miercuri, 27 noiembrie 2019

Nov. IV, 2019:...cu Homeland +..., Grimes, Jude Johnstone, Tom Waits (tribute), Issam Hajali, Green Dome/Zeena Parkins, Throbbing Gristle, Me El-Ma, Mukta, Les Î, Wayside Music, Nov. 2019 (Set)....


....Încep cu o recomandare pt. cei mai mai rar dispuși la ascultarea albumelor întregi dar care vor să fie surprinși de alegerile unui expert:
Jack "DJ SinMin" Porcello "File Under Popular" Programs:
https://www.mixcloud.com/jack-porcello/file-under-popular

Completări și o autocorecție la un subiect interesant din postarea trecută: Graham Massey din 808 State, Toolshed (cu albumul eponim Toolshed, comentat), etc...nu a fost unul dintre oamenii de bază ci doar sporadic invitat în Homelife, ca și vocalista Seaming (To), în schimb importanți au fost cei 2 fondatori de pe albumul eponim de debut din 1998. Așa încât, celor 3 albume deja amintite:
- Homelife (Paddy Steer, Anthony Burnside & Simon King) – Cho Cho (Madwaltz, 1999)
- Homelife – Flying Wonders (Ninja Tune, 2002)
- Homelife – Guru Man Hubcap Lady (Ninja Tune, 2004)

....le mai adaug încă tot atâtea, cel puțin la fel de semnificative:
* Homelife (Paddy Steer & Anthony Burnside) – Homelife (Madwaltz, 1998)
* HomelifeForkbeard Fantasy's "Frankenstein": A Truly Monstrous Experiment film (Madwaltz, 2002)
* Homelife (Paddy Steer & Anthony Burnside) – Exotic Interlude (Madwaltz/Humble Soul, 2009)












Alte completări acum la Amy Denio, colaborare pe 2 albume cu o trupă în care complexa artistă a cântat invitată mai ales în prestațiile „live”, la voce și acordeon, inclusiv în turnee pe la sursa principală de inspirație prin Balcani:
* Fishtank EnsembleSamurai Over Serbia (2007)
* Fishtank EnsembleSuper Raoul (2005)
 -Fishtank Ensemble - Samurai Over Serbia:
https://www.youtube.com/watch?v=Lky6GVNtRKc

....în timp ce următorului nou album care pare, cel puțin după titlu, un metaforic „adio” al „seminal art-punk guru”-lui lider David Thomas (76 ani), altfel amintit/recomandat deja cu ceva luni în urmă, i s-a mai adăugat la o și mai nouă relansare, un apendice CD-bonus „live”:
(*) Pere UbuThe Long Goodbye -2 CD- (2019)
.....CD 2: Montreuil
 -The Road Ahead:
https://www.youtube.com/watch?v=iU6MtwfKlS8



* Leonard CohenThanks for the Dance (2019)
* Harry Nilsson – Losst and Founnd (2019)
* Lee "Scratch" Perry – Heavy Rain (2019)
....îi las pe acești majori, 2 clasici și un veteran, în grija altora. Doar vi-i recomand aici, mai ales pe cei 2 „L”!

* Grimes (Claire Elise Boucher) – Miss Anthropocene (4 AD, 2020)
....primul album pe 2020 -pentru că lansarea pe format fizic e planificată pentru luna februarie-, al tinerei cantautoare deja starletă pop din Vancouver/Canada, un disc conceptual. A nu se confunda cu pianista americancă Rachel Grimes, data trecută lăudată de mine pentru "folk Opera" The Way Forth (2019)!




Jude Johnstone – Living Room (BoJack Records, 2019)
....„album nocturn, autumnal și iarnatic...un disc care cade greu la inimă, dar pe de altă parte, liniștitor și catartic”.
„Tezaurul american subestimat Jude Johnstone, prezintă balade răcoritoare, neîngrădite” (Pop Matters, care cotează albumul cu ******** (din  10)
„Capacitatea lui Jude Johnstone aici este de a modela întâmplările vieții condimentate cu emoții meșteșugite frumos, în cântece cu versuri atractive pe cât de remarcabile, pe cât de încrezătoare”. (Duane Verh / Roots Music)
„Transformarea durerii emoționale în artă este o afacere complicată. Uneori mă întreb dacă rezultatul final merită. Jude Johnstone este cazul răspunsului pozitiv.” (veteranul texan al stilului country, Rodney Crowell (69)....
 -Jude Johnstone - "Living Room" CD:
https://www.youtube.com/watch?v=oh0SWOAF9DI&feature=emb_logo




V. A. – Come On Up to the House: Women Sing Waits (2019)
....album-tribut cu piesele lui Tom Waits -aflat în preajma împliririi rotundei vârste de 70 ani pe 7 decembrie!- interpretate cu texte adaptate la genul feminin de vocalistele Aimee Mann, Patty Griffin, Rosanne Cash, Phoebe Bridgers, Joseph, Shelby Lynne, Allison Moorer, Corinne Baily Rae, Courtney Marie Andrews, Kat Edmonson, The Wild Reeds, Iris Dement și Angie McMahon.




* ComaVoyage Voyage (2019)
....nu e grupul de „nu metal” românesc ci un duo de „dance-pop electronic” din Köln cu prima realizare la un label mai select, City Slang.
* Gabriel Birnbaum (voc, gtr, p-no & sax) – Not Alone (2019)....”indie-folk-rock”

....mic calup „World (Music)”:
* Issam Hajali (Lebanon) – Mouasalat Ila Jacad El Ard (rec. 1977, rerel. 2019)
....album solo al vocalistului și principal compozitor, devansând activitatea cu trupa de mai târziu Ferkat Al Ard al cărui singur LP de colecție „Oghneya“, apărut în ediție limitată, s-a vândut anul acesta la Beirut cu 5000$ (!).
În anul petrecut în exil în Franța din cauza intervenției militare a Siriei în țara lui natală, Issam și-a permis o singură zi de închiriere a unui studio în care a înregistrat, bazat în principal pe versurile poetului palestinian Samih El Kasem, acest disc de folk-jazz acustic, deasemenea rar, cu câțiva muzicieni din Franța, câte unul din Algeria și Iran și un prieten din Beirut cu care venise împreună. Din nou întors acasă dar în condiții de război, presarea discului de pe banda master s-a realizat în condiții grele și aventuroase. Altfel ar fi rămas acele sub 100 copii, majoritatea făcute cadou de către autorul însuși amicilor, dacă una dintre ele nu ajungea printr-o fericită întâmplare la Ziad Rahbani, fiul cunoscutei vocaliste Fairuz (Nihad Haddad). 
* Omar Souleyman (Syria) – Shlon (2019)
* Kongo Dia Ntotila (Congo/UK) – 360° (2019)....“Kongo Jazz”
....al 2-lea album londonez al trupei condusă de vocalistul Mulele Matondo, cu 2 chitare electrice, bas, tobe, trompetă și saxofon.
* François N’Gwa (Gabon) – Ogooué (rec. 1986-2004, remast. & rel. 2019)



 














                                                                        
                                                                                                         Kongo Dia Ntotila (band)

Keiji Haino, Jim O’Rourke, Oren Ambarchi – In the past only geniuses were capable of staging the perfect crime…-live recordings- (2019)
.....Dacă „În trecut, doar geniile erau capabile să pună în scenă crima perfectă...”, să vedem ce oferă „power trio”-ul cu chitară, bas și tobe în prezent, după circa 10 ani de experiențe liber improvizate împreună: un album cu 5 piese „în părți egale, drone zgomotoase, riff-uri de heavy-rock greu de plumb și avangardisme ale secolului XXI....de la teme bântuitoare și melancolice până la părți blocante animate post-industriale”.



Green Dome (Zeena Parkins, Ryan Sawyer & Ryan Ross Smith) – Thinking in Stitches (2019)
....interesant album pt. fanii avangardistei muziciene din Brooklyn, mai ales datorită inversării aici de roluri: Zeena cântă la harpă acustică, rolul ei de regulă electronic fiind preluat de unul dintre cei 2 Ryani (Ross Smith) la pian „preparat”, „electronics” și sintetizator modular (celălalt, Sawyer, fiind percuționist).
- Suport:
    * Zeena Parkins (solo) - Captiva (2018)


 



















* Animal CollectiveBallet Slippers -2 CD live- (rec 2009, rel 2019)
* The ResidentsNot Available [pREServed Edition] -2 CD- (2019)
* Throbbing GristleGreatest Hits: Entertainment Through Pain -2 CD- (1980, Remastered 2019)
.....11 piese reprezentând chintesența operei excentricului și controversatului Genesis P-Orridge (& co.), respins ca la Brexit de Marea Britanie cea pudică și conservatoare dar considerat de alți analiști un „Frank Zappa al muzicii electronice experimentale”, fiind muzicianul care a pus „sămânța” la baza unui mănunchi substanțial de genuri: „tehno, industrial, art-rock, synth-pop, punk, rave, noise experimental, disco death jazz”...




Influențe, completări, anticipări...
....prin care urcăm progresiv ștacheta stilistică obligați și de secțiunea finală:

The Split Level – S/T (1968)
Skip Bifferty – The Story of Skip Bifferty -2 CD Compilation- (rec 1967, rel 2003)
Richard Last Group – Get Ready (1972)
Lothar and the Hand People – presenting....Lothar and the Hand People (1968)
STRESS (Alan Rider & Phil Clarke) – Conspiracy Theory (2012)....Compilation
* Sterbus (Italy/UK) – Iranian Doom (2011)
* Keith ChristmasLight of the Dawn (2006)
* Me El-Ma (Israel) – Days Kiss (2013).....„metal/prog-rock” de calitate
.....piese favorite: „All That Jazz” și „Obey”
Ahvak (Israel) – Ahvak (Cuneiform, 2004)


 


* CassiberLive Nancy (1984)
Koenjihyakkei (Tatsuya Yoshida of Ruins, Japan) – Angherr Shisspa (2005, 2019)
* Mukta (France) – Jade (Warner Music France, 2000)
* Les Î (France) – Ou Bien (Ayaa, 1986)




                                                                          Ou Bien                                         



                                      Wayside Music, Nov. 2019

https://mailchi.mp/waysidemusic/wayside-music-new-in-stock-november-26-2019


...de data asta am luat setul complet și l-am împărțit în 3 fracțiuni:

1). Noi apariții, discuri pe care nu le aveam.
2). Noutăți sau „Back in stock”-, respectiv albume deținute deja, cele mai multe abordate/comentate. Am adăugat de la mine la Neuland/Peter Baumann și la V.A.-ul cu Omagiu muzicii lui Christian Vander, 2 albume înrudite.
3). Albume încă negăsite, titluri încă de căutat puse pe „listă de așteptare”, în speranța că mica listă 3. să se micșoreze cât mai mult și cât mai repede. De remarcat aici mai ales albumele cu trompetistul norvegian Arve Henriksen și cu elvețienii SONAR, subiecte viitoare garantate odată cu dobândirea lor (!)....și multitudinea de apariții franceze în fracțiunile 2). și 3)., mai ales din PROG-ul avansat.
N-am separat jazzul ca să-l mut pe „VicTim of Jazz”, în ideea menținerii calupului împreună pe un singur blog și nu pot face sublinieri/recomandări după prea puține abordări.

1).
* Chris Lightcap (d-bass) – SuperBigmouth (Pyroclastic, 2019)
* Steve RoachTrance Archeology (2019)
* Wendy Eisenberg + Shane ParishNervous Systems -LP- (2019)
* LindstrømOn A Clear Day I Can See You Forever (2019)
* Mono (Japan) – Before the Past: Live from Electrical Audio (2019)....mini album
* Deathprod (Helge Sten/Supersilent, Norway) – Occulting Disk (2019)
    - Deathprod (Helge Sten/Supersilent, Norway) – Morals and Dogma (2004)
* Tim BuckleyLive At The Electric Theater Co. Chicago, 1968 -2 CD- (2019)
* Company (Derek Bailey) – Fictions (Incus, 1981)
* Azar LawrenceSummer Solstice (Prestige, 1975)
* Neuland (Peter Baumann & Paul Haslinger) – Neuland (1982)
     -Blue Room (Peter Baumann, Paul Haslinger & John Baxter) – Blue Room -cassette- (1992)
* Henry Kaiser, Andrea Centazzo & Toshinori KondoProtocol (Metalanguage, 1979)
* Amygdala (Yoshihiro Yamaji & Yoshiyuki Nakajima)(Japan) – Amygdala (Soleil Zeuhl, 2004)
* Perception (France) – Mestari (Le Chant Du Monde, 1973)
* Perception (France) – Perception (Futura Records, 1971/SouffleContinu Records, 2019)
* Neom (France) – Arkana Temporis (2009)
* Serge Bringolf (France) – Strave/Strave:1 -2 LP/CD- (Omega Studio, 1980/CD Soleil Zeuhl, 2011)
* Serge Bringolf Strave (France) – Vision (Soleil Zeuhl, 2012)
* Setna (France) – Guérison (Soleil Zeuhl, 2013)
* BBI (France) – bbi (Soleil Zeuhl, 1980)
* Noa (France) – Noa (Soleil Zeuhl, 1980)
* One Shot (France) – Reforged (a.k.a. "One Shot", 1999) (Soleil Zeuhl, 2010)
* V.A.Hur!: Hommage à la musique de Christian Vander -2 CD- (2009)
   -V.A.Hamtaï!: Hommage à la musique de Christian Vander -2 CD- (2007)

2).
* Michael ChapmanAmericana 1 & 2 -2 CD- (2000 & 2001, 2006)
Kris Davis (p-no) – Diatom Ribbons (Pyroclastic, 2019)
* Ellery Eskelin, Christian Weber, Michael GrienerThe Pearls (Intakt, 2019)
Ingrid Laubrock & Aki TakaseKasumi (Intakt, 2019)
Mat Maneri Quartet Dust (Sunnyside, 2019)
* NadavatiLe Vent De L'esprit Souffle Où Il Veut (expanded) (1978)
Unit Wail (France) - Beyond Space Edges (2015)

3).
(*) Andrea Centazzo / Henry Kaiser - Above & Beyond Protocol -2 CD- (2019)
(*) Nick Dunston - Atlantic Extractions
(*) The Flying Luttenbachers - Imminent Death
(*) Arve Henriksen - The Timeless Nowhere 4 x vinyl LP + 2 x CDs box set
(*) Charles Lloyd - Swiss Radio Days 46: Montreux Jazz Festival 1967 -2 CD-
(*) Perception - Live at Le Stadium
(*) Perelman / Shipp / Parker / Kapp - Ineffable Joy....(http://red3mp3.ru)
(*) SONAR with David Torn - Tranceportation Vol.1
(*) Unit Wail - Egares
(*) Vomit Fist - Omnicide

miercuri, 20 noiembrie 2019

Nov. III, 2019: Toolshed, Seaming (To), Alex's Hand (story), Jim Sullivan, Alexander Noice (X 2), Amy Denio, Mother Gong (4 CD Box-Set), Jim O' Rourke, Bert Jansch, etc....


* Toolshed (Graham Massey) – Toolshed (2005)
....Urmărindu-l pe excentricul Paddy Steer -activ prin anii 2000 în trupa Homelife și basist aici-, am găsit acest excelent album/proiect singular dar ambițios al multiinstrumentistului cofondator al tehno pionierilor 808 State din Manchester, un jam band de tip „Allstars” electronic experimental care a crescut ca bulgărele rostogolitor prin zăpadă, prea inspirat și complex pentru a nu conta în discografia ambilor muzicieni și nu numai a lor...pentru că formula, mică și de apartament la început, a inclus în jurul liderului apoi 4 bateriști, o secție de 6 suflători, un violonist de jazz și, „last but not least”, poate factorul cel mai important, o vocalistă unică de origine asiatică având un ambitus de mai multe octave: Seaming, sau Seaming To. Graham Massey apare la un set interminabil de instrumente, voi înșira aici doar pe cele folosite la 2 dintre piese luate din „playlist” la întâmplare:
13. „Argumenta”:
„Synthesizer [Memory Moog], Synthesizer [Mini Moog], Synthesizer [Arp2600], Synthesizer [Wave Station], Synthesizer [Microwave Xt], Synthesizer [309], Synthesizer [909]
....respectiv 04. „Love In Outerspace”:
„Alto Clarinet, Clavinet [D6], Electric Piano [Wurlitzer], Synthesizer [Sho9], Organ [Vox Jaguar], Electronic Wind Instrument [Casio Midi Horn Solo]”
  -Toolshed - I Rooster (2005):
https://www.youtube.com/watch?v=-3UwmDQ2luA

„Seaming To și-a creat o lume proprie undeva între idiosincrasiile grațioase ale Joannei Newsom, muzica de artă europeană…, „electronica”, jazz-ul improvizat și spațialitatea coloanelor sonore de film. O vocalistă uimitoare a puterii emoționale bântuitoare”...scria mai târziu John Fordham de la The Guardian, când respectiva, după contribuții pe 3 albume cu Homelife, a debutat în 2012 și solo cu albumul eponim, printre puținele materiale discografice cu ea....
Seaming ‎(To) – Seaming (Lumin, 2012)
 -"Meshes of the Afternoon", Maya Deren, 1943. Soundtrack by Seaming (Commissioned by BIrds Eye View):
https://www.youtube.com/watch?time_continue=781&v=YSY0TA-ttMA&feature=emb_logo

 -Dreaming by Seaming:
https://www.youtube.com/watch?v=QYc90yuqjjU

După Seaming a mai urmat un proiect/turneu cu mulți invitați dar care n-a lăsat în urmă și un album „live” sau de studio, din păcate (vezi coperțile și link-ul afișului de turneu)
 -SEAMING - Circle Haiku:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=EsF2fmdpUqI&feature=emb_logo
http://seaming.co.uk/projects/










Până la urmă, concluzionând aceste scoateri succesive la iveală pornite de la Paddy Steer prezent la festivalul olandez „Le Guess Who?” 2018, se mai adaugă celor de mai sus, ignorând capitolul 808 State condus de Graham Massey și trupele post-punk Biting Tongues și Yargo, următoarele realizări:
* Paddy SteerArkipelagon (2019)
* Paddy SteerBifurcation Arrows Misleading Visuals (2016)
* Paddy SteerThe Fortified Herd (2013)
* Paddy SteerDragon's Breath (2009)
...plus următoarele albume cu Homelife comune celor 3 și un album/grup foarte interesant și avangardist mai nou al unui regizor de film (?!), James Harrar:
* HomelifeCho Cho (1999)
* HomelifeFlying Wonders (2002)
* HomelifeGuru Man Hubcap Lady (2004)
* (James Harrar's) CINEMA SOLORIENS featuring Marshall Allen (with Graham Massey & Paddy Steer) – Cult of Saint Margaret (Soloriens Media, 2015)
Nefiind fan nici de „techno” nici de „post-punk” dar căutând peste tot inovație și originalitate, cred că astfel am extras din această „familie” de muzicieni/artiști din Manchester, ceea ce mi s-a părut mai interesant, listă rămânând desigur deschisă.


                                      ALEX' S HAND





                                 
- Kellen Mills (bass, upright, synth, vocals) &  Nic Barnes (drums, percussion, vocals)....& many guests
Un grup american autodefinit „avant-garde alternative band”, format în 2011 la Seattle în jurul duoului de mai sus, relocat în Germania la Berlin iar după debutul autoprodus, cu aproape toate discurile scoase la o casă independentă din Rusia (!)....reprezintă dacă mă întrebați pe mine, doar din aceste date preliminare, deja un CAZ din lumea muzicală meritând investigat chiar înainte de a asculta măcar o notă, cu-atât mai mult cu cât apare între cele 10 nume din link-ul de mai jos din care orice fan de Prog și R.I.O. care n-are probleme cu termeni ca „anarhic” și care se mai întâmplă să și cunoască din restul de 9...dar și dacă nu s-ar potrivi profilului, dar -să presupunem- e fan cunoscător (doar) de Frank Zappa, tot merită să le acorde atenție pentru că, în a lor estetică „D.I.Y. = Do It Yourself (=„Fă-o de unul singur”), de ex. pe „New Skin” -penultima piesă a noului Hungarian Spa și a 2-a cea mai lungă-, va da de un magistral solo de chitară a ilustrului necunoscut Chato Segerer, solo preluat parcă, fără exagerare, de pe Shut Up 'n Play Yer Guitar al marelui „pappa Zappa”(!)...ca să nu mai spun de miriade de alte asocieri în funcție de piesă sau chiar pasaj pe care le poate face fiecare în funcție de gust și propriul bagaj cultural muzical. Cei 2 au lucrat cu peste 30 muzicieni în proiecte și show-uri dramatice variate, între care și cu grupul maghiar Jü ca să realizați încă o dată, de-o mai fi nevoie și apropo și de casa de discuri moscovită, ce se întâmplă în țările din jurul nostru care au deschidere și promovează și altceva decât jazzurile de la noi...O să-i numesc mai jos limitându-mă la chitară și pe cei de pe albumele de studio anterioare și voi face loc și graficii coperților, lucrări de artă în sine care sunt potrivite și muzicilor de pe ele.
.....“Rock in Opposition”: Ten Bands Giving Progressive Rock an Anarchic Edge:
https://daily.bandcamp.com/2018/09/26/rock-in-opposition-bands/amp/?

„În centrul muzicii noastre, există întotdeauna un etos punk și o anti-atitudine aplicată compoziției și improvizației restrânse de care ne bucurăm destul de mult”...ziceau Lellen și Nic din nucleul „avant-garde alternative band”-ului înglobând „rock, metal, jazz, avant-grade, classical, progressive and experimental music”. Însă de unde vine numele trupei „Mâna lui Alex”, n-am găsit...


* Alex's HandAn Albatross Around The Neck (2013)
* Alex's Hand presents... The Roaches (R.A.I.G., 2014)
* Alex's Hand – Künstler Scheiße (R.A.I.G., 2016)....cu chitaristul Kenny Stenger
Alex's Hand – KaTaTaK (R.A.I.G., 2017)....cu chitaristul Ben Reece
Alex's Hand – Hungarian Spa (2019)

 


















 -Alex's Hand - KaTaTaK (2017) (Full Album):
https://www.youtube.com/watch?v=iBn3_5zduxc
 -Alex's Hand "Broke Arms in the Threets" at MS Stubnitz 24.11.19:
https://www.youtube.com/watch?v=pJBL0dqXhOQ



* The Philistines Jr. (Peter Katis) – Help! (2019)....„art pop, indie-rock”
* Aziza Brahim (Algeria/Spain) – Sahari (2019)....„world”
* The Sensational Barnes BrothersNobody’s Fault But My Own (2019)....„gospel, soul”
* Jim SullivanIf The Evening Were Dawn (rec. 1969, rel. 2019)....„acoustic, folk-rock, singer-songwriter”
....album considerat „cântecul de lebădă” postum al unui artist dispărut misterios fără urmă în 1975, cu înregistrări și piese neapărute din perioada pregătirii materialului său de debut, U.F.O. (1969).
 -Jim Sullivan - U.F.O. (Light In The Attic) [Full Album]:
https://www.youtube.com/watch?v=2DeAvcscc3Y



* ZiúrATØ (2019)....„experimentalist, futurist electronica”
....album electronic/vocal al unei artiste muzician/povestitor din Berlin, bine ancorată deja în muzica nouă de club dar cu trecut muzical în punk.

* Alexander Noice NOICE (2019)
  - Alexander Noice – Music Made with Voices (MMWV) (Orenda, 2016)
.....Pronunțându-se exact ca „noise = zgomot”, acest chitarist din Los Angeles oferă involuntar un semnal încă dinainte de a-i asculta vreo notă! Clar „ca lumina zilei” inspirat componistico-interpretativ de Robert Fripp, A.N. colaborase cu Vinny Golia, Vincent Gallo, Dorian Wood, Wadada Leo Smith sau Daniel Rosenboom, dar a fost o descoperire pt. mine, nu-l cunoscusem din perioada cu trioul de rock Falsetto Teeth (2008-2013), nici cu The Alexander Noice Sextet și nici cu albumul MMWV din 2016, un concept pe care prelucrează și extinde printro gamă largă de procedee și tehnici digitale, cum spuneam...o singură notă (!) enunțată de 8 prieteni, colaboratori și membrii ai propriei familii: „Karina Kallas, Frank Noice, Masatoshi Sato, Ihui Wu, Dorian Wood, Argenta Walther, Charlyne Yi și eu însumi” zicea Alexander Noice ajungând în final la 8 portrete sonice elaborate, fragmentate și frumoase, care reflectă relațiile noastre moderne văzute printr-o prismă digitalizată: „În calitate de compozitor, folosesc sunetul și mai exact vocea umană, ca un catalizator pentru a-mi exprima propriile păreri asupra realităților actuale ale interacțiunii personale și a relațiilor pe care le cultivăm...într-un anumit fel, acest lucru este în paralel cu relațiile și interacțiunile noastre moderne, atât cu comunicarea, cât și cu portretul edulcorat al vieții noastre de zi cu zi prin intermediul textelor și imaginilor de pe Facebook, Twitter etc. ”, explică Noice. „Uneori, este greu să obții o viziune complet realistă și onestă a oamenilor atunci când relațiile noastre sunt atât de filtrate prin puncte de vânzare digitale”.
Pe noul NOICE chitaristul revine la formulă de trupă cu Gavin Templeton (alto sax), Colin Burgess (bas), Andrew Lessman (dr, perc, „sampling pad”), plus Karina Kallas și Argenta Walther, vocaliste „operatice” remarcabile încă de pe Sextet (vezi videoclipurile),....pe „cel mai ambițios și experimental” album al său...„minimalism inspirat de Steve Reich, math-rock extrem de disciplinat, jazz atât de tip „free” cât și „fusion”, sampling „industrial”, interacțiune voci-chitară, o tornadă de suprapuneri „spoken word” și un „art rock” care se află undeva între Deerhoof, St. Vincent și Talking Heads”...au decriptat criticii atenți la cele 8 -tot 8 (!)- compoziții cu această muzică dinamică „de produs bucurie, savurată și redată la volum mare”.






                     



             


                  MMWV






-BLACK DARWIN by Alexander Noice:
https://www.youtube.com/watch?v=V_NcA3kL5x0
 -„Alexander Noice”:
https://www.youtube.com/watch?v=vy0MBAT2x2g
 -The Alexander Noice Sextet "Affectation":
https://www.youtube.com/watch?v=-YKaubzgn_k


                           Wayside Music, nov. 2019

* Amy DenioEureka (2019)
.....m-am ocupat nu demult de „Seattle-based multi-instrumental composer of soundtracks for modern dance, film and theater, as well as a songwriter and music improviser”, iar noul album al inclasificabilei artiste de 58 ani -excelând, printre altele, la acordeon-  nu face excepție și se adaugă cu brio discografiei anterioare solo, ca să mă limitez strict la categoria asta. De remarcat o serie de titluri inspirate din turneele prin Balcani, au fost mai multe, mai ales cu Kultur Shock. Bineînțeles că România n-a fost niciodată pe traseu, cine s-o fi promovat în mass media ca să se formeze și pe la noi o potențială brumă de audiență?
http://www.amydenio.com/body/News.htm
 -„Sretan Ruze Dan” („Petoljubac”, „Novi Sad”, „Pozdravko Kolo”...):
https://www.youtube.com/watch?v=QwaBAWw3iiA




Completări, compilații, reeditări:
* Glass HammerLex Rex (2002)
* uKanDanZ (France/Ethiopia) – Yeketelale (2018)

* Mother Gong (Gilli Smyth & Harry Williamson) – Robot Woman Trilogy -4 CD- (2019)
....Trilogia „Robot Woman 1”, „Robot Woman 2”, „Robot Woman 3” plus „Demos and Rarities” („18 previously un-released unknown and hidden extras”), respectiv remasterizările australianului Harry Williamson ale benzilor master originale, box-setul de lux demult așteptat de fanii Gong incluzând remixuri extinse, demo-uri, textele complete, fotografii inedite, artefacte și „comic book”-uri ilustrate color într-un total de 64 pagini dorite inițial dar pe care protagoniștii nu și le-au putut permite în bugetele limitate ale discurilor apărute în anii '80. Printre muzicienii invitați: Didier Malherbe (Gong) și Guy Evans (Van Der Graaf Generator).
















* Jim O’RourkeTo Magnetize Money and Catch a Roving Eye -4 CD Box-Set- (2019)
.....4 ore de box-set electronic, ambiental și experimental tras în Japonia.
* Bert Jansch – Avocet -40th Anniversary Edition- (2019)
.....excelent album instrumental al clasicului chitarist scoțian (1943-2011) fondator al trupei Pentangle, aici cu pasaje interpretate și la pian plus contribuțiile lui Martin Jenkins (mandocello, violin, flute) & Danny Thompson (bass)...albumul fiind inspirat de...și conținând 6 piese nume de păsări.
 -Bert Jansch & Martin Jenkins - Avocet:
https://www.youtube.com/watch?v=j6xrBOGKJM0




duminică, 17 noiembrie 2019

Nov. II, 2019 (B): Descoperiri, completări, rememorări, influențe: B'ee/In Gowan Ring, Haco/After Dinner, etc..., plus recuperări prog-rock cu Grobschnitt, Le Orme, Marian Varga & Collegium Musicum, Big Hog... .

                                     
...Descoperiri, completări, rememorări, influențe:

              Bobin Jon Michael Eirth. a.k.a B'eirth, a.k.a. B'ee:
* In Gowan Ring (B'ee) – Compendium 2019 (2019)
....."folk psihedelic, muzică renascentistă" (conform Wikipedia), sau "folk acoustic / avant-folk experimental / medieval folk / nature occult psychedelic folk symbolism / symbolist folk / wyrd / wyrdfolk / Germany" (conform bandcamp.com). Artizanul principal al trupei este sus-numitul:
B'ee: „guitar, cittern, harps (both mouth harps and folk harps), harmonica, recorder, reeds and flutes”:
    - In Gowan Ring (B'ee) – Hazel Steps Revisited (2019)
    - In Gowan Ring (B'ee) – Compendium 2015 (2015)
    - In Gowan Ring (B'ee) – The Serpent And The Dove (2015)
    - In Gowan Ring (B'ee) – Visions Of Shadows That Shine (2015)
    - In Gowan Ring (B'ee) – The Glinting Spade Revisited (2013)
    - Birch Book (B'ee) – Vol. II - Fortune & Folly (2006)
 -In Gowan Ring ‎– A Song, A Story And A Stone (2015):
https://www.youtube.com/watch?v=3_2FsSf0ikU























* After Dinner (Japan) – Souvenir Cassette -C-46- (Recommended Records-UK, 1988; Zero Records-Japan, 1988....MiniDisc / Cassette, Fish Prints/ReR Megacorp)
...Vocalista Haco a fost atracția acestui grup avangardist cu 3 albume în anii '80, alte formule la care a contribuit fiind Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO, Hoahio, Synapse, Yesterday's Heroes....o artistă multiinstrumentistă, producătoare și ingineră de sunet, instalații video și workshop-uri meritând un portret separat pentru că și-a dezvoltat, cel mai bine în cariera solo -peste 10 albume-, un stil de artă personală „bazată pe principiile „post-punk, electroacoustics, the avant-garde, improvisation, post-rock, environmental sound, and technology”, conform discogs.com.
-After Dinner - Souvenir Cassette (FULL ALBUM):
https://www.youtube.com/watch?v=ALV21dEV0vo







Mic set ajutător recomandabil cu Haco, excluzând albumele solo:
After Dinner (Japan) ‎– Glass Tube (Kang-Gung LP, 1984 / Arcàngelo CD, 2005)
After Dinner (Japan) – Paradise of Replica Paradise of Remixes (RecRec/Zero, 1989 / Detector, 2000)
Hoahio ‎(Japan) – Happy Mail (Amoebic, 1997)
* Hoahio ‎(Japan) – Ohay! Hoahio! (Tzadik, 2000)
* Hoahio ‎(Japan) – Peek-Ara-Boo (Tzadik, 2003)
* Hughscore (Hugh Hopper) – Delta Flora (Cuneiform, 1999)
Synapse (Japan) – Raw (Tzadik, 2005)
Yesterday's Heroes (Terre Thaemlitz & Haco) – 1979 (La Louche Qui Fait Déborder Le Vase, 2003)















The Jon Spencer Blues Explosion – ACME-Plus (1999)
The Jon Spencer Blues Explosion – Now I Got Worry (2010)
 -The Jon Spencer Blues Explosion - Acme Plus - Not Yet:
https://www.youtube.com/watch?v=weWauwmiXSQ

Caveman Shoestore – Super Sale (2005)....„US experimental rock”
.....Fred Chalenor (R.I.P...), Elaine di Falco & Henry Franzoni....
 -Since the 11th:
https://www.youtube.com/watch?v=fmsZAsyNXDU




....La final, 4 pepite valoroase de prog/art-rock ce pot îmbogății orice arhivă/colecție care se respectă, indiferent suportul de sunet:
Grobschnitt (Germany) – Rockpommel's Land -2 CD- (1977, 2015)
 -Rockpommels Land:
https://www.youtube.com/watch?v=29o3uq_V5p4




Le Orme (Italy) – Felona e/and Sorona -Remaster Deluxe Edition- (1973, 2016)
 -Le Orme-Felona e Sorona-Ritorno Al Nulla:
https://www.youtube.com/watch?v=cVLTsOm5PkI&list=PL94gOvpr5yt1aUt1tvkh0EPqLWiX2xkSK&index=9




Marian Varga /(&) Collegium Musicum (Cehoslovacia) – Divergencie -2 LP/2 CD- (1981)
 -COLLEGiUM MUSiCUM :: PF (1982, 1983, ....) (SK 1981):
https://www.youtube.com/watch?v=XY-rfxVr0f0




Big Hogg (Scotland) – Big Hogg (S/T) (2015)
    Suport: - Big Hogg - Gargoyles (2017)...."UK Canterbury Psych Folk"
 -Big Hogg - When we were young:
https://www.youtube.com/watch?v=IoJiQ8AC4eg







Michael Sherwood & Christian Nesmith – Groovy Lemon Pie (2015)
....R.I.P...Michael Sherwood (60) (keybs & vocals), fratele lui Billy Sherwood.
  -Crayos - Christian Nesmith & Michael Sherwood:
https://www.youtube.com/watch?v=mjV0YSXKwbo