luni, 5 aprilie 2021

De ce atâtea stocuri Wayside Music pe blog?

 

* V.A. - Got R.I.O.? Romantic Warriors II + Special Features (1 h 41 min + 1h 01 min + 41 min) 
...și/sau:
* V.A. - Got R.I.O.? Romantic Warriors III Special Features (4 h 49 min) 

...sunt materialele pe care le ofer gratuit, în digital sau pe format fizic DVDs, oricărui cititor de pe-aici interesat de acest areal stilistic cu un istoric, o evoluție și ramificații dezvoltate din anii de grație 1978-1980 până în prezent și evocate în multiple interviuri mai ales de omul din axul central al curentului „Rock în opoziție”, respectiv Chris Cutler, dar și de Steven Feigenbaum, boss-ul fondator al casei Cuneiform Records...ideea și oferta explicând totodată în subsidiar insistența mea pe blog de circa 1 an și jumătate asupra stocurilor/cataloagelor succesive de la Wayside Music, câte 3 sau 4 în fiecare lună, cu liste „acoperite” digital în intervalul precizat întro proporție de circa 3/4 (75%), incluzând-o și pe cea de mai jos din link, cea mai nouă. Fac toată chestia asta ferm convins că muzicile de-aici merită cunoscute și în Ro, deși o zonă fără piață de desfacere, cel puțin ca cele de la brandurile cele mai expuse la noi ECM și ACT Music...și departe de etichete precum „obscurantisme de nișă” cum superficial le-or numi unii: cehoaica Iva Bittová a concertat chiar la Timișoara la Sinagoga din Cetate în 2013 la ediția a 2-a Soundczech iar John Renbourn, Didier Lockwood sau Allan Holdsworth nu-s nume chiar străine colecționarilor de folk/jazz-rock...ca să mă limitez numai la aceste „clues”-uri din listă...dar și dacă ele n-ar fi, materialele discografice sunt garantate de cronicari și promotori experți, mereu atenți și interesați de oferte din țări/piețe mai mici de pe toate meridianele și paralelele globului...de artiștii independenți cel mai liber-creativi sau chiar de discuri cu nume chiar majore, dar rare, în ediții limitate. 


https://mailchi.mp/waysidemusic/wayside-music-new-in-stock-march-30-2021-a-new-cuneiform-title

De De Lind (Italy) - Io Non So Da Dove Vengo E Non So Dove Mai Andro Uomo E'Il Nome Che Mi Han Dato (1973)
Didier Lockwood, Allan Holdsworth, Gordon Beck, Aldo Romano & Jean-Francois Jenny-Clarke - The Unique Concert (1979 / Disques JMS, 2020)
....cum spune și titlul: un concert unicat de „straight ahead jazz” al formulei, cu piese semnate de Lockwood și Beck și cu adevărate momente de viteză și dexteritate în „duelul” violonistului Didier cu chitaristul Allan!



Etant Donnes (France) - L'etoile au Front (1982)
Iva Bittová & Paolo Angeli - Sul Filo (2020)
....Separat m-am ocupat nu demult aici sau pe blogul paralel „victimofjazz” sub impulsurile primite de la amicii Puiu și MK din Germania, de chitaristul italian P.A. de 50 ani din Sardinia cu chitara lui specială de mărimea unui violoncel, iar de cehoaica I.B. prin 2018 când a împlinit 60 odată cu apariția unui DVD aniversar...dar era greu de bănuit chiar pentru fanii înfocați ai celor doi insolitul parteneriat în premieră de pe acest foarte inspirat nou album despe care nu risc prea mult dacă spun că e dintre cele mai reușite pentru ambii protagoniști care-și pun în valoare prin extensii vocal-instrumentale calitățile întro ciocnire între tradiție și experiment, cu avertismentul/invitație de la însuși Chris Cutler: „Nu-i (o muzică) pentru cei liniștiți și cu inima slabă”. Cele 13 piese sunt „agățate”...Pe fir  din concertele susținute de duet între 2015-2017 în Ghent, Praga și Lisabona iar finalul de la „Festival Music for Sunset” de pe insula Maggiore, între Italia și Elveția.


 



James Blood Ulmer - Black Rock (1982)
...."American jazz, free funk and blues guitarist and singer"-ul a cărui muzică era descrisă de criticul muzical Bill Milkowski drept „evocându-i pe Skip James și Albert Ayler într-un „jam session” în Delta fluviului Mississippi”, a împlinit 80 ani pe 8 februarie...așa încât acest disc îl readuce în mod firesc și meritat în atenție, reamintindu-mi totodată cu mare plăcere de primele contacte datorate aceluiași MK pe care le-am avut cu muzica sa odată cu albumele lui JBU cu Phalanx (cu regretatul saxofonist George Adams), din anii 1986-1987.  
John Renbourn Group - A Maid in Bremen: Live at „Roemer” Bremen, feb. 14th 1978 (2021)
....excelent document „live” post-Pentangle cu principalii artizani ai exponenților folk-ului baroc britanic cu fler jazzy, liderul și vocalista Jaqui McShee. Invitata specială: cello-ista americancă Sandy Spencer (Mormos, Trevor Watts String Ensemble).



Joke Lanz, Ute Wassermann - Half Dead Half Alive -Live in Nickelsdorf- (Klanggalerie, 2021)
Karaba (Germany) - Pheremon Crumble Wax (Kryptox, 2020)
Latte e Miele (Italy) - Passio Secundum Mattheum (1972)
Mariana Zwarg Sexteto Universal (Brazil) - Nascentes (Scubidu Music, 2020)...cu Hermeto Pascoal & Itiberê Zwarg.
....primul proiect solo ca lider (la flaut, saxofon, compoziții & aranjamente) al fiicei basistului Itiberé Zwarg din formulele mentorului veteran de 84 ani Hermeto Pascoal, fondator al „muzicii universale”. Cu acest grup incluzând muzicieni din 5 țări diferite și existent din 2015, M.Z. face parte din a 3-a generație care continuă cu succes tradiția guru-lui H.P. prin concerte în America de Sud și Europa, acest Izvoare cu extrase „live” mai exact din Berlin și Rio de Janeiro. 



Needlepoint (Norway) - Walking Up That Valley (2021)
The Residents (Bobuck) - Chuck's Ghost Music -O.S.T.- (2011, Klanggalerie, 2021)

Referitor la albumele lipsă -cele circa 25%- nu m-am resemnat pentru că există întotdeauna șansa găsirii lor mai târziu dacă se insistă în căutări, eventual din alte surse (cazul tată/fiu David/Gabriel Borden de mai jos)...sau pe post de substituente, a unor alte albume cu respectivii artiști, dacă-s indicii din infos și cronici că și acelea merită cunoscute (și care eventual se pot asculta măcar parțial pe varii platforme): mai operează aici și flerul și intuiția fiind posibil și nu tocmai rar chiar probabil ca tocmai lipsa unui album să conducă la găsirea altuia sau altora și de ce nu (?)...la fel sau poate chiar mai interesante (este cazul titlurilor cu semnul „[ ]” de mai jos, cel puțin la prima „vedere”).


^* Gabriel BordenBorden on Borden: Gabriel Borden Plays David Borden (Cuneiform, 2021)
....Borden junior s-a decis la 18 ani în 1987, a 2-a zi după ce l-a văzut în concert pe David Torn, să învețe chitara. Ceva perfect explicabil: David Torn tocmai își promova pe moment atunci ceea ce este considerat de mulți un pisc creativ al carierei: Cloud About Mercury (ECM, 1987). Iar la actualul album s-a ajuns, concret și direct, după seria tatălui său The Continuing Story of Counterpoint (TCSOC) „întinsă” pe multe părți/discuri, cu sau fără Mother Mallard Band.
 -David Torn - Cloud About Mercury - live:

M-am folosit de ocazie să-mi reamintesc de Norul peste (planeta) Mercur într-o inedită variantă „live” dar să și revizuiesc ce mai aveam în arhivă cu veteranul claviaturist-compozitor minimalist Borden-tatăl (82 ani), ca să mai adăug celor 8 încă aceste 3 albume: 
* David Borden / The New Mother Mallard Band ‎– Anatidae (Cuneiform, 1985)



* David Borden / Mother Mallard ‎– Migration (Cuneiform, 1987)
* Borden, Ferraro, Godin, Halo, Lopatin ‎– FRKWYS 7 (Rvng Intl., 2011)
 -Borden, Ferraro, Godin, Halo & Lopatin - FRKWYS Vol. 7 [Full Album]:


...și iată câteva titluri paleative descoperite și parțial ascultate („-”) la 4 albume noi din lista Wayside Music din 30 martie, deocamdată încă necunoscute („[ ]”):
 [Amanajé (Brazil) - Puerto Quijarro (rec 2010, rel 2021)]
    - Grupo Amanajé - Amanajé (Traotore, 2004)
    - Grupo Amanajé - Ao Vivo em Tatuí (1992)

 [Willy Verdaguer / Humahuaca - Retrato Musicado (2021)]
    - Verdaguer (bass, Argentina/Brazil) - Humahuaca (Medusa Records, 1994)
    - Willy Verdaguer (bass, Argentina-Brazil) - Informal (Medusa Records, 2004)

 [Aziola Cry - The Ironic Divide (2021)]
    - Aziola Cry - Ellipsis (2005)

 [Desertion Trio - Numbers Maker (Cuneiform, 2021)]....„releases 23 April 2021”
    - Nick Millevoi's Desertion Trio with Jamie Saft - Midtown Tilt (Shhpuma/Clean Feed Records, 2018)...."jazz, rock"....
"...a combination of Crazy Horse rough edges, surf music, psych blues and Western movie soundtrack"

    - (Nick Millevoi's) Desertion Trio - Twilight Time (Long Song Records, 2019)


- Henry Kaiser : Weekly solo # 52 / Monthly Solo #1 : with Anthony Pirog & Brandy Gale + Mudang Rock:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu