luni, 11 mai 2020

Mai (II) 2020: De la „urgență” la „alertă”, o pletoră de albume: ultimele 2 producții Cuneiform-ice, Einstürzende Neubauten, Sparks, Moby, Clannad (compilație), Mark Lanegan, Elysia Crampton, Kaitlyn Aurelia Smith, Kari Rueslåtten, Samuel Rohrer, Buck Curran, Gaudi...Runaway Totem, Celeste, Frédéric L’Épée (portret), Wayside Music (12 mai), Nova Cascade, Fishes și multe alte „prog”-uri...


* Tatsuya Nakatani & Shane Parish - Interactivity (Cuneiform Records, 2020)
....duo liber improvizat de percuție & pian, cei doi -japonezul avangardist stabilit în New Mexico, respectiv chitaristul -influențat de John Fahey și Robbie Basho- din duoul „jazz, progressive rock, avant-garde, and experimental” Ahleuchatistas, recidivând după Last Night Now din 2013.
* Chad Taylor Trio feat. Brian Settles & Neil Podgurski - The Daily Biological (Cuneiform, 2020)
...debutul trioului bateristului din formulele Chicago Underground, cu foști colegi de colegiu -saxofonistul Brian și pianistul Neil-, străbătând de-atunci toți 3 drumuri diferite dar acum reuniți pe un album în care fiecare muzician contribuind cu 2, 3 sau 4 piese abordează diferit însă cu inteligență lipsa basului prin idei, interacțiuni și solouri inventive, destul de departe de idiomul comun de „power trio” (ceva nu tocmai neașteptat la un label atît de „open” precum Cuneiform).







....pe finalul perioadei de „urgență”, am remarcat:
* Einstürzende NeubautenAlles in Allem (2020)
* SparksA Steady Drip, Drip, Drip (2020)
* MobyAll Visible Objects (2020)
....destul de reușite toate 3 dar cam fără surprize, „deja vu” pentru cine-i știe. La germanii conduși de Blixa Bargeld perioada pardemiei coronavirus se potrivește „ca o mănușă” esteticii lor audio/video generale -chiar în lipsa unor versuri sau titluri explicit și direct inspirate de Covid-19-...în timp ce albumul Sparks, dacă surprinde totuși prin ceva, e tocmai prospețimea fraților de 74, respectiv 71 ani: dacă l-am pune lângă superbele Propaganda și Kimono My House (ambele din 1974), pare imposibil de imaginat că A Steady Drip...e unul realizat 46 ani mai târziu pentru că sarcasmul, verva, melodia și umorul sunt tot acolo, desigur adaptate realităților vremurilor complicate actuale...și n-am sesizat la prima ascultare, cum se întâmplă cel mai ades, nicio urmă de timbru schimbat ori vreo îngroșare a vocilor cu vârsta la frații Ron & Russell Mael (!), ba chiar mi-am propus „luxul” reluării albumului în noua perioadă de „alertă” ca să nu rămân numai cu prima impresie din „urgență”. Am făcut-o la fel cum procedasem și cu anteriorul Hippopotamus (2017) și nimic nu s-a schimbat.







* ClannadIn A Lifetime -2 CD Deluxe Edition- (2020)
Mark Lanegan – Straight Songs of Sorrow (2020)
....compilație retrospectivă elegantă a irlandezilor, respectiv un album autobiografic de exorcizare a demonilor lăuntrici, totuși melodios pentru introspectivul fost „frontman” de la Screaming Trees la care mi-a plăcut introducerea dintro cronică, apropo și de titlu: „nimeni nu se așteaptă pe un album Mark Lanegan la curcubee sau unicorni” ...
Hexvessel (Mathew "Kvohst" McNerney) – Kindred (2020)....„psychedelic folk-rock” plin de ritual, mitologie, misticism și filozofie cu trupa unui vocalist amintind de maestrul genului David Tibet/Current 93 (!)
























Elysia Crampton – ORCORARA 2010 (2020)
....primul album remarcat în noua perioadă de „alertă”, autoarea fiind o amero-indiancă iar tema inspiratoare, focurile controlate din regiunea muntoasă Sierra Nevada moștenite de la indieni, inclusiv prin folosirea uneori secretă a muncii pușcăriașilor în toată istoria lor de la începutul sec. XX, cu schimbările ultimei perioade din cauza încălzirii globale. Instrumentația ambientală dominant electronică deloc săracă și imprevizibilitatea temelor și tempourilor, plus alternarea lor cu părțile recitate „male/female”, m-au ținut în „priză” aproape 70 minute. În “Crucifixion” parcă o auzeam pe specialista unor astfel de subiecte, Diamanda Galas.










Kaitlyn Aurelia Smith – Mosaic of Transformation (2020)
....deși mult mai scurt (circa jumătate din anteriorul), destul de plăcut mi s-a părut și acest Mozaic al transformării fluent și meditativ punctat de serafice coruri feminine (sau posibil o singură voce multiplicată a cappella?), o mantră electronică minimalist-repetitivă inspirată de electricitate și relația energiei cu corpul uman. Experiența aceasta pornită prin conectarea fizică la propriu la fluxuri slabe de curent schimbate zilnic și transformată în muzică (!?), vine după un anterior album similar meditativ compus de artistă în scopul ședințelor de yoga.

Okkyung Lee (cello) – Yeo-Neun (2020)....„ambient, classical”
Kari Rueslåtten (Norway) – Sørgekåpe (2020)....„folk-rock, soul, funk, nordic, ethereal”
....primul album al cantautoarei cântat în norvegiană de la debutul cu Spindelsinn în 1997...










Beatriz Ferreyra (Argentina) – Huellas Entreveradas (“Intertwined Footsteps”) (Persistence of Sound Ltd, 2020)...„experimental, musique concrète”
....veterana de 82 ani, influențată de venerații ei foști ei colegi clasici Karlheinz Stockhausen și Iannis Xenakis, cu o mini colecție adunată în intervalul 2011-2018 care o plasează lîngă alte electroniste marcante mai cunoscute precum Delia Derbyshire, Laurie Spiegel sau Eliane Radigue....
* The Dwarfs of East Agouza (Egypt) – The Green Dogs of Dahshur (2020)....„experimental rock, free-jazz” cu Alan Bishop (Acoustic Guitar-Bass/Alto Sax), Sam Shalabi (Electric Guitar) & Maurice Louca (Organ/Synthesizers/Beats)




Saint Abdullah (Mohammad & Mehdi Mehrabani-Yeganeh) (Iran/West) – Mechanical Flirtations (2019)....„electronic, experimental”
Buscabulla (Raquel Berrios & Luis Alfredo Del Valle / Puerto Rico) – Regresa (2020)....„electronic, latin pop”
* Samuel Rohrer (dr, Swiss) – Continual Decentering (Arjunamusic, 2020)....„experimental”
....S.R. („drums, percussion, modular synthesizers and assorted electronics”) continuă ce a realizat în 4-tetul cu Jan Bang, Eivind Aarset și Erik Honore pe Dark Star Safari (2019), respectiv pe anteriorul album solo Range of Regularity (2017), subiecte abordate pe blogul „victimof jazz” alături de „pachetul” elvețian:
   - AMBIQ (Claudio Puntin, Samuel Rohrer, Max Loderbauer) – 1 (Arjunamusic, 2014)
   - Max Loderbauer, Claudio Puntin & Samuel Rohrer – AMBIQ 2 (Arjunamusic, 2015)
   - Colin Vallon, Patrice Moret & Samuel Rohrer – Rruga (ECM, 2011)
 


* RODAN – the Hat Factory 93 (2019)....„alternative rock” trio
Marker Starling (Chris A. Cummings) – High January (2020)....„indie-pop, soft rock” prod. by Sean O’Hagan of High Llamas”
* Liar, Flower (KatieJane Garside & Chris Whittingham) – Geiger Counter (2020)....„alter ego of Ruby Throat, psychedelic folk-rock”



* Buck Curran (gtr) – No Love Is Sorrow (2020)....„alternative psychedelic folk recorded in the COVID-19 hot zone of Bergamo Italy last February”(!)
* Office Culture (Winston Cook-Wilson) – A Life of Crime (2019)....„indie-pop, soft rock” din Brooklyn...
* Deliluh (Canada) – Beneath the Floors (2019)....„art rock, post-punk”
* Topette!! (France/UK) – Rhododendron (2019)....„acoustic folk”

Uniform & The Body – Live at the End of the World (2020)...„US industrial noise”
  - Uniform & The Body – Everything That Dies Someday Comes Back (Sacred Bones, 2019)
  - Uniform & The Body – Mental Wounds Not Healing (Sacred Bones, 2018)
....3 albume ca prelungire și completare la un titlu recent postat cu Greg Fox, unul dintre componenții din Uniform.

* Gaudi (Daniele Gaudi, Italy/UK) – Magnetic (RareNoise, 2017)
....pe o compilație cu 10 recomandări ale lui Giacomo Bruzzo (unul dintre patronii casei) l-am găsit pe acest italian (56 ani) de „dub, electronica, reggae & worldbeat” cu studio personal în Londra, unul dintre cele 2 nume/albume pe care nu le știusem, pentru că de restul m-am ocupat mai mult sau mai puțin pe-aici sau pe alter ego-ul „victimofjazz”. Participă mulți muzicieni invitați mult mai cunoscuți ca italianul (Bill Laswell, Tony Levin, Steve Jansen, Buckethead, Roger Eno, Pat Mastelotto, Cyro Baptista, etc)...




* Runaway Totem (Italy) – Multiversal Matter (2019)
...Cu sute, dacă nu mii de albume astfel profilate în arhivă, credeam că rockul progresiv simfonic nu mai reprezintă un gen care-mi poate oferi ceva surprinzător, dar pe de altă parte nu puteam nici pe departe să consider filonul italian în materie epuizat, știind permanenta evoluție și ramificație de muzicieni și „famiglii” reformate, regrupate ori diversificate ce se întind miriapodic pe lunga perioadă de 4-5 decade.
Materie „multiversală” e în această paradigmă un titlu cît se poate de nimerit ca să descoperi o trupă cu un opus teatral și religios, confirmând primul contact pe care l-am avut prin anteriorul La Traccia.
Tot în aceeași idee teatrală, muzicienii multiversați au nume de scenă: Cahal De Betel* (Roberto Gottardi), Re-Tuz* (Raffaello Regoli), Isil-Ur* (Tamara Zacchi)

* Runaway Totem (Italy) – La Traccia (2017)
  - Runaway Totem (Italy) – Affreschi e Meditazione (2012)
  - Runaway Totem (Italy) – Pleroma (2004)
  - Runaway Totem (Italy) – Tep Zeri (L'era degli dei) (2002)
  - Runaway Totem (Italy) – Andromeda (1999)
  - Runaway Totem (Italy) – Zed (1996)

...sigur că n-am avut timp pentru toate, dar spicuind „random-izat” cele 5 anterioare albume, impresiile nu s-au diminuat, e clar că trupa asta de care s-a ocupat pentru promovare și casa franceză Musea a avut din start un stil aparte pe care l-a tot perpetual și sofisticat, singurul component pe care-l întâlnim în 1999 pe albumul Andromeda fiind Roberto Gottardi, iată-i pe toți de atunci cu porecle cu tot:
„ (Cahal de Betel) Roberto Gottardi / guitars, guitar synthesizers, voice
(Mimhir de Bennu) Rene Modena / guitars
 (Tiphereth) Germano Morghen / drums, percussion
 (Virhur) Roberto Veronese / piano, synthetizer, keyboards
 (Nezah) Dario Gelmetti / bass profundo”







Nu mai puțin interesanți sunt și Celeste, subiect la care eram cît-de-cît inițiat grație lui Celeste (Principe Di Un Giorno) (1976). Fanzinul Wayside Music, anunțând un nou disc, l-a readus în actualitate ca să constat că trupa era revenită de ceva vreme „pe tapet”, ocazie cu care-am mai completat prin 2 albume mai vechi, reeditate cu bonusuri pe CDs. Fără să minimalizez meritele altcuiva implicat, la trupa asta avem o singură „eminență cenușie”, muzicianul Ciro Perrino creditat pe albumul din 2019 (conform discogs.com) la „Mellotron, Synthesizer [Eminent], Synthesizer [Solina], Synthesizer [ARP 2600], Synthesizer [ARP Odyssey], Synthesizer [Mini Moog], Fortepiano [Pianoforte], Percussion [Shamanic Percussion], Glockenspiel, Lead Vocals, Choir, Music By, Lyrics By, Composed By...”
Celeste (Italy) – Il Risveglio del Principe (2019)
* Celeste (Ciro Perrino) – I Suoni In Una Sfera -O.S.T.- (rec. 1974, rel. 1992)
* Celeste (Ciro Perrino) – II / Second Plus (LP 1977 / CD 1993)





















...am trecut de la Italia la Franța și ea greu încercată de pandemie și l-am avut pentru mai multe ore în vizor pe numitul...:

                                      Frédéric L’Épée










• Compozitor, profesor și chitarist autodidact francez, parizian între 2003-2013, apoi stabilit la Berlin din 2013 până în prezent...

• A participat activ la seminariile Guitar Craft ale lui Robert Fripp în 1988, 1991 și 1995.
• Fondatorul Yang, anterior fondator al formațiilor Shylock (anii '70 - 2 lansări CBS/ Musea) și Philharmonie (anii '90 - 5 lansări inclusiv la Cuneiform Records). A studiat compoziția, orchestrația, armonia și contrapunctul și fuga la conservatorul din Nisa (1984-88), a câștigat premiul I pentru compoziție (1988).
• Predă chitara, armonia și compoziția la Paris și Berlin
http://www.progarchives.com/forum/forum_posts.asp?TID=42750
http://laspada.perso.cegetel.net
http://fredericlepee.eu/bio.html

Shylock, „progressive rock band, 1970s”
Gialorgues (1977), * Île de Fièvre (1978)  LPs/CDs, CBS / Musea, etc
...una dintre primele trupe franceze de rock progresiv simfonic, comparată cu King Crimson, Arachnoïd sau Pulsar....și influențând la rândul ei pe Xaal, Minimum Vital, Tiemko, Änglagård...

Philharmonie, „guitar band” pentru care Frédéric îl citează pe Steve Reich ca “sursa acestei dezvoltări”, cu 5 albume în palmares:
* Beau Soleil (1990), * Les Eléphants Carillonneurs ("The Elephant Bell-Ringers"), * Nord (1994), * Rage (1996), * Le Dernier Mot ("Last Word") (1999)

Yang: ...„instrumental quartet”„...un exemplu de sincronism...pentru fanii de rock „fusion” instrumental, dozând egal părțile executate cu precizie cu atmosfera de garaj”...
* A Complex Nature (Cuneiform, 2004), * Machines (2009), * The Failure of Words (2017)
....formula încă activează, urmând să lanseze în acest rest de an ^ Designed for Disaster (2020)

SOLO:
- „Rock oriented albums & Notated Music (Solo composition albums)”:
* Vent Pluie et Sable ("Wind, Rain and Sand") (1997) („fretless guitar, loopers”)
* Le Mont Analogue ("Mount Analogue") (2000), („electric guitar, synth., e.drums”)
* Traces (2002), („electric guitar, synth., e.drums”)
* Music for Lovers (2003), („electric guitar, e.drums”)
* Sketches for Images (2018), („electric guitar, synth., drum loops”)

* The Empty Room (2019)...„featuring André Fisichella and Volodia Brice (drums), Nico Gomez (Bass), Olivier Innocenti (bayan) and Laurent James (guitar)”
...„Acest album este un tribut adus oamenilor absenți, o chestiune despre pierdere, despre eliberarea sau tratarea durerii, despre cum durerea se poate transforma într-un depozitar al seninătății și speranței”.

- Improvizații solo:
Arco (2001), * Frames (2001), * Un été radieux sous un ciel gris (2003), * Campanologie (2019), * Mornings A & B -2 CD- (2019) („guitar & loopers”)
^ Telluries (electric guitar)

...pentru perioade scurte cu apariții „live” dar din păcate fără înregistrări de studio realizate, a mai activat sau încă o mai face și în:
- The Nice Guitar Circle, în 1995, format după concertul Steve Reich's Electric Counterpoint cu 14 chitariști.
- G.L.I - Groupement de Libres Improvisateurs "Les Aventures de..." (The Adventures of...) 2000-2002  „jazz, rock, traditional, electronic, classical and contemporary music”
- Lobotonics, „acoustic rock band”, Paris 2008
- e - werk
 -Etude N°1 for plectrum guitar:
https://www.youtube.com/watch?v=sK6_nwsOTBI

...* L'Épée (‘The Sword’) – Diabolique -LP/CD- (2019)
...doar o coincidență de nume, e vorba de altceva aici, debutul interesant al formulei desigur întâmplător găsită via Internet, căutând alte realizări ale francezului omonim: Emmanuelle Seigner (Ultra Orange & Emmanuelle), Anton Newcombe (The Brian Jonestown Massacre) & Lionel & Marie Limiñana (Limiñanas).

                              WAYSIDE MUSIC May 12:
https://mailchi.mp/waysidemusic/wayside-music-new-in-stock-may-12-2020-a-wonderful-freebie

Alături de materiale cu Yazz Ahmed, Annie Barbazza, Claudio Simonetti’s Goblin, Kultivator, Random Hold, Ginger Baker’s No Material Live, amintite anterior, apar și...:
* Agusa (Sweden) – Högtid (2014)
* Daevid Allen, Gilli Smyth, Harry WilliamsonStroking the Tail of the Bird (1990)
* GongmaisonGongmaison (1989)
* Francis Monkman & The Virtuous-Realiti Band21st Century Blues (1998, 2001)
* Sintonia Distorta (Italy) – A piedi nudi sull'Arcobaleno (2020)
* The Worm Ouroboros (Belarus) – Endless Way from You (2019)
   - The Worm Ouroboros (Belarus) – Of Things That Never Were (2013)

Luigi de Santi – Déjà Vu (from the garret...) (2011/2020)
^ CelesteFlashes from Archives of Oblivion (2020)
Francis Monkman Jam (1991)

Van Dyke Parks – Tokyo Rose (1989)
....recomandat de grupul „Avant Progressive” de pe Facebook...










ALTE GĂSELNIȚE:

Nova Cascade (Dave Hilborne) – A Dictionary of Obscure Sorrows (2019)....„dramatic, cinematic prog”/„new wave art rock”...
    - Nova Cascade – Above All Else (2018)
https://theprogressiveaspect.net/blog/2019/09/17/nova-cascade-a-dictionary-of-obscure-sorrows/




















Fishes – Fishes In Space (2019)....„a virtuosic, 80's-infused, high-energy post-prog/post-indie band” din Brooklyn....
Coperta, ca și la anteriorii Nova Cascade, se dorește a reflecta întrucâtva și vizual muzica trupei:




* (A/The) Fervent Send (Project) (Jon Du Bose) - 14 Albums (2017-2020)
....subiect prea vast, meritând invertigații. E ascultabil integral pe platforma bandcamp.com....

Habelard2 (Sergio Caleca: keybs, gtr & bass / Italy) - 3 Albums:
    - Qwerty (2013)
    - Il ritorno del gallo cedrone (2015)
    - Il dado è tratto (2019)







* Gäa (Germany) – Alraunes Alptraum (1975)
* Gäa (Germany) – Auf Der Bahn Zum Uranus (1973)
* Gash (Germany) – A Young Man's Gash (1972)
* GalaxyDay Without The Sun (1976)
* Hedgehog PieThe Green Lady (1975)
* Epidaurus (Germany) – Earthly Paradise (1977)
* Richard Leo JohnsonFingertip Ship (Blue Note, 1999)

* Finch (Netherlands) - Glory of the Inner Force (1975)
* Finch (Netherlands) - Beyond Expression (1976)
* Finch (Netherlands) - Galleons of Passion (1977)

* Wolfgang Flür (ex-Kraftwerk) – Eloquence: The Total Works (2015)

* King of Agogik (Hans Jörg Schmitz) – The Rhythmic Drawing Room -2 CD- (2009)
* King of Agogik (Germany) – Morning Star (2017)
* Yolk (France) – Yolk (2001 & 2006)....
* Yolk (Swiss) – Die Dritte (Octopus) (1997)
* The Rupert SelectionPriors (2019)
* The Rupert SelectionConspiritorium (2011)
* Baby WoodroseBlows Your Mind! (2001)
Little Bang Theory – Elementary (2008)

Chris de Burgh – A Better World (2016)




















* Tom WaitsDrunk On The Moon -bootleg- (rec. 1975-78, rel. Frontline, 1994)
...neașteptat de bună compilație „live & studio”, comparativ inclusiv ca și calitate a sunetului cu cunoscutele sale albume de studio din acea perioadă din care se citează sau pe care aici le completează cu versiuni: "Foreign Affairs" și "Paradise Alley".
* Bill NelsonQuit Dreaming and Get On the Beam (1981, CD 2005)
....album „agățat” ca restanță în căutarea/așteptarea unuia nou al prolificului chitarist englez din fostul Be-Bop Deluxe.





















* Il Sistema (Italy) – Il Viaggio senza andata (1969-1971) (1991)
....încă o pepită italiană veche și interesantă, oare a cîta din această postare?

Mai pun câteva coperți și gata....mostre de pe YouTube, Vimeo, bandcamp sau similare audio/video, își caută fiecare cine-i curios...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu