luni, 22 septembrie 2014

27) VOIZ (Holland): "Boanerges" (GrapeVine, 1977)

Salut!
Azi avem aici un vechi album vinil LP, dar nu unul deținut vreodată de unul dintre noi ci o recentă sugestie venită -via Laci Schutz- din partea lui Alex Gucz/ Bavaria/ Germania...și el un pasionat colecționar și arhivar de numeroase discografii și rarități. O noutate-surpriză acum în septembrie 2014, dar de fapt un disc din 1977 -unicul- al unei formule olandeze, un sextet ”obscur” de rock progresiv...LP-ul presat original în ediție limitată fiind de o tot mai mare valoare odată cu trecerea timpului. Și cum am procedat mai mereu, am căutat sensurile numelui trupei și traducerea titlului...dar nu am găsit unul care să mă convingă corespunzând și cu pictura de pe copertă reprezentând se pare un proces de judecată public, ghilimelele ” sugerând eventual o aluzie la altceva (de aceea, dacă vreun cititor sau cititoare a acestei postări și cunoscător al limbii olandeze poate descifra vreo legătură și ne poate lămuri, îi mulțumesc anticipat).




De la primele acorduri ale lui ”Little Words” ne dăm seama că acești olandezi au har: parcă începe o piesă solidă marca Deep Purple sau Uriah Heep (sau, ca să rămânem în arealul rockului olandez, una cu Golden Earring) , cu o chitară ”heavy” fuzată și o voce apăsată...iar în partea centrală până la final saxofonul și flautul aduc inspirat ingredientele ”prog simfonic” care ne duc cu gândul instantaneu la secvențe tipice ale grupului Focus, celebru în anii '70. Cu excepția temei de final, toate titlurile și textele sunt cântate în limba engleză.
O săltăreață temă veselă -”Laughing”- e urmată de un rock' n' roll & boogie clasic -”All the Way from Fryslan”, aluzie nevoalată la hit-ul ”All the Way from Memphis” al trupei glam-rock Mott the Hoople- urmează candida ”Trust” cu încă un frumos solo de flaut...apoi preferata mea, excelent balansata semi-baladă ”Keep Quiet” care se ”pierde” în acordurile unui saxofon à la Mel Collins...”Calitatea vieții” urmează și este enunțată vesel în registrul tipic unor sound-uri gen Dr. Hook (& The Medicine Show) sau Mungo Jerry...pentru ca LP-ul să se încheie majestuos-simfonic și prea repede după doar 35 minute, cu aceleași acorduri de chitară din deschidere, mulțumirile în olandeză -”Dank U”- fiind adresate celor care au avut răbdarea parcurgerii unui album mult prea bun și interesant pentru a fi unicul opus al unei trupe...”Ukulele, clarinet, fuzz bass și synthesizerul de fundal dau profunzime sound-ului unui grup care merită aceeași recunoaștere precum nume grele ca Agape și The Exkursions” scria întro recenzie Ken Scott (pe blogul ”Heavenly Grooves”) făcând referire la raritatea unor LP-uri ale unor trupe de ”Christian Rock” la fel de puțin cunoscute ca și VOIZ.
Am avut curiozitatea ascultării ”rockului creștin” de pe ”Gospel Hard Rock” (1971) cu Agape și în afara unei analogii stilistice cu Creedence Clearwater Revival și The Band n-am găsit alte asocieri, ceea ce a ridicat odată în plus în ochii mei albumul olandezilor. Și nu găsesc potrivită nici încadrarea în genul ”folk” a muzicii VOIZ...după cum și trimiterile spre teme religioase sunt mult mai discrete aici chiar tinzând spre zero, față de cele 2 trupe amintite de Ken Scott. E posibil ca analogia să se datoreze producătorului Pete Yates-Round care a a avut legături cu grupul religios de folk britanic Parchment.

Voiz  ‎–  Boanerges
Label: Grapevine ‎– GRV 110 /Country: UK
Format: Vinyl, LP/ Released: 1977

 Tracklist:
A1 Little Words
A2 Laughing
A3 All The Way From Fryslân
A4 Trust
B1 Keep Quiet
B2 Quality Of Life
B3 Dank U (Thank You)

Credits:
Bass, Bass [Fuzz] – Jan Idzenga
Drums, Percussion – Jacob Sytsma
Guitar, Ukulele, Vocals, Strings – Herke Tickelaar
Lead Guitar, Vocals – Koop Hofman
Saxophone, Clarinet, Flute – Ivo De Jong

Producer – Pete Yates-Round (of Parchment)





Recomandări:
Agape - Gospel Hard Rock (1971)
Agape - Victims Of Tradition (1972)
Agape (Canada) - Le Troisieme Seuil (1972)
Agape - The Problem Is Sin: Live And Unreleased (1996)
Exkursions (U.S.) - The Exkursions (1971)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu