Atipic acestui blog, încep cu un mic set clasic-contemporan. Va fi per total o postare informală cu multe titluri noi, unele sublinieri și puține detalieri gen cronici:
* Jordi Savall (& Hespèrion XXI) – Ibn Battuta: The Traveler of Islam, 1304-1377 -2 CD- (2019)...album-concept compilând 2 concerte distincte cu muzica clasic-arhaică a veteranului (77 ani) compozitor, dirijor și maestru interpret catalan la viola da gamba:
- CD 1: „Live in Abu Dhabi”, 2014....cu prima parte a vieții „Călătorului Islamului” povestită în limba engleză pe fundalul instrumental al unei formule diminuate dar special alcătuită pentru acest scop a mai extinsului grup Hespèrion XXI.
- CD 2: „Live in Paris”, 2016.....cu partea a 2-a, în franceză.
* Yo-Yo Ma / Esa-Pekka Salonen & Los Angeles Philharmonic – Salonen Cello Concerto (2019)
* Tina Guo (cello, China) – Game On! (2017)
* Peter Kater (p-no) & Tina Guo (cello) – Inner Passion (2016)
...cu frumoasa Tina "Wonder Woman" Guo în plină vogă și glorie "mainstream"-istă...
Set de Blues Rock cu artiști majori, confirmând așteptările:
* Robin Trower – Coming Closer to the Day (2019)
* Keith Emerson (Various Artists) – Beyond The Stars (2018)....album postum cu variantele reinterpretate ale pieselor aparținând lui K.E. sau ale unor clasici și odinioară adaptate de regretatul claviaturist din E, L & P.
* Toto – 40 Tours Around The Sun -2 CD Live- (2019)
* John Illsley (bass, ex-Dire Straits) – Coming up for Air (2019)
* Matt Andersen (Canada) – Halfway Home By Morning (2019)...."blues, folk-rock"
* The Lachy Doley Group – Make Or Break (2019)...."blues, soul & rock"
....Nou album al artistului australian în vârstă de 42 ani, cel mai celebrat la antipozi ca interpret la orgă Hammond B-3, clavinet și vocal, deși prea puțin cunoscut se pare pe alte continente, pe la noi în orice caz spre deloc...
Set interesant feminin:
* Alice Phoebe Lou (South Africa/Germany) – Paper Castles (2019)...."Blues, Jazz, Soul, Indie-Folk",.....este melanjul de stiluri de pe „Castelul de hârtie” al artistei de 25 ani.
* Julia Reidy (gtr & voc, Australia/Germany) – brace, brace (2019)....sau "electronic experimental acoustic rock"-ul australiencei influențată de Kim Myrh, Tony Buck (din The Necks) și de veteranul violonist experimental australian Jon Rose.
* Anoushka Shankar – Reflections (2019)
....de citit pe „allaboutjazz.com” interviul anunțat aseară (27 martie) pe Facebook de jurnalistul macedonian Nenad Georgievski, interviu luat sitaristei indience stabilită la Londra despre Reflecțiile în oglinda spartă ale noului ei album și nu numai.
* Tanya Tagaq (Canada) – Toothsayer -EP- (2019)....nou mini-album al canadiencei de 43 ani pe care-o putem considera și eschimoasă, profilată pe stilul folk vocal tipic asiatic emanat din esofag „(Inuk) throat singing”.
* Noa (a.k.a. Achinoam Nini / Israel) – Letters to Bach (2019)....album nou al vocalistei cu un colaborator vechi, chitaristul Gil Dor.
...Era cât p aci să greșesc inserându-l la femei pe iranianul:
* Saba Alizadeh (Iran) – Scattered Memories (2019)....debutul unui maestru de 36 ani interpret la instrumentul tradițional persan/iranian „spike fiddle kamancheh" (vezi imaginea de mai sus).
* Matmos (Drew Daniel & M.C. Schmidt) – Plastic Anniversary (2019)
Un album interpretat exclusiv la obiecte din material plastic, ca și în cazul altor materiale sui-generis precum legumele proaspete modificate și folosite ca instrumente de vienezii The Vegetable Orchestra (vezi recentul lor Green Album (2018), comentat/recomandat aici), e văzut cel mult ca o excentricitate și sigur nu va stârni interes pe niciun format (digital, vinil, CD) pe la noi printre melomanii români, din păcate prea conservatori....poate doar la cei extrem de puțini care știu și au urmărit duoul acesta electronic experimental care-și marchează astfel 25 ani de existență „explorând relația umană cu acest mediu/tip de material și studiind cum calitățile sale de durabilitate, portanță și longevitate sunt deopotrivă utile oamenilor și în armonie cu mediul înconjurător” (conform Wikipedia). Contrastul cu ce se întâmplă pe la noi vizavi de interes și deschidere spre inovație și insolit e accentuat de diversa ofertă de formate ale albumului: „Deluxe Box Set” în ediție limitată cu LP-ul vinil în 2 culori semnat de artiști și cu o piesă-bonus, tricouri, un LP „ne-play-abil” („n-am găsit altă rimă”) sculptural confecționat din sticle de plastic, etc. În plus, fondurile adunate din vânzări vor fi donate echipei nonprofit olandeze de ingineri The Ocean Cleanup care a realizat o tehnologie de curățare și reducere a poluării cu plastic a oceanelor. La primul single „Silicone Gel Implant” s-a folosit sonic, printre altele, exact ce zice titlul...duoul fiind ajutat percusiv și de Greg Saunier din trupa Deerhoof. Nu în ultimul rând e de remarcat și animația, inclusiv la piesele „The Crying Pill” și „Breaking Bread”:
https://www.youtube.com/watch?v=VUS37Xm5xxo
https://www.youtube.com/watch?v=ltNwzJSsSPo
https://www.youtube.com/watch?v=ilq8HsRk2BQ
„Rating”-ul 75 (din maximalul 100) de la Metacritic este un punctaj bun spre foarte bun pentru un album „profund deranjant” ca mesaj și concept, dar totodată „vibrant creativ” conform jurnalistei Heather Phares de la AllMusic (Guide).
* Lambchop – This (Is What I Wanted to Tell You) (2019)
Ca și la Matmos, mi se pare că avem de-a face cu unul dintre cele mai bune albume, atât melodic și cât și liric al trupei grosso modo încadrată în „alternativ country”, dintre toate cele 13 scoase de prin 1990 încoace de Kurt Wagner & compania sa din Nashville în perpetuă schimbare de componență. Impresia mi s-a conturat tot ca și la Matmos, înainte de a vedea rezultanta de la Metacritic: 9 critici pozitive, 2 mixte și niciuna negativă, respectiv un punctaj de 81!
* Sam Moss – Neon (2018)...."americana, acoustic folk"
* Andrew Bird – My Finest Work Yet (2019)...."indie-folk"
......Multi-instrumentistul, vocalistul și talentatul fluierător (?!), cu autodefinitul cel mai desăvârșit material discografic de până acum.
* Bill MacKay – Fountain Fire -LP- (Drag City, 2019)...."alternative folk rock experimental"
.....Arsenal instrumental bogat al cantautorului pe acest nou disc: „guitar, bass, piano, voice, percussion, organ, glass slide, requinto”, ca argument pro în plus dacă despre exigentele standarde ale casei Drag City am face abstracție sau nu știm nimic.
* Avey Tare (Dave Portner from Animal Collective) – Cows On Hourglass Pond (2019)....."indie-folk, psychedelic rock"
* Left Outsides (Alison Cotton & Mark Nicholas) – All That Remains (2018)...."indie folk-rock"
* Vieo Abiungo (William Ryan Fritch) – The Dregs (2019)...."alternative folk, classical"
* JAB (John Also Bennett) – Erg Herbe (2019)....."ambient"
* Michael Pisaro – Étant Donnés (2018)...."classical, experimental"
* Carl Stone – Baroo (Unseen Worlds, 2019)...."electronic, experimental, world"
* Nate Young – Volume One: Dilemmas of Identity + Volume Two: Nightshade (2019)...."electronic, experimental"
* Howlround (Robin Warren & Chris Weaver) – The Debatable Lands (2018)...."electronic, experimental"
* Housewives – Twilight Splendour -LP- (2019)...."Post-Punk, No Wave, Math Rock, Experimental"
* Swans – What is This? (2019)...."acoustic"
* Daniel Thorne (sax, Australia/UK) – Lines of Sight (2019)...."experimental"
What is This?
Set consistent de Prog Rock:
* Tropical Fuck Storm (Australia) – A Laughing Death In Meatspace (2018)...."punk blues, psychedelic art noise rock".....pe albumul de debut al supergrupului stabilit la Melbourne și format din membrii trupelor tinere The Drones, Palm Springs & High Tension.
* These New Puritans – Inside the Rose (2019)...."post-punk, art/post-rock, neo-classical music, industrial, experimental"
* Cellar Darling (Swiss) – The Spell (2019)...."heavy prog/folk rock trio"
- Suport: Cellar Darling (Swiss) – This Is The Sound -Limited Edition- (2017)
* Guild Of Lore (GM Ingsmith) – Winterstead -cassette- (2018)...."ambient celtic dark ambient dungeon synth epic fantasy music folklore instrumental medieval neo-classical neo-folk rpg soundscapes winter synth" (bandcamp)- Suport: Cellar Darling (Swiss) – This Is The Sound -Limited Edition- (2017)
* Machines Dream (Canada) – Revisionist History -2 CD- (2019)...."neo prog-rock"
* Professor Tip Top (Norway) – Hybrid Hymns (2019)...."retro prog-rock", "psychedelic / space rock"
- Suport: Professor Tip Top - Exobiology (2014/2016)
Muzicienii, numiți cu tot cu instrumente, pentru că „se merită”:
- Svein Magnar Hansen / vocals,
- Sam Fossbakk / guitar, synths (EMS Synthi, MiniMoog, ARP Axxe, VCO3), Rhodes, Mellotron, vocals, composer, production
- Stein Høgseth / bass
- David Sundby / drums
* RPWL (Risettion, Postl, Wallner, Lung / Germany) – Tales from Outer Space (2019)...."prog-rock"
* The Mute Gods – Atheists and Believers (2019)...."Crossover Prog UK supergroup"...album meritând a fi cunoscut pentru cel puțin 2 motive: sesizarea diferenței și progresul basistului față de „synthpop”/(Brit)„new wave”-ul etalat în anii '80 cu Kajagoogoo și completarea diversității de proiecte recente și „sound”-uri ale bateristului Marco.
- Nick Beggs (ex-Kajagoogoo): bass, Chapman Stick, keybs, vocals, and programming
- Roger King: keybs, guitar, production
- Marco Minnemann: drums, percussion, guitars, sound modeling
* Pharaoh Overlord – Zero (2018)...."indie rock"
...Album cu efecte contradictorii, prima dată mi-a plăcut, a 2-a oară nu, mai probabil din vina dispoziției/atenției/concentrării mele capricios-schimbătoare.
Gnougn (label) Set:
Barberos
Urmează marea parte a catalogului unei mici case de discuri franceze profilată pe „Avant Prog”, plus câteva producții înrudite și cu aceeași distribuție dar scoase sub etichete diferite, în frunte cu cel mai nou album -prin care-am aflat de fapt de acest mic „label”- și cele 3 EP-uri ale atractivului grup Ultra Zook, un nume care nu doar rimează ci se și poate compara și asocia stilistic întro zonă sonoră aparte și doar aparent copilăresc-naivă, cu mai vechii Look de Bouk. Ascultați și comparați:
- Ultra Zook - S/T (2019) (EP-urile sunt toate oferite pe YouTube):
https://ultrazook.bandcamp.com/
- Look De Bouk - Bec Et Ongles (1990):
https://www.youtube.com/watch?v=2LFt7ce16Vg
* Ultra Zook – EPUZ -EP- (Gnougn Records, 2012)
* Ultra Zook – EPUZZ -EP- (Gnougn Records, 2013)
* Ultra Zook – EPUZZZ -EP- (Gnougn Records, 2014)
* ISaAC – Évasions Manquées (2018)...."noise, shoegaze"
* Barberos (UK) – Barberos -LP*/CD- (2016)...."electronic avant-rock"
* Deux Boules Vanille (Loup "Pooky" Gangloff) – Tutti Frutti (2015)...."math rock, progressive trance, experimental"
* Deux Boules Vanille – Planète Gougou (2018)
* Gâtechien (France) – 2 (2005)...."math rock/noise french bass/drum duo"
* Gâtechien (Florian Belaud & Laurent Paradot) – Trois (2006)
* Gâtechien – 4 (2009)
* Kafka – La Petite Marchande d'Allumettes: Adaptation musicale du film (Jean Renoir, 1928) (2013)
* Kafka – L'Architecte (2013)...."post rock"
* Kafka – Geografia (2010)
* Kafka – Kafka -CD Promo- (2007)
* KOUMA – Brazilian Blowout (2014)...."math rock"
* KOUMA – Kouma (2011)
* PoiL – Dins O Cuol (2011/2018)
* Ukandanz (France/Ethiopia) - Yetchalal (2012)
Recomandări de la amici:
* Gianmaria Testa (Italy) – Prezioso (2019)
...Cantautorul (voc & gtr) clasic italian (1958-2016) a fost numit de un critic, datorită melanjului său sensibil de folk, jazz și „world music”, "Leonard Cohen of Alps", iar noul album postum -al 17-lea în cronologie- pe care cântă și la muzicuță îl face și mai „prețios” celor care-l știau și cu-atât mai necesar de descoperit celorlalți. Mulțumiri domnului Szeles Attila care mi l-a recomandat, artistul ar merita cu prisosință un mini-portret separat de tip ”lifetime achievement (award)”, mâine pe 30 martie se împlinesc 3 ani de la moartea sa...
* Jan Bang, Erik Honoré, Gaute Storaas & Arve Henriksen – Knut Hamsun's Victoria -O.S.T.- (2013)....album foarte "soft", prezența trompetistului (prea) discretă...
* Roz Vitalis (Russia) – The Hidden Man of the Heart (2018)
* Roz Vitalis (Russia) – Lavoro d'Amore (2015)
* Roz Vitalis (Russia) – Live 2013 (2014)
* Roz Vitalis (Russia) – Patience of Hope (2012)
Mai mult decât interesant acest artist rus recomandat de Adi Sinescu, exclusiv compozitor al unui prog-rock din ce în ce mai elaborat pe intervalul celor 4 albume de mai sus (pe primele 2 din 2007, respectiv 2011, nu le știu/am)...pentru că legat de interpretare, muzica dominant instrumentală de grup gravitează în jurul claviaturilor mânuite de Ivan Rozmainsky.
- Roz Vitalis - Psalm 6:
https://www.youtube.com/watch?v=FSAiwtTYP7g
Reeditări:
* Jean-Michel Jarre – Geometry of Love (2003, Remastered 2018)
* Anne Briggs – S/T (1971, Remastered 2019)...."Brit-folk"
* David Sylvian – Manafon (2009)...reluat pentru rememorare și pentru că vocalistul ex-Japan își relansează albumele vechi, dar mai ales pentru unul dintre invitații de pe album aflat în vizorul blogului Victim of Jazz, chitaristul japonez experimentalist și de de improvizație Otomo Yoshihide.