luni, 10 februarie 2014

Intro...


...Pentru noi, sunt albume chintesențiale care ne'au bucurat din punct de vedere estetico-muzical în anii noștri formativi ca melomani și colecționari...Revizitându'le din când în când nu am șters doar praful de pe frumoasele coperți -multe dintre ele, lucrări de artă în sine (!)- ci reascultând integral -sau fie și doar rememorând parțial titlurile și muzica- am mai realizat și faptul că ele au trecut proba timpului, așa încât și acum după 30-40 ani au rămas printre favorite.
Vi le recomandăm unul-câte-unul aici, cu rezerva noastră de subiectivism inerent, eu -Victor- împreună cu câțiva vechi și buni amici: Laci, Walter, Alex, Attila (stabiliți in Germania)...și poate cu timpul și alții care aflând despre și citind, vor empatiza ideii acestui blog...care rămâne pentru noi ca o carte deschisă, dar totodată receptivă și impresiilor, părerilor și ideilor voastre pe care le așteptăm curioși.
Vom încerca să motivăm de ce au fost alese aceste muzici -cel mai adesea formatul purtător de sunet fiind LPul de vinil- în defavoarea altora, întreg "story"-ul aferent fiecăruia sau ce ni s'a părut nouă relevant pe moment, începând de la cum le'am descoperit și cum ni le'am împărtășit unii altora întro perioadă atât de ostilă a anilor '70 & '80...sau mai târziu în cazurile când descoperirea materialului X sau Y s'a facut retroactiv. Un impuls suplimentar ne vine din trendul ascendent în aceasta perioadă a ultimilor ani al editărilor analogice din nou pe LP vinil, cu tehnologii îmbunătățite...un "revival" altfel foarte pe placul audiofililor exigenți.
Fiecare album a avut "soarta" sa: poate din cauza așteptărilor prea mari, poate datorită altor materiale valoroase lansate simultan, pe care s'au focalizat cronicarii, tratându'le superficial sau chiar ignorându'le pe acestea...poate dintro neinspirată promovare, poate datorită unor neînțelegeri/rivalități între muzicienii componenți...sau din cine-știe-care alte varii motive, singulare sau combinate - o serie de albume de certă valoare au rămas puțin sau deloc cunoscute. Unele au fost repoziționate valoric ulterior, datorită reeditărilor digitale ale unor case de discuri special profilate pe rarități...dar au ramas destule editate doar pe LPuri (uneori chiar în tiraj minor) fără a avea o "a 2-a șansă" oferită de era digitală. Vă veți întâlni pe acest blog cu materiale inclusiv din aceasta categorie, în ideea creionării unui ghid de muzici rare și zicem noi interesante, "picături" aparte din "oceanul" muzical global...dar cu valoare de "perle" în colecțiile noastre personale în care de'a lungul timpului s'au adunat sute și chiar mii de titluri. Sau -dacă preferați metaforic, transferat în alte regnuri- noi pe acestea le considerăm florile rare sau fluturii exotici din imensa "junglă" a ofertei discografice pe care o cunoaștem...
Iar în ceea ce'i privește chiar pe cei ce se consideră cunoscători, am speranța că ar putea descoperi aici și ei lucruri interesante pe care nu le știau și că vor folosi mai precauți în judecățile lor de valoare de'acum înainte termeni ca "muzician/album obscur"
"Welcome, (re)discover & enjoy!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu