Jack O' The Clock (II)...
N-am insistat prea mult asupra unor alte albume în afara celor 2 evidențiate la finalul postării trecute cu această trupă care-a împrumutat mult din folk-rockul britanic „clasic” gen Steelye Span, Fairport Convention sau Jethro Tull, fiind mai nou deturnat de curiozitatea față de unul dintre muzicienii de calibru prezenți pe acest album recent și de la care nu mai aveam semnale de activitate în ultimii ani:
....* Peter Blegvad & Chris Cutler, John Greaves, Karen Mantler, Bob Drake - Go Figure (RēR Megacorp, 2017)
Îl știam anterior pe Bob Drake de pe 2 albume solo:
** Bob Drake (with Dave Kerman) - Bob's Drive-In (CTA/Recommended Records/U.K., 2011)
* Bob Drake - The Skull Mailbox and Other Horrors (Crumbling Tomes Archive, 2001)
...dar era prea puțin pentru câte oferă solo și în colaborări originalul fondator multi-instrumentist de la Thinking Plague care a mai cântat și cu alte trupe întregi sau cu componenți din 5UU'S, The Science Group, Hail, Vril, etc. Fără pretenții exhaustive, am alocat câteva ore bune derulării, fie și cu o unică audiție per titlu, următoarelor materiale (incluzând câte un album cu 2 trupe meteorice de la mijlocul anilor '80):
* Bob Drake (perc, b-gtr, gtr, keybs, vln, voc) - What Day Is It? (Ad Hoc Records, 1994)....„Avant-rock, experimental”
** Bob Drake - Little Black Train (Crumbling Tomes Archive, 1998)
* Bob Drake - Medallion Animal Carpet (Crumbling Tomes Archive, 1999)
* Bob Drake - The Shunned Country (Crumbling Tomes Archive, 2005)
* Bob Drake - Lawn Ornaments (RēR Megacorp, 2014)
* Bob Drake - Arx Pilosa (Crumbling Tomes Archive, 2016)
* Corpses as Bedmates - Halo -cassette- (1985)
* Venus Handcuffs - Venus Handcuffs (S/T) (1986)
* Vril (Bob Drake, Chris Cutler, Lukas Simonis) - Effigies in Cork (RēR Megacorp, 2003)
* Vril - The Fatal Duckpond (RēR Megacorp, 2009)
https://www.youtube.com/watch?v=7zTaojfBDtg
** NIMBY - Songs For Adults (Ad Hoc Records, 2005/RēR USA, 2006)...."Progressive Rock, Rock & Pop, Alternative Rock, Comedy Rock"
- James Grigsby: guitar, organ, voice,
- Jerry Wheeler: lead vocals, trombone, harmonica, whistling,
- David Kerman: drums, percussion, voice,
- Bob Drake: vocals, bass guitar, synthesizer, guitar, violin, banjo, engineer, mix engineer
Am insistat pe acest din urmă album foarte divers, distractiv și straniu al unor membrii din 5UU's, U Totem, Motor Totemist Guild și Thinking Plague, cu fiecare piesă ei adoptând un stil diferit, de la rockabilly și vodevil la tango, reggae și bossa nova, nelipsind bucăți de „hard & heavy” ca „Slap the Patch” și „I'm the Grumpy Old Man Now”. Umor și parodie și în titluri și texte, multe pe tema crizelor vârstei mijlocii de pe la 45-50 ani tratate auto-ironic („Midlife Crisis”). „O încrucișare între stilul 5UU's, fațeta pastișă a lui Frank Zappa și originalele zănatice ale lui Weird Al Yankovic” -scrie în AllMusic (Guide)- ...„într-un cuvânt, un album hilar!”
Altfel, consultând și site-ul „www.rateyourmusic.com”, dăm de cronici și mini-descrieri împărțite, mai mult sau mai puțin argumentat...iar altundeva am găsit scris laconic încă un titlu cu aceeași formulă NIMBY: „Not in My Back Yard” (2013), dar unul improbabil pentru un prezumptiv al 2-lea abum, pentru că aceasta este piesa de final de pe comentatul „Cântece pentru adulți”, greu de imaginat a fi „dezvoltată” de una singură la dimensiunile unui album întreg.
https://www.youtube.com/watch?v=9ad_ssbsJig
N-am găsit nimic pe video cu NIMBY dar pe liderul James Grisby îl puteți vedea mai jos la bas prin 1990 în trupa U Totem, ipostază mult mai în spiritul fondatorilor R.I.O. și „free rock”-ului avangardist, Henry Cow:
https://www.youtube.com/watch?v=sl1dQkxIdaI
De la Florin „Jumbo” Mihăiță/București, cunoșteam vag trupa Eyeless In Gaza, un duo britanic de post-punk și new wave destul de prolific prin anii '80 și reactivat după un hiatus prin 1993. Dar uitasem sau poate chiar îmi scăpase ceva esențial, abia acum relevat odată cu noul album „I Said to Love” și pe cale de consecință tot setul discografic listat cronologic mai jos: vocea caldă și serafică cu un timbru cu totul aparte de tip Anohni (a.k.a. Antony Hegarty/Antony and the Johnsons) a celui care, ca artist solo sau în duouri separate, s-a orientat altfel stilistic, spre folk acustic aidoma unui Nick Drake contemporan, „art pop” elegant gen David Sylvian, clasic cameral („James Joyce Chamber Music”), muzică de film („The Garden” și „The Last of England”, ambele regizate de Derek Jarman) sau „poetry & song” în genul Nick Cave sau Leonard Cohen. Au urmat pentru mine multe alte ore câteva zile consecutiv petrecute în fundal cu muzica sa de pe cele circa 14-15 albume (mai puțin 3 din ultimele 4 colaborări, încă neabordate suficient)...și totuși nu mă plictiseam, chiar și în cazul funestului și tenebrosului 3 CD de aproape 3 ore „Murder Ballads” cu piese cu o durată medie de aprox. 15 minute, dovadă că avem de-a face și cu un compozitor original, divers și plin de inspirație. Albumul nou tocmai asta relevă: continuarea unui ciclu componistic proaspăt început cu revenirea lui „Unsung” din 2012:
** Martyn Bates (Eyeless in Gaza) – I Said to Love (2017)...."Alternative folk-rock"
* Martyn Bates - Fireworks & Jewels / The Colour of Amber (2015)
* Martyn Bates - Arriving Fire (2014)
* Martyn Bates - Unsung (2012)
* Martyn Bates & Troum - To a Child, Dancing in the Wind (2006)
* Martyn Bates - Leitmotif -EP- (2005)
* Martyn Bates - Dance of Hours (2001)
** Martyn Bates - Imagination Feels Like Poison (1998)
* Martyn Bates - Letters Written / The Return Of The Quiet (1996)
* Martyn Bates - Mystery Seas (Letters Written #2) (1995)* Martyn Bates - Letters to a Scattered Family (1990)
** Martyn Bates - Stars Come Trembling (1990)
* Martyn Bates - Love Smashed On A Rock (1988)
* Martyn Bates - Americas Dissonance (1981)
* In Gowan Ring & Martyn Bates - Untitled -EP- (2005)
* Twelve Thousand Days (Alan Trench & Martyn Bates) - In the Garden of Wild Stars (2004)
* M.J. Harris & Martyn Bates - Murder Ballads (The Complete Collection: Drift, Passages & Incest Songs) -3 CD- (1998)
* Anne Clark & Martyn Bates - Just After Sunset: The Poetry of Rainer Maria Rilke (1998)https://www.youtube.com/watch?v=SqVbMoudT-k
După aceste regaluri cu Bob Drake și Martyn Bates încă în minte, îmi vine greu să mai adaug postării și altceva, totuși iată tot aici pe scurt câteva noi apariții, descoperiri și paralele, alese cumva din același mare spectru stilistic centrat pe folk:
* Susanna (Wallumrød/Norway) – Go Dig My Grave (2018)...."alternative folk, singer-songwriter", o nouă confirmare a calităților norvegiencei dovedite în ultimii ani, fie și pe acest album de „covers” dominat de teme ale morții și depresiei.
* Snowpoet (Laura Kinsella / Blue Eyed Hawk) - Thought You Knew (2018)...."alternative folk, art pop, jazz": apariție feminină nouă pentru mine (pentru că n-o știam din trupa Blue Eyed Hawk), cu un mix stilistic elegant și cu o voce plasată, cum scria întro recenzie, „între regretata Sandy Denny/Fairport Convention și Elizabeth/Liz Fraser de la Cocteau Twins”.
Susanna: Go Dig My Grave
* Xylouris White (George Xylouris/lute & Jim White/drums) – Mother (2018)...."alternative folk, world"
* Xylouris White (Greece/Australia) – Black Peak (2016)
* Jim White vs. The Packway Handle Band (USA) - Take It Like a Man (2015)...."alt-country, bluegrass".
* Jim White (voc, gtr/USA) - Waffles, Triangles & Jesus (2017)...."alt-country, alternative folk, singer-songwriter".
Căutând date sau alte muzici cu bateristul australian care-mi plăcuse în colaborările cu grecul Xylouris, am dat de un muzician american cel puțin la fel de interesant cu exact același nume, deși dintr-un alt spectru, vocalist și chitarist de 60 ani. "Take it..." și "Waffles,..." sunt cele mai noi 2 albume ale sale.
Xylouris White: Mother
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu