marți, 11 mai 2021

"Dedicated to you but you weren't listening": noutăți...Light Year, Whatitdo Archive Group, Vazytouille...miniportrete Samm Bennett & David Soldier...și mai multe „Spirite arzătoare”....

 -"Dedicated to you but you weren't listening"...
https://www.youtube.com/watch?v=UXK_wnVA_WY

NEWS:
* Gary Moore – How Blue Can You Get (2021)
* Van MorrisonLatest Record Project Volume 1 -2 CD- (2021)
* Tony Joe WhiteSmoke from the Chimney (2021)
Renaissance – 50th Anniversary: Ashes Are Burning: An Anthology, Live in Concert -2 CD- (2021)
Matt Sweeney & Bonnie ‘Prince’ Billy – Superwolves (2021)
Marianne Faithfull with Warren Ellis – She Walks in Beauty (2021)
* Nancy Wilson (ex-Heart) – You and Me (2021)
* Lisa Gerrard & Jules MaxwellBurn (2021)

* Sarah JaroszBlue Heron Suite (2021)
* Sophia Kennedy – Monsters (2021)
* Dorothea Paas (Canada) – Anything Can't Happen (2021)
* Sook-Yin Lee & Adam Litovitz (Canada) – jooj two (2021)
* TEKE::TEKE (Canada) – Shirushi (2021)
* Paper Beat Scissors (Tim Crabtree, Canada) – La Mitad (2021)
* Maxwell Farrington & Le SuperHomard (Christophe Vaillant) – Once (2021)
* Sheep, Dog & Wolf (Daniel McBride, New Zealand) – Two-Minds (2021)
 - Sheep, Dog & Wolf – Egospect (2013)
Ståle Storløkken (keybs, Norway) – Ghost Caravan (Hubro, 2021)
* V.A.The Rough Guide to World Music Unplugged (2021)
* Innov Gnawa (Morocco/USA) – Lila (2021)
* Kasai Allstars (Congo) – Black Ants Always Fly Together, One Bangle Makes No Sound (2021)
* Deniz Cuylan (Turkey/USA) – No Such Thing As Free Will (2021)
* Khalab & M’berra Ensemble (Mali) – M’berra (2021)
* Daniel Bachman (gtr) – Axacan (2021)

....sugerate de „influenceri” sau trimise de amici și intrate în arhivă:

* The Pretty ThingsThe Last Bow: Last Ever Show -3 CD Set- (2018)
Adrian Belew – Here (1994)
Edward Ka-Spel – The Singles Remastered (2013)
* Still Wish You Were Here (V.A.) – A Tribute to Pink Floyd (2020)
* Koch Marshall TrioFrom The Up'nuh (2021)
* TempestTempest + Living In Fear (LPs 1972 & 1973, CD 1990)
* Keef Hartley BandThe Battle of North West Six (1969)
* Georgie Fame & The Last Blue FlamesTone-Wheels 'A' Turnin' (2009)
Daliborovo Granje (Croatia) – Hainin (2020)
....dintre care la Tempest și K. Hartley Band voi reveni probabil când voi întregi puzzle-ul de urmărire a unor clasici dispăruți prematur la 43, respectiv 56 ani, foarte interesanți și mai puțin cunoscuți: (Peter) „Ollie” Halsall și Mike Patto (Patto, Boxer, Timebox, etc), vocaliști multiinstrumentiști britanici cu ramificații ale primului spre Kevin Ayers (clasic ilustru din trupa căruia Ollie a făcut parte o lungă perioadă) sau Spooky Tooth, mai nou „recondiționat”, de ex. pe albumul:
* Kevin Ayers, Lady June & Ollie Halsall - The Happening Combo (rec 1980-1997, rel 2017)


Light Year – Hypernauts of the Absolute Elsewhere (rec. 1974-76, rel. New Music/Green Tree Records, 2020)
....Hipernauți din altă parte absolută (în trad. aproximativă) îl consider ca având toate galoanele și epitetele valabile anteriorului Reveal the Fantastic (rec. 1974, rel. Green Tree Records, 2010) de care m-am ocupat la momentul descoperirii lui ca de o adevărată revelație, deci cum spun cronicile, un album „recomandabil oricărui fan Gong, Soft Machine, Nucleus, Magma, Mahavishnu Orch. sau Renaissance” (?!)...dar al unei trupe fără noroc care n-a găsit o casă de discuri dispusă să-i ajute cu așa o muzică în anii înregistrărilor 1974-76...




* Whatitdo Archive Group – The Black Stone Affair -O.S.T.- (2021)....„lounge, funk, jazz & bossa nova”
....ar fi vorba, zice povestea însoțitoare, despre o fracțiune din Gruppo di Improvvisazione Nuova Consonanza a cunoscutului compozitor/dirijor Ennio Morricone (decedat în iulie trecut la 91 ani), cu care s-ar fi descoperit „miraculos” un material audio „istoric” nedifuzat, coloana sonoră a unui anume „Sandro Munari” la singurul film al regizorului „Stefano Paradisi”, un „western-spaghetti noir” însă niciodată vizionat pentru că rola ar fi ars într-un incendiu în 1974 chiar cu o zi înainte de premiera peliculei la festivalul de la Cannes (?!)...Se mai zice de asasinarea ulterioară rămasă nerezolvată a regizorului și de circumstanțele găsirii în 2020 într-un bordel din Las Vegas a benzii audio „master”...dar dacă la final căutând cu Google Search constatăm că filmul/regizorul/compozitorul n-au existat niciodată, aceste detalii suspecte oricum de prea multă fantezie nu mai au importanță. Ce e sigură și rămâne e însă muzica scurtului album: 35 min. și ceva de atractiv „imaginary soundtrack” ale unui 4-tet actual de jazz-funk american, „un bol mare de pastișă în care o epocă ultra-cool a muzicii este recreată cu iubitoare autenticitate” (conform The Times/UK). 
3 piese din cele 11 apar în acest link:  



* Vazytouille (France) – Vazytouille (S/T) (Circum-Disc, 2011)....„zeuhl”....„Canterbury meets avant-prog”...
..."Permițând totul, Vazytouille, o mare orchestră formată din 14 muzicieni proveniți din și mai masivul colectiv Zoone Libre, nu se mulțumește numai să citeze sau să se bazeze pe vastul patrimoniu muzical trecut și prezent, ci să și inventeze treptat o formă nouă și un limbaj, dovedindu-și astfel singura ambiție de bază: să obțină o muzică vie.
Originalitatea acestei trupe constă în mai multe aspecte. Orchestra este foarte bogată și permite multe îmbinări de timbre, fiecare mai uimitoare decât altele. Găsim în cadrul formației mici formațiuni independente: cvartet de coarde, trio rock, ansamblu vocal a cappella.
Confruntată cu o astfel de diversitate orchestrală, direcția Vazytouille este simplă: fără limită. Mixate, presate, frământate, aceste micro-formațiuni apar pe alocuri și singure, aducând ritm și respirație într-un repertoriu ce combină compoziția și improvizația. Din nou, muzicienii exploatează bogăția personalităților lor: solo, duo, grup sau improvizație controlată. Energia rockului cochetează cu muzica clasic-contemporană, jazz și muzică pop".

 -Vazytouille - Du Jour/Orgiak Suite (Part II):



              Samm Bennett (63), David Soldier (David Sulzer) (63)....
....fac de multe ori fără să-mi dau seama jurnalism de investigație, ce-i drept unul strict muzical prin meandrele labirintice ale unor cariere și ajutat de situri și platforme specializate. E cazul azi al acestor 2 „soldați” -ca să mă folosesc de numele de scenă al unuia dintre ei- din aceeași generație, „rezerviști” încă activi pe scena rockului avangardist și cu o mare acoladă de realizări. Desigur că multe dintre albume, la o asemenea diversitate și complexitate, ar fi putut foarte bine să fie subiecte pretabile blogului paralel „victimofjazz”.



  - Samm Bennett - "I Need To Talk To You" (2021) este tema-titlu a unui nou album pe cale să apară, inițial cu 3 piese disponibile de ascultat pe platforma bandcamp iar mai recent integral:  


Pe acest artist născut în 1957 și comparat pe bună dreptate cu clasicul Don Van Vliet alias Captain Beefheart (sau invers...dar ca figură amintind mai degrabă de Frank Zappa!), îl știam demult datorită amicului MK din Germania de pe albumele trioului Semantics (Nate Rotherberg, Elliott Sharp & Samm Bennett) din anii 1986, respectiv 1987, plus contribuții în Elliott Sharp/Carbon sau Third Person. Până la faza sa japoneză în care se află și acum, sofisticatul și prolificul vocalist/percuționist SB a parcurs însă mai multe etape artistice meritând a fi cercetate, fie și parțial. Și cum pe platforma bandcamp nu sunt oferite integral decât piese disparate cu japonezii și puține albume integrale (cele 3 din link-urile de mai jos, din care la unul am expus și lista lungă de instrumente folosite), trebuia apelat și la alte surse în paralel cu D.S. pentru că cei 2 au avut și realizări comune.

.....https://sammbennett.bandcamp.com/album/roomful-of-ghosts
   -„Samm Bennett: vocal, jaw harps, strumstick, talking drum, udu, frame drums, mouthbow, darbuka, shakers, scrapers, sandpaper, rattles, bells, cajon, bass drum, bombo, korg wavedrum, faux fiddle, hypothetical hurdy gurdy, dove call, big bowl of water, ukulele, snaps, spoons, tambourines, pitch pipe, juno 60, onboard synths, overboard clavinet, face slap, warpable materials, plastic bags, loose change, tubes, toys, gadgets, junk”

 - David Soldier („mandolin, banjo, violin”) apare pe prima formulă William Hooker Trio prin 2010, dar și el are mult mai multe realizări și înainte și după acel moment, în unele intersectându-se chiar cu Samm Bennett, de ex. în savurosul The Kropotkins (după numele unui anarhist rus!), cu o muzică ce-i putem atașa și termenul „cabaret”. Neimpresionat deloc de cele mai noi apariții separate ale ambilor -ba la Samm Bennett aș putea spune chiar dezamăgit-, am purces în alte căutări și din fericire am avut ce descoperi, prin extensie ajungând de la selectele albume Third Person și cu Elliott Sharp, la Bosho și Chunk, până la mai puțin complexele discuri cu vocalista Lorette Velvette solo, dar și la -„last but not least”- cei 14 elefanți din Thai Elephant Orchestra, interpreții rezidenți întro junglă din nordul Tailandei ai unui experiment greu de imaginat și probabil unicat din care-au rezultat 2 „cele mai pure” albume de improvizație percusivă (vezi coperta), aproape complet fără intervenția omului care doar le-a dat comenzile „Start” și „Stop”!
Nu-i nici pe departe complet, dar e un set totuși consistent în care-am făcut la prima „vedere” câteva sublinieri pe post de recomandări din care nu putea lipsi muzica interpretată la instrumente-mamut percusive din lemn făcute special pentru cei 14 elefanți asiatici din Thai Elephant Orchestra (!)...și ocazia de a reaminti și completa prin extrapolare ceea ce aveam și cu excelenți alți muzicieni inovatori precum chitaristul Elliott Sharp și regretatul violonist Tom Cora: 

* Bosho (Samm Bennett) - Chop Socky (1987)
Samm Bennett - Oscillendulum (Room40, 2020)
* Samm Bennett 's History of the Last Five Minutes (1995)
* Samm Bennett - Secrets of Teaching Yourself Music (2004)
* Samm Bennett – The Big Off (1993)
Samm Bennett and Chunk - Life of Crime (1991)
* Third Person (Tom Cora & Samm Bennett + Kazutoki Umezu) - 1991-09-14 Tokyo FM
Third Person featuring Kazutoki Umezu - Trick Moon (Tsuki No Uso Record, 1990)
Third Person - Lucky Water (Knitting Factory Works, 1994)
* Third Person - The Bends (Knitting Factory Works, 1991)
R.U.B. (Ned Rothenberg, Uchihashi Kazuhisa, Samm Bennett) - are you be (2002)






* Elliott Sharp & The Soldier String Quartet - Hammer, Anvil, Stirrup (1987)
Robert Dick, Soldier String Quartet – Jazz Standards On Mars (Enja, 1998)
* David Soldier - Zajal (2019)
* Dave Soldier - The Kropotkins (1996)...with Samm Bennett
* The Kropotkins (Dave Soldier, Lorette Velvette, etc) - Five Points Crawl (2000)
* The Kropotkins (Dave Soldier, Lorette Velvette, etc) - Portents of Love (2015)
   - Lorette Velvette - Dream Hotel (1995)
   - Lorette Velvette - Lost Part of Me (1997)
   - Lorette Velvette - Rude Angel (2000)
* Thai Elephant Orchestra (Dave Soldier & Richard Lair) - Thai Elephant Orchestra (2000)
* Thai Elephant Orchestra - Water Music (2011)
William Hooker Trio - Yearn for Certainty (Engine Studios, 2010)








                                                         „Spirite arzătoare”
...și când să închei, ce mai descopăr? O minunăție de nou disc al proiectului acustic cu-adevărat „Ritual evoluat” al numitului claviaturist și producător prolific Don (Marino) Falcone cu care-aveam numai vreo 3-4 titluri, acum cu o pleiadă de muzicieni „unul și unul”, album încă nescos pe toate formatele dar ascultabil integral aici:


Suport: 
* Spirits Burning & Michael MoorcockThe Hollow Lands (2020)
* Spirits Burning & Clearlight – Healthy Music In Large Doses (2013) 
....„Space rock collective”: Don Falcone & Cyrille Verdeaux, with Daevid Allen (Gong), Hawkwind family members Bridget Wishart, Adrian Shaw, Paul Hayles, & Andy Anderson (The Cure), Pete Pavli (High Tide), Fabio Golfetti (Gong), Robert Rich, plus members of Broun Fellinis, Cartoon, Flutatious, Manfred Mann's Chapter Three, Melodic Energy Commission, The Muffins, Thinking Plague, Universal Totem Orchestra, & more.”



....„Muzica (e) tămăduitoare în doze mari” mi-a plăcut în mod deosebit, alăturîndu-se la ceea ce aveam deja cu acest colectiv de „Spirite arzătoare” care include și muzicieni din Blue Öyster Cult (dar pe care discuri, cu tot respectul componenței și proveniențelor, nu le prea luasem în atenție):

- Spirits Burning (with Daevid Allen) - Alien Injection -2 CD- (2008)
- Spirits Burning - Reflections In A Radio Shower (2002)
- Spirits Burning & Michael Moorcock - An Alien Heat (2018)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu