sâmbătă, 29 decembrie 2018

"Avant Prog" 2018 Poll


Așa sunt eu dintotdeauna, când văd -mai ales la sărbători- în jurul meu prea multă tradiție muzicală „încremenită în proiect”, simt că-mi trebuie ceva de sens opus pentru contrabalansare, nevoia unui invizibil și lăuntric vector al modernismului, ceea ce peste 2 duzini de albume -între care și apt intitulatul The Opposite (!)- și câteva zile afectate exclusiv lor mi-ar putea asigura cu brio, dacă tot e să facem bilanțuri anuale.
O sursă de ascultare la îndemână a unor albume este acolo unde trupele sau artiștii se pot gratis auto promova, unii cu ceva selecții, alții oferind spre audiție chiar albumele întregi. Link-urile care urmează m-au pus în contact cu materiale integrale, unul mai incitant ca celălalt:

https://panzerpappa.bandcamp.com/album/a-tripto-france
Panzerpappa (Norway): A Trip To France (live)
https://stephanthelen.bandcamp.com/album/fractal-guitar
Stephan Thelen (Swiss): Fractal Guitar
https://lastpo.bandcamp.com/releases
La STPO (France): L' Empreinte
https://keepmin2dot.bandcamp.com/
Keep Min 2 Dot (USA): Wounded Golden Section  -2 CD-

...primul și al 3-lea având directă legătură cu sondajul/poll-ul anual pe care-l abordez, în timp ce 2 și 4, noul Fractal Guitar al chitaristului elvețian Stephan Thelen din SONAR, respectiv Wounded... al americanilor, sunt 2 albume de nivel cel puțin comparabil cu cele din poll dar care, apărând prea recent, se pare că au scăpat atenției...
La STPO este abrevierea lui La Société des Timides à la Parade des Oiseaux, colectiv numeros din Rennes existent din 1984 cu un melanj „post-RIO experimental prog, post-punk, no-wave, etc” dus spre extreme, o muzică stranie, dadaistă, eclectică și suprarealistă uneori agresivă până la limita patologicului, dar cu „amprentă” având în vedere unicitatea și originalitatea și meritând -la grup mă refer- un portret separat extins, albumele lor având și niște coperți superbe, lucrări de artă în serie amintind de The Residents (vezi mai jos câteva) . Din nou activ, grupul este la al 2-lea album în ultimii 3 ani, reluând suita mai veche „Les Liquidateurs” de circa 30 minute dedicată victimelor de la Chernobyl și Fukushima.





 



















O poziție aparte este deținută în poll de albumul următor:
Scott Johnson (with Alarm Will Sound & Daniel Dennett) – Mind Out of Matter (Tzadik, 2018)....amintit și evidențiat de mine întro postare anterioară și care se întâmplă să fie și dintre preferatele inițiatorului sondajului și administrator israelian al paginii de pe Facebook, totodată muzician și inginer de sunet cu contribuții la aproape 200 albume și o experiență de circa 3 decade...mai pe scurt spus, un adevărat specialist al arealului stilistic "Avant Prog" sau dacă vreți, un „entuziast muzical” cum elegant îl definește site-ul discogs.com (vezi la final la ce albume recente și acum descoperite de mine, a mai asigurat suport tehnic):
https://www.discogs.com/artist/318130-Udi-Koomran

Sondajul e preluat de pe pagina grupului "Avant Progressive"/ Facebook / Udi Koomran "2018 Albums", un poll în genul "Best Of ". Deși mai poate suferi modificări, e puțin probabil că ar mai suferi schimbări de poziții, cel puțin în partea superioară cu punctaje deja destul de clar diferențiate. Am parcurs și "comments"-urile cu utile precizări și completări mai ales de la câțiva oameni "grei" din domeniu, muzicieni, critici, proprietari de case de discuri...și mai trebuie făcută precizarea că poll-ul include logic și o mare parte a titlurilor la care Udi Koomran a contribuit. 

01. Koenji Hyakkei (Koenjihyakkei) (Yoshida Tatsuya, dr & voc, ex-Ruins) – Dhorimviskha (Skin Graft, 2018)
02. PinioL (France) – Bran Coucou (Dur et Doux, 2018)
(03). VAK (France) – Budo (Soleil Zeuhl, 2018)....cu 2 suite lungi și elaborate numite "Budo" și "Hquark", de câte 3, respectiv 4 părți în care se evidențiază vocalista Aurélie Saintecroix...și demn urmaș al anteriorului album Aedividea (2015)
04. Cheer-AccidentFades -LP- (Skin Graft, 2018)
05. All Traps On Earth (ex-Änglagård / Sweden) – A Drop of Light (AMS Records, 2018)
(06). Bob DrakeL'Isola dei Lupi (RēR Megacorp, 2018)
Dacă bine-mi amintesc, anul trecut când a împlinit 60 ani i-am făcut un mini-portret acestui complex muzician multi-instrumentist fondator la Thinking Plague și Hail și apoi devenit membru în 5 UU's, cu carieră solo distinctă și cu realizări tehnice numeroase (remasterizări de albume „clasice” Henry Cow, Art Bears, ZNR, Cassiber, etc), noul album solo fiind un voiaj pastoral cu 16 scurte halte pe imaginara „Insulă a lupilor” de pe coperta minunat pictată de Joe Mruk.
http://www.squidco.com/miva/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=S&Product_Code=26517

07. Camembert (France) – Negative Toe (AltrOck Prod, 2017)
08. Alec K. Redfearn and The EyesoresThe Opposite (Cuneiform, 2018)
09. Nik Bärtsch's RoninAwase (ECM, 2018)
(10). Alco Frisbass (France) – Le Bateleur (Fading Records, 2018)....excelent trio instrumental din Rennes prezent și în poll-ul pe 2015 cu albumul de debut de atunci, toți componenții folosind dibaci setul de "keys & synths".













































M-am oprit din primele 10 la cele 3 albume (3), (6) și (10) pe care nu le știam, celelalte fiind mai mult sau mai puțin abordate de-a lungul anului. Multe alte pepite urmează, de ex. titluri pe care le-aș fi bănuit mai în față:
11. SONAR (Swiss) with David TornVortex (RareNoise Records, 2018)
12. Far CornerRisk (Cuneiform, 2018)
13. Soft MachineHidden Details (MoonJune, 2018)
.....sau, mai jos:
* Jack O’ The ClockRepetitions of the Old City – II -2 CD- (2018)
* Ring Van Möbius (Norway) – Past the Evening Sun (2018)....cu a lor superbă lucrare fixată în timp asupra a ceea ce ofereau în 1971 Van Der Graaf Generator, King Crimson sau Emerson, Lake & Palmer.























.....ori noile albume Steve Tibbetts și Jon Hassell, veterani mai cunoscuți prin cercurile jazzistice din Ro și asupra cărora m-am oprit la momentul aparițiilor lor pe blogul paralel VicTim of Jazz.
În continuare vine ultimul calup cu albumele aproape toate intrate în poll între primele 50 poziții, unele susținute și de alte titluri cu aceiași ori, dacă nu le-am găsit, cu album sau albume paleative (cele puțin retrase din alinirea principală *, cu „-” în față):

* Ángel Ontalva & Vespero (Spain & Russia) – Carta Marina (2018)
* Aksak Maboul (Belgium) – Before and After Bandits (Documents 1977-1980, 2015) (2018)
* Arc IrisIcon of Ego (2018)
* Bubu (Argentina) – El Eco Del Sol (2018)
* Charlie LookerSimple Answers (2018)....prog-simfonic elaborat, am remarcat temele "Fascist Moments" și "Puppet".




* ColouraturaUnfamiliar Skies (2018)
* Daal (Italy) – Navels Falling Into A Living Origami (2018)
    - Daal (Italy) – Decalogue of Darkness (2018)
    - Daal (Italy) – Dances of the Drastic Navels (2014)
* DaughtersYou Won't Get What You Want (2018)
    - Esmectatons (L.Borgia Rossetti, Brazil) – Cult of Dementia (Day of The Droids Records, 2016).....https://esmectatons.bandcamp.com/album/cult-of-dementia
* FrontiererUnloved (2018)
    - Ghost Rythms (France) – Cercles (2008)
    - Ghost Rythms (France) – Ghost Rhythms (2007)
* Homunculus Res (Italy) – Della Stessa Sostanza dei Sogni (2018)
* John Zorn / Secret Chiefs 3Malkhut ("Kingship"): The Book Beriah, Volume 10 (Tzadik, 2018)
* Manna / MirageRest of the World (2018)
    - Panzerpappa (Norway) – Pappa Xmas' Box of Avant Delight -3 CD live- (2016)
    - Panzerpappa (Norway) – Pestrottedans (2016)
* Peter HammillX/Ten (2018)...."From The Trees” acoustic live in Germany & Italy"



* PryapismeEpic Loon -O.S.T. 2 CD- (Apathia Records, 2018)
* Rabbit Rabbit RadioBlack Inscription (RRR, 2018)
* Regal WormPig Views (2018)
* Ryorchestra (Japan) – DMK (2018)
* Stop Motion OrchestraLightworks (2018)





















                         Pig Views




                                                                   Lightworks

* Sylvain Darrifourcq('s) In Love WithCoïtus Interruptus (2018)....with Valentin & Théo Ceccaldi

* The LazeCryptic Plumage (2018)
* Théo Ceccaldi('s) Freaks (France) – Amanda Dakota (Tricollectif, 2018)




* VOIVODThe Wake (2018)
* Xavi Reija (feat. Tony Levin, Markus Reuter, Dušan Jevtovič)The Sound of the Earth (MoonJune, 2018)....cu suita centrală „răsfirată” în 4 părți a temei titlu ocupând mai mult de jumătate dintr-un album lung de 67 minute! Atât de bine iesă în evidență solourile și e pus în valoare chitaristul sârb pe albumul bateristului spaniol încât am căutat și găsit cu el alte 2 albume solo care ar merita atenție:
    - Dušan Jevtovič (gtr) – Live at Home (Studentski Kulturni Centar Kragujevac, 2018)
    - Dušan Jevtovič (gtr) – Am I Walking Wrong? (MoonJune, 2013)





Mi-ar fi de mare folos ceva ajutoare la studiul calupului mare de mai sus abia superficial „defrișat”, așa încât oricine-i curios și dorește ceva în format digital, să-mi dea vre-un semn.
Mai adaug și pe premiatul de anul trecut, vizavi și de interviul din link extrem de interesant și profund cu liderul trupei:
* Thinking Plague (Mike Johnson) – Hoping Against Hope (Cuneiform, 2017)
Mike Johnson Interview:
https://pienemmatpurot.wordpress.com/2018/12/19/thinking-plague-beyond-the-frontier-of-rock-music
....și la final iată mini-setul cu alte albume de rock progresiv la care Udi Koomran a contribuit tehnic și pentru care rămâne valabilă invitația făcută la cele din poll:
* Telegraph (Israel) – Mir (2018)
* Inner Ear BrigadeDromology (AltrOck, 2017)
* Mamma non Piangere (Italy) – N.3 (2016)
* La Bocca Della Verità (Italy) ‎– Avenoth (2016)
* Promenade (Italy) ‎– Noi Al Dir Di Noi (2016)
* CorimaAmaterasu (2016)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu