și destul de mult material inedit și pentru prima dată apărut pe formatele CD și digital.
Philip Glass – Music In Twelve Parts: Concert a Paris 1975 (2019)
Tom Nehls – I Always Catch the Third Second of a Yellow Light (1973, Reissue 2019)
* Ebo Taylor (Ghana) – Palaver (rec. 1980, rel. 2019)
* Clouds (Scotland) – Up Above Our Heads (1970)





....A concertat ca octet la Plai Festival și pentru că nu știam trupa asta decât de pe 2 albume, mi-am completat setul și cu următoarele:
* Red Baraat (USA/India) – Chaal Baby (2009)
                                       – Big Talk (2013)
                                       – Shruggy Ji (2013)
                                       – Sound the People (2018)

...R.I.P.....Daniel Johnson (1962 - 11 sept. 2019, SUA)....„lo-fi / avant-pop singer-songwriter”
* Daniel Johnston – Yip / Jump Music [1989]
* Daniel Johnston1990 [1990]
* Daniel Johnston and BeamBeam Me Up! (2010)
* Daniel Johnston (V.A.)The Late Great Daniel Johnston: Discovered Covered -2 CD- [2004]









...R.I.P.....Hossam Ramzy (1953 - 10 sept. 2019, Egipt)....„percussion (tabla, darbuka, zills, mazhar) & composer”
* Hossam Ramzy – Baladi Plus (1995)
* Hossam Ramzy & Rafa El TachuelaFlamenco Arabe -2 CD- (2003)
* Phil Thornton & Hossam RamzyEnchanted Egypt (2005)
* Phil Thornton & Hossam RamzyImmortal Egypt (1998)























Am început postarea pe 4 septembrie, o finalizez după 20 zile....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu