marți, 15 iunie 2021

„Cântece din zile lichide” revival... blues „dadaist” cu olandezul Han Buhrs...din nou despre Ariel Kalma: drumul de la Salvatore Adamo la rivalitatea cu Brian Eno...„Spiritele arzătoare” neo-prog ale eclecticului Don Falcone...plus alte noutăți (Dennis DeYoung, Nadjiwan, etc)....


"În timp ce compuneam această melodie într-o duminică prin 1977, mi-am imaginat că plutesc în spațiu și mă uit în jos la propriul corp. Mă imaginam murind. Morbid obsedat de aceste gânduri, am scris acest cântec de fapt despre moarte. A doua zi mi s-a spus că Guy (Burchett), băiatul nostru mesager de 17 ani, a fost ucis într-un accident tragic pe motocicleta sa cu o zi înainte. Guy a murit deci exact în ziua în care am compus-o, de aceea îi zice „Song for Guy” (Elton John): 

...și după povestea piesei mele preferate instrumentale de-a lui Elton John, de 2 ori Laurie Anderson și prin ricoșeu, Philip Glass:


 - Philip Glass - Songs from Liquid Days:
....„Vinyl LP US 1986. Lyrics: Laurie Anderson, David Byrne, Paul Simon, Suzanne Vega. Featuring: Bernard Fowler, Kronos Quartet, Janice Pendarvis, Douglas Perry, The Roches and Linda Ronstadt”:

....deci originalul plus mai jos în link, o excelentă și nouă versiune letonă de anul trecut la întreaga lucrare din 1986, adevărată perlă a octogenarului american minimalist, album care se distinge în impresionanta-i discografie tocmai prin diversitatea numeroșilor și surprinzătorilor invitați, participanți și componistic și interpretativ, o pleiadă valoroasă însemnând tentativa maestrului de a pătrunde și fuziona cu scena pop-rock și care acum se pot mândri, fiecare în parte, că au în discografiile personale o asemenea colaborare. Mai are rost să adaug că alături de Koyaanisqatsi (1983), Cântece din zile lichide ascultat de mine pentru prima dată imediat după apariție pe FM la Radio Novi Sad într-o emisiune de-a lui Vitomir Simurdić, este și preferatul meu...„ever”?:


...Ce simplu ar fi fost să rămân și eu la sicilianul Salvatore Adamo (77) sau olandezul Oscar „Bui Bui” Benton, ultimul între timp devenit clasic (1949-2020)...și în general să mă mulțumesc cu „încăpătorul” și acaparatorul „mainstream” pop-rock ca unic furnizor de cultură muzicală și subiecte pentru colecția adunată în peste 45 ani (?)...Dar dacă se întâmpla așa, să mă ghidez după criterii comerciale ca cifra de vânzări / nr. vizualizări, devenite elemente principale în valorizări, cum i-aș mai fi descoperit pe saxofonistul din tinerețe al lui Adamo, francezul Ariel Kalma devenit ulterior, după întâlnirea cu chitaristul brazilian Baden Powell (de Aquino) (1937-2000), un rival serios al americanului Laraaji și chiar devansându-l pe Brian Eno ca pionier în arealul ambient/new age (vezi mai jos în stocul Wayside Music dar și postarea anterioară)....sau în cazul lui Oscar Benton, cum aș fi aflat de un alt bluesman, respectiv de „dadaistul” Han Buhrs deasemenea olandez, care deși fără un hit major ca „Bensonhurst Blues”, e un subiect suculent de care o să mă ocup azi și să-l dezvolt aici, o nouă descoperire de-a mea recentă cu nimic mai prejos la nivel de calități vocale, originalitate și diversitatea interpretărilor, via:
...plus ce-am mai găsit și în alte surse (discogs, rateyourmusic, etc)...ca să nu mai amintesc de stocurile Wayside Music, furnizoare permanente și garantate de muzici interesante de la specialiștii exigenți de peste oceanul Atlantic. 


                                                                   Han Buhrs
(Encore + Grande (Guigou Chenevier, Guy Sapin, Han Buhrs, Raymund Van Santen) - Total Bliss (1987, CD 1997)
(Palinckx (Netherlands) – Momentum & Wag (Vonk, 2002)
(Palinckx and The Asko Ensemble (Netherlands) – Henry: 15 Scenes About A Threesome Man -live- (Vonk, 2001)
....erau albumele din arhivă pe care-aș fi putut să-l remarc și până acum, deși nu tocmai ușor pentru că în distribuții numeroase era mai dificil de remarcat fiind fără rol principal în ambele trupe...dar și pe 2 albume din 1995 care mi-au scăpat impardonabil deși ambele cu The Ex, H.B. apărând printre numeroșii „Guests”. Norocul a fost cu o postare și un comentariu recent dintr-un grup de pe Facebook a cuiva care mi l-a adus în atenție și am descoperit astfel un fel de Greetje Bijma de genul masculin (ca să mă folosesc tot de un nume olandez), cu o voce, prestație și atitudine cu câte ceva din Phil Minton, Captain Beefheart, James "Blood" Ulmer sau Jon Spencer (Blues Explosion)...la modul cum parodiază mai ales blues-ul ca să-i facă pe critici să-i zică muzicii lui "dada blues", "dirty blues", "jazz & poetry", etc... el adăugând la voce textelor pe care le cântă, recită, declamă, etc...și de cele mai multe ori le și compune, pasaje de „slide guitar”, muzicuță, percuții sau instrum. electronice. E genul acela de artist care te face să cauți tot ce se poate găsi sau cât mai mult material cu el, prin urmare iată cu ce-am mai suplimentat obligatoriu setul digital al acestui olandez făcând câteva remarci între care cele cu ingeniosul Alan "Gunga" Purves, cel care care ne-a cam lăsat „cu gură căscată” pe noi toți cei din micul grup românesc din...sau simpatizanți ai asociației JADD, scoțianul improvizând ingenios cu instrumente din jucării și (părți de) obiecte casnice la una dintre edițiile festivalului „Music Unlimited” de la Wels/Austria, cea din 2008 (despre care-am scris aici pe blog prin martie 2018):

* Palinckx – Spam, Scores & Encores (Vonk, 2004)
* Palinckx – Border: Live In Zürich (Intakt, 1996)
* Ensemble Extra Ordinair (Han Buhrs & Nora Mulder) – Valse Rust -EP (CD)- (2019)
* RubatongCataract (Red Note, 2020)....„punk rock, avantgarde jazz” 
.....Han Buhrs: lead voc, Luc Ex: ac-bass, Thijs Elzinga: gtr & Tatiana Koleva: vibr & perc.
* Rubatong (Han Buhrs, Luc Ex) – Rubatong (Red Note, 2011)
* Sumbur (Alan "Gunga" Purves, Han Buhrs, etc) – Sumbur (1993)
* Nine Tobs (Alan Purves, Han Buhrs, etc) – Gruffy Splurge (1985)
* POW Ensemble (Luc Houtkamp) – Birdsong from Inside the Egg (X-OR, 2006)
* POW EnsembleHomage to Hazard Live, Amsterdam 2008 (X-OR, 2009)
* Motobs (Han Buhrs) - Gigi at the Gas Station -live- (????)
* The Ex - Mudbird Shivers (1995)
* The Ex & Guests - Instant (1995)

...The Schismatics (X 2) rămânând astfel cam singura trupă ce l-a inclus pe Han Buhrs și cu care n-am găsit nimic, cel puțin deocamdată...




                                                 WAYSIDE MUSIC

^ Ariel Kalma - French Archives Vol. II (1974-1985) -4 LP- (2021)
   - Ariel Kalma - An Evolutionary Music (Original Recordings: 1972-1979) -2 CD- (2014)
- Agorà (Italy) - 2 (1976)
- Alfio Costa (Italy) - Frammenti (2020)
- Aufklärung (Italy) - De' La Tempesta...L' Oscuro Piacere (1995)
- Baro Prog-Jets (Alberto Molesini, Italy) - Utopie (2021)
- Jumbo (Italy) - Vietato Ai Minori Di 18 Anni (1973)
- Hawkwind - Solstice at Stonehenge (' Fragments) -live- (1984)
- Jethro Tull - J-Tull Dot Com (1999)
- Samurai of Prog - The Lady and the Lion and Other Grimm Tales I (2021)
^ Ikue Mori, Brian Marsella, Sae Hashimoto - Archipelago X (Tzadik, 2021)

Anthony Pirog – Beginning to End (Sonic Mass Records, 2009)

„NEWS”:
Ultimele 2 „isprăvi” eclectic-monumentale ale lui Don Falcone & co, ascultabile integral și cu toate informațiile via bandcamp (vezi link-urile mai jos)...

* Spirits Burning (Don Falcone) – Evolution Ritual (2021)
....„An Evolving Ritual in an Acoustic Brew… prepared by Don Falcone, with Hawkwind family members Alan Davey, Paul Hayles, Michael Moorcock, Mick Slattery, & Bridget Wishart, Steeleye Span family members Jessie May Smart & Peter Knight, Van Der Graaf Generator family members David Jackson & Graham Smith, Albert Bouchard (Blue Öyster Cult), David Cross (King Crimson), Andy Dalby (Arthur Brown’s Kingdom Come), Monty Oxymoron (The Damned), Ursula Pank (Third Ear Band), Robert Rich, Jonathan Segel (Camper Van Beethoven), Theo Travis (Soft Machine), Cyrille Verdeaux (Clearlight), Darryl Way (Curved Air), Harry Williamson, Hoshiko Yamane (Tangerine Dream), Steve York (Dr. John), & more”...





* Dennis DeYoung26 East, vol. 2 (2021)
* Cosmograf (Robin Armstrong & Guests) – Rattrapante (2021)
Nadjiwan (Marc Meriläinen, Canada) – Star Nation (2021)
* The Fringe (Canada) – Token for My Mind (rec 1967-68, rel 2021)
* Cult of Dom KellerThey Carried the Dead in a U.F.O. (2021)
* Pan Daijing (China/Germany) – Jade (2021)
* James Ginzburgcrystallise, a frozen eye (2021)
* delving (Nick DiSalvo) – Hirschbrunnen (2021)
* Black River DeltaShakin' (2021)
* Part ChimpDrool (2021)
* ScientistsNegativity (2021)
* Kodax Strophes / Martyn Bates - It Doesn't Matter Where It's Solstice When You're In The Room (Klanggalerie, 2020)



....Dacă e să relativizez noțiuni precum „fler”, „inspirație” sau „premoniție”, devine curios sau poate chiar ciudat: unor albume și chiar artiști cu care am mai multe materiale nu le aloc timp decât de ordinul câtorva minute, dar se poate întâmpla și reversul: un anume album ascultat integral să fie reluat cu o atenție chiar și mai mare la detalii. A fost cazul acestui Star Nation al canadianului Nadjiwan, a.k.a. finlandezul de origine Marc Meriläinen acum stabilit la Toronto, părându-mi de la primele acorduri un nou album cu „lipici”, de la deschiderea „Into the Abyss”, apoi vocile arborigene din „Solar” și „The Planets” plus alte momente amintind de Marillion era Fish, Pink Floyd sau Manfred Mann's Earthband, ...ori spre final „The Path”, parcă o „soră” mai mică a majestuoasei „Anthem” a lui Sensational Alex Harvey Band!
Din lirica lui Meriläinen, nici ea de neglijat: „Uneori cuvintele sunt amabile, alteori îți frâng inima....în timp ce universul se mândrește cu minuni și resurse infinite, viața noastră nu...și când vine sfârșitul, ce știm, ce am învățat? Cine am devenit acum? Răspunsul se află adânc în interior, în propriul nostru cosmos....Totul este durere și frumusețe simultan în viața noastră, pe măsură ce suntem aruncați prin spațiu”...  

Alte achiziții, cu "participarea" consistentă a lui Ștefan Pelin:

* Bob Drake - 10 Albume: 7 solo, unul cu Mike Johnson (Bob 'n Mike's Old Stuff), unul "live" timpuriu cu trupa Legacy of Sorrow și unul semnat "Roberto Drak", toate din intervalul 2014-2020

* Stephan Thelen - 13 Albume & 1 EP (pe care nu le mai desfășor și individual): 10 solo, 1 cu Kronos Quartet, 1 în duet, cel mai nou, respectiv: Jon Durant & Stephan Thelen - Crossings (2021), 1 semnat Dolphin Ethics și 1 EP tot în duo, Markus Reuter & Stephan Thelen...toate materialele din intervalul de peste 3 decade 1990-2021. Cred că l-am amintit, poate nu cu atâtea detalii și pe blogul paralel „victimofjazz” pe chitaristul atât de ușor de comparat cu Robert Fripp...

* Rhododendron - 1 Album (nou): Protozoan Battle Hymns, 1 EP, & 1 single...toate din 2019-2021...

* Jon AndersonOlias of Sunhillow (1976, remastered 2021)...CD & DVD 5.1
....desigur un disc cunoscut dintotdeauna cum îi stă bine oricărui fan și colecționar Yes, dar din nou actual pentru că se tot încearcă prin perfecționările aduse de noile tehnologii și softuri IT, îmbunătățiri ale sunetului acestui album solo de debut care marca și începutul colaborărilor vocalistului cu grecul Vangelis.
 -Yes Covers: 4/22/13 - UMass Lowell Choral Union -Olias of Sunhillow Live - Full Album Performance:

Jeff Simmons – Lucille Has Messed My Mind Up -12 Inch LP- (1969)
....prod. by Frank Zappa, CEL care a făcut cunoscută tema-titlu inserând circa 10 ani mai târziu varianta sa a acestei piese pe albumul în 3 acte Joe's Garage...

Philip Glass – 1000 Airplanes on the Roof (1989)....“science fiction music drama”
....cu aceeași vocalistă Linda Ronstadt mult mai audibilă aici decât pe Songs from Liquid Days, dar muzical tot albumul rămânând departe de și grația și măreția Cântecelor zilelor lichide de pe la începutul postării...

* Sterbus (Italy) - Real Estate / Fake Inverno (2018)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu