joi, 24 aprilie 2014

14) Brand X și inițiaticul "Comportament neortodox" (1976)


Deși a fost numit de presa vremii ”grupul secret al lui Phil Collins”, celebrul baterist din Genesis nu reprezintă nici pe departe cazul cel mai nefericit de muzician aflat sub un contract cu clauze restrictive care să nu-i permită ”evadări” din grupul-mamă...Companiile discografice mai ales majore impuneau de regulă astfel de condiții încât chiar celebrități ale lumii muzicale dacă doreau colaborări sau proiecte paralele...și care trebuiau să recurgă la tot felul de tertipuri inclusiv...rebusistice pentru a-și masca identitatea, prin porecle, pseudonime  sau anagramări ale numelui (vezi de ex. cazul lui Paul McCartney).
Aflat întrun moment de apogeu al carierei cu Genesis (cu Peter Gabriel și Steve Hackett încă incluși) în zona prog-rock, Collins își găsește ”alter-ego”-ul ”fusion” pe un teritoriul dominat atunci de Weather Report, Mahavishnu Orchestra și Return To Forever prin acest grup ale cărui prime 3-4 albume din anii '76-'79 sunt acum privind retrospectiv bine sau foarte bine valorizate de întreaga critica muzicală. Pentru că existau suficiente elemente distincte care să-i facă originali pe cei din Brand X, valul de mister și tenta de imprevizibil fiind reliefate clar atât acustic cât și vizual chiar prin numele ”Promițătorul X”, prin coperțile și pozele cu tâlc iar muzical chiar de la albumul de debut de mulți considerat și cel mai valoros.
 Impactul acestui album ascultat în premieră la ”Metronom”-ul Europei Libere -preluat din martie 1975 de Radu Teodor- a fost atât de mare pentru mine, încât nu doar că a condus la o atenție specială acordată tuturor celelalte albume ulterioare, dar odată cu rărirea acestora am urmărit și carierele solo sau colaborările membrilor componenți...între care cea aparte și foarte prolifică a basistului Percy Jones, pe ale cărui CDuri am regăsit și în anii '90-'00 momente remarcabile (mai ales cu Propeller Music, Cape Catastrophe și cu grupul Tunnels).


Cei 4 artizani s-au întâlnit la sesiunile de înregistrări pentru chitaristul Eddie Howell -”The Man From Manhattan” aka "The Gramophone Record" (1975)-, electronistul Brian Eno -”Another Green World” (1975)-, saxofonistul Jack Lancaster (Various) -”Peter And The Wolf” (1975)- și pentru debutul discografic solo al chitaristului Steve Hackett -”Voyage of The Acolyte” (1975). ”Fretless Bassist”-ul Percy Jones acumulase cea mai mare experiență muzicală începută încă din anii '67-'70 când a făcut parte din gruparea de tip big-band The Liverpool Scene unde cânta și la bas și la muzicuță. 
Empatia din anul de grație 1975 s-a dovedit atât de bună între ei încât au hotărât înființarea unui grup, unul în care când toți componenții au stiluri distinctive și sunt virtuoși la instrumentele lor valoarea e garantată dacă și piesele-s inspirate. E cazul de aici de pe acest album, contribuția la cele 7 piese a celor 4 fiind comună și atât de ”democratică” încât mi-e imposibil să remarc vreo piesă în defavoarea alteia. Nici criticul Dave Connolly pe site-ul All Music Guide nu face evidențieri, doar remarcă tempoul sacadat, chiar matematic când piesa e condusă de secția ritmică bas/tobe, spre deosebire de momentele atmosferice, relaxante și melodice când rolul principal revine cuplului chitară/claviaturi. 
Aș puncta totuși o preferință pur subiectivă, piesa a 2-a...fie doar și pentru că mi-a plăcut cum a tradus-o atunci în 1976 la ”Europa liberă” Radu Teodor: ”Valsul morții ușoare”...titlul albumului însuși ”vorbind” despre ce se dorea cu o trupă/muzică ieșită din șabloane, originală și valoroasă dar fără impact și succes comercial... 

UNORTHODOX BEHAVIOUR:  Brand X

Tracks:
01- Nuclear Burn
02- Euthanasia Waltz
03- Born Ugly
04- Smacks Of Euphoric Hysteria
05- Unorthodox Behaviour
06- Running of Three
07- Touch Wood 

Personnel:
John Goodsall: guitars
Percy Jones: basses
Phillip Collins: drums
Robin Lumley: keyboards

All titles composed by Collins/Goodsall/Lumley/Jones
Produced by Brand X and Dennis Mackay
© 1976 Charisma Records

Un eveniment petrecut recent certifică faptul că grupul se afla întro perioadă creativă foarte bună: pe site-ul lui Percy Jones găsim ”Rare CDs by Legends Brand X & Percy Jones Set for Release”, un set de 4 CDuri reeditat în luna decembrie 2013, primul dintre ele {"Missing Period"} datat ”circa 1975-76” incluzând piese dinaintea debutului, găsite întro cutie veche cu amintiri de familie în casa lui John Goodsall și denumite astfel: ”a long lost treasure - excellent quality recordings of Brand X's classic lineup performing previously unreleased material” (o demult pierdută comoară - înregistrări de o calitate excelentă cu componența clasică Brand X interpretând material nelansat anterior).
{Missing Period} 
Tracks: 1. Dead Pretty, 2. Kugelblitz, 3. Ancient Mysteries, 4. Why Won't You Lend Me Yours?. 5. Miserable Virgin, 6. Tito's Leg

Aceste 2 video clipuri încadrează cariera basistului Percy Jones:










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu