miercuri, 27 decembrie 2017

Reeditări și noutăți: Tim Blake, László Hortobágyi, Tomutonttu, JuJu, Rafael Toral...


* Tim BlakeBlake’s New Jerusalem -Expanded Edition- (1978 / Cherry Red, 2017)
Acestui muzician i s-a reproșat vocea, dar tema-titlu a albumului dominant instrumental, o spun îndreptățit mulți jurnaliști și melomani, poate sta lângă orice album al electroniștilor de top ai decadei anilor '70...sau, ca să-l încadrăm mai bine în anturaj, lângă albume Gong, Hawkwind sau solo Steve Hillage. Mai sunt în discuție îmbunătățirile tehnice de sunet remasterizat, 40 ani „rotunzi” împliniți de la înregistrări, 3 piese-bonus în tiraj limitat apărute în original, nostalgiile tinereții și poate cel mai important element care se ia în considerare la o reeditare în general, valabil și celor 3 titluri ce vor urma mai jos: expunerea ca „nouă” în ideea de „trend/style revival” pentru actualele generații de mai tineri auditori, prea mici -„necopți”- sau încă nenăscuți la data apariției.

https://www.youtube.com/watch?v=7WUb5BkBDQ0




* Ron Anderson - PAK Small r 1/2 (Half) Inch (1995, remastered 2017)
* CalifoneHeron King Blues -Deluxe Reissue- (2004/2017)
* László Hortobágyi (Hu) - Transreplica Meccano (1989/2017)
Primele 2 sunt confirmări, în timp ce foarte reușitul album de debut cu ecouri indiene al electronistului „mistic” maghiar pe care nu-l știusem, mă determină să-l consider pe autor un fel de pionier precum pentru România clujeanul Rodion (Ladislau Roșca) S.A. și totodată îmi amintește de câteva materiale solo, dintre primele de-ale claviaturistului „electromantic” Presser Gábor (ex-Omega, Locomotiv GT). Mai sunt făcute paralele cu „4th World”-ul imaginat muzical de americanul Jon Hassell, cu japonezii Yellow Magic Orchestra (Ryuichi Sakamoto) și cu goticul futuristic sârbo-brazilian Rex Ilusivii (a.k.a. Suba), proiect al regretatului Mitar Subotic (1961-1999) de care m-am ocupat separat cândva pe acest blog. Sunt folosite pe album câteva texte din profețiile stareței medievale Hildegard von Bingen:
https://boomkat.com/products/transreplica-meccano






* Minco Eggersman (Netherlands) - Kavkasia (2017)...."alternative folk, ambient, classical"
* Tomutonttu (Finland) – Kevätjuhla (Alter, 2017)...."electronic, experimental"























* Kate RusbyAngels & Men (2017)....album „folky” frumos, melodios și sezonier, obligatoriu de ascultat doar în luna decembrie.





















* JuJu (Gioele Valenti/Italy) - Our Mother Was a Plant (2017)...."prog/psychedelic, experimental"
   - suport/aprofundare: JuJu (Gioele Valenti) - S/T (2016)

* Rafael Toral (Portugal) - Moon Field (2017)...."electronic, experimental"
* Rafael Toral - Space Solo 2 (Staubgold, 2017)








* Art Zoyd (France) - Discography 1976-2012, 24 Albums
* Patricia Dallio (keybs/ex-Art Zoyd, 1979-2009) - 8 Albums
N-au fost reeditări recente ci pur și simplu rememorări de-ale mele parțiale cu unul dintre grupurile-fanion pentru curentul european R.I.O. (Rock In Opposition), plus secvențe din cariera solo a claviaturistei timp de circa 30 ani în care-am regăsit atât atmosfera tenebros-amenințătoare a trupei-mamă cât și pasaje senine pline de finețe și o muzicalitate diafană de tip Vangelis, cu predilecție pe primele albume:
 - 1992. Procession
 - 1993. Champs De Mars
 - 1994. La ronce n'est pas le pire

„La mulți ani” și bun venit, 2018!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu