vineri, 4 aprilie 2014

11) Little Feat: "Time Loves A Hero" (1977)


Jimmy Page, chitaristul din Led Zeppelin declara întrun interviu din 1975 în revista Rolling Stone că Little Feat este grupul său american preferat.
"Timpul iubește un erou" venea după o foarte bună perioadă creativă la Little Feat (”Lăbuța”), totuși ușor descendentă urmând celor 2 ”landmarks”-uri ”Sailin' Shoes” (1972) și ”Dixie Chicken” (1973). Avea să reprezinte ultimul album integral înregistrat cu vocalistul Lowell George (1945–1979) aflat întrun conflict tot mai accentuat cu restul trupei, deja tot mai supraponderal și dependent de droguri. Lowell trecuse prin Mothers of Inventions a lui Frank Zappa dar motivele plecării sau destituirii lui de acolo rămân controversate...Zappafilii l-au auzit la chitară-ritm și voce pe ”Weasels Ripped My Flesh” și pe primul CD al dublului set ”You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 5” și deasemeni participând ca producător la "groupie group"-ul feminin The GTOs pe singurul lor album ”Permanent Damage”.
Rolul său ca și al celuilalt co-fondator claviaturistul Bill Payne a rămas esențial pentru întreaga istorie a trupei, a stilului care subordona etichetei ”Southern Rock” un inspirat și eclectic amestec de Rock & Roll, Blues, R&B, Swamp Rock, Boogie, Country, Folk, Gospel, Soul, Funk și chiar jazz ”Fusion”.
Faptul că se vorbește de ”era Lowell George” (1969-1979) în istoria grupului -cu un hiatus de circa 10 ani după dispariția sa- atestă cât a fost acesta de important, similar cu alte cazuri când trupe ilustre își pierdeau (relativ) timpuriu un membru de bază (din zone stilistic apropiate Allman Brothers Band pe Duane, Canned Heat pe Bob ”The Bear” Hite, Lynyrd Skynyrd pe Ronnie Van Zant, etc).
Un mix realizează și ilustratorul Neon Park pe coperțile LP-ului, între imaginea unui oraș și a unei statui ecvestre din Mexic și o biserică din sudul Italiei -pe coperta principală- în timp ce pe verso apar un lac și un lanț muntos dintro altă zonă. Clasicul pictor și grafician Park (1940-1993) a făcut coperțile viu colorate la multe albume Little Feat cât și la ”Weasels Ripped My Flesh” (1970) a Mamelor Invenției conduse de Frank Zappa, același deja amintit pe care apăruse și Lowell George. Tot el a ”decorat” și muzica unor albume David Bowie, Dr. John și The Beach Boys.





 Implicat mai puțin aici din motivele amintite, Lowell George a compus doar piesa A3 și parțial B4, trupa apelând interpretativ la suportul consistent și select al unor invitați cu experiențe căpătate la Steely Dan, Doobie Brothers și venită la pachet una dintre secțiile de suflători cele mai reputate și dorite în anii 70, din trupa Tower of Power.
A4."Day at the Dog Races" este un ”fusion jam” extins și jazzistic, dar deasemeni și un alt ”măr al discordiei”: toți membrii trupei inclusiv producatorul-mediator Ted Templeman erau de acord cu ea, exceptându-l pe  George care o considera prea disparată de restul și prea în spiritul muzicii Weather Report.
Dacă albumul a avut recenzii și mai puțin măgulitoare asta s-a datorat mai mult tentației de a considera ca nivel de referință perioada anilor '72-'73, decât ca material și interpretare în sine. Următorul album cronologic avea să fie dublul ”Waiting for Columbus”, cu excelente variante ”live” a unor piese de aici:

Tracklist:
A1 Hi Roller     Written-By – Paul Barrère* 3:45
A2 Time Loves A Hero     Guitar, Mandolin [Mandocello] – Fred Tackett
         Lyrics By – Bill Payne, Paul Barrère*  Music By – Bill Payne, Ken Gradney*, Paul Barrère* 3:47
A3 Rocket In My Pocket     Written-By – Lowell George 3:25
A4 Day At The Dog Races      Arranged By – Bill Payne
         Music By – Bill Payne, Ken Gradney*, Paul Barrère*, Ritchie Hayward*, Sam Clayton 6:27
B1 Old Folks Boogie      Written-By – Gabriel Paul Barrère*, Paul Barrère* 3:31
B2 Red Streamliner      Backing Vocals – Mike McDonald, Patrick Simmons
         Lyrics By – Bill Payne, Fran Tate  Music By – Bill Payne 4:44
B3 New Delhi Freight Train     Acoustic Guitar – Patrick Simmons  Written-By – Terry Allen 3:42
B4 Keepin' Up With The Joneses      Soloist, Saxophone – Lenny Pickett  Written-By – Lowell George,            Paul Barrère* 3:51
B5 Missin' You     Resonator Guitar [Dobro] – Jeff "Skunk" Baxter*  Written-By – Paul Barrère* 2:21

Credits:
Paul Barrère - guitar, vocals
Sam Clayton - congas, percussion, vocals
Lowell George - vocals, slide guitar
Kenny Gradney - bass
Richie Hayward - drums, percussion, vocals
Bill Payne - keyboards, synthesizer, marimba, vocals
with
Alto Saxophone – Lenny Pickett
Baritone Saxophone – Steve "Doctor" Kupka*
Tenor Saxophone – Emilio Castillo
Trumpet, Arranged By [Horns] – Greg Adams
Trumpet, Trombone – Mic Gillette
Resonator Guitar [Dobro] – Jeff "Skunk" Baxter
Acoustic Guitar – Patrick Simmons

Recorded 1976-1977 at Sunset Sound Studios, Hollywood, CA

Referințe și recomandări:

Little Feat: ”Waiting for Columbus” -2 LP live- (1978)
Lowell Grorge: ”Thanks I'll Eat it Here (1979)

http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Feat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu