duminică, 25 ianuarie 2015

43) Stone The Crows & Maggie Bell...”Regina nopții”, la 70 ani!

Maggie Bell, ”Regina nopții” la 70 ani!
Dacă am privi istoria grupului scoțian Stone The Crows doar prin prisma carierei despoticului regretat producător și co-manager Peter Grant -fost jucător de wrestling (!) și actor care a și dat acest nume botezându-i pe foștii Kinning Park Ramblers, respectiv Power cu o variantă anglo-australiană a expresiei-excamație de șoc sau surpriză "the hell with it"- am putea considera cazul S.T.C drept o experiență mai degrabă eșuată decât un succes, comparativ cu Bad Company și mai ales cu legendarii Led Zeppelin, pe care același Grant i-a manageriat, inclusiv ca și co-proprietar la Swan Song Records. Pierderea timpurie a 2 membrii de bază, basistul/vocalist Jim Dewar plecat la grupul lui Robin Trower după 2 albume...și mai ales chitaristul fondator Les(lie) Harvey (fratele ”senzaționalului” Alex) electrocutat mortal pe scenă la Swansea în 1972, avea să scurteze și mai mult cariera și-așa nu prea lungă de doar circa 5 ani și 4 albume a grupului. Care grup a mai fost acuzat de unii cronicari și că ”sună” mult mai bine ”live” decât în studio și că nu are compoziții cu forță propulsatoare pe discuri singles pentru promovarea albumelor, altfel mai toate cu recenzii favorabile la critici...
Cam la acestea s-ar limita minusurile și de aici ar trebui să înceapă enumerarea calităților, elementelor pozitive și motivelor pentru care trupa asta chiar a însemnat un capitol solid în evoluția blues-rockului britanic și nu numai. Idiomul ”Artists that deserve wider recognition/ Artiști care merită o recunoaștere mai largă” inițiat de critici buni cunoscători în reviste și promovat de case de discuri serioase se potrivește și trupei și cu-atât mai mult principalilor componenți, pe nedrept uitați sau neglijați...Asta este și cheia în care trebuie să citiți această postare, ca un omagiu adus celei care pe data de 12 ianuarie curent a împlinit 70 de ani.
Joncțiunea artistică intermediată de Alex pentru fratele său cu talentata Margaret ”Maggie” Bell (pentru tabloide continuată amoros de cei doi și în afara scenei) fusese elementul principal componistic și interpretativ în grupul bazat și pe încă o voce bună -aceea a lui Jim Dewar- , pe o secție ritmică școlită de maestrul John Mayall și pe co-producătorul canadian Mark London făcând pereche cu Peter Grant. Era cazul deci cu aceste atuuri din start ca ”Working class, progressive soul band”-ul -cum îl descrie stilistic Peter Kurz de la AllMusic (Guide)- să iasă din puburile scoțiene pentru a se face cunoscut unor audiențe mai largi, mai ales cu așa o atracție principală: o vocalistă care amintea atât de bine de Janis Joplin!. Într-adevăr vocea lui Maggie (timbrul, ambitusul, gama registrului, etc) și ardoarea transmiterii emoției se lăsau bine comparate cu cele ale ”perlei” de peste ocean, chiar depășind-o pe Candy Givens din Zephyr-ul lui Tommy Bolin...doar că asta poate fi cu două tăișuri când termenul de comparație sunt artiștii de geniu considerați bine argumentat ”inimitabili” și ”inegalabili”, cum e cazul aici sau cum s-a întâmplat de atâtea ori cu chitariștii ”epigoni” ai lui Jimi Hendrix (printre care chiar și mai sus amintitul Robin Trower). Oricum, Maggie Bell dincolo de asta a fost aleasă ”vocalista anului” în U.K. la începutul anilor '70 și s-a aflat în anturajul mai multor muzicieni celebrii de-a lungul timpului, și înainte și după cele 2 importante albume solo.
Din nou îmi revine în memorie arhiva de CDuri de la ex-Radio Analog unde printre multe altele s-au aflat vreo 5 ani și acestea, coperțile speculând în general pe ideea sperietorii de ciori la care face trimitere numele trupei:









 Același cuplu de producători este alături de Maggie și pe albumele ei ”Queen Of The Night” (1974) și ”Suicide Sal” (1975), ambele cu recenzii favorabile și care-i cimentează reputația de ”muzician al muzicienilor” în breaslă, al 2-lea fiind un tribut adus răposatei ei mătuși...Piese originale împletite cu covers-uri alternează pe ambele materiale pe care apar printre alți invitați Jimmy Page și Steve Gadd.





Trebuie amintit că anterior acestor albume solo vocalista mai înregistrase alte 2 materiale supervizate separat de 2 producători americani cu același prenume Felix: Pappalardi (exact, basistul din Mountain!) și respectiv Cavaliere (din The Young Rascals)...care însă n-au fost lansate niciodată (?!). Primii colaboratori cunoscuți ai lui Maggie fuseseră Long John Baldry, Zoot Money și Rod Stewart, cu ultimul făcând un duo vocal cu totul special în piesa-titlu a albumului acestuia super lăudat ”Every Picture Tells A Story” din 1971 pe care este creditată cu ”vocal abrasives” sub numele Maggie ”Mateus Rosé” Bell: o glumă făcută se pare la beție de celebrul vocalist de-atunci din The Faces, invitata sa neconsumând niciodată din vinul portughez respectiv, ceea ce cu siguranță nu se putea spune despre Rod Stewart...
Lunga listă a muzicienilor în anturajul cărora a intrat, cu care a colaborat și pe care i-a influențat Maggie Bell e încheiată de chitaristul Clem Clempson de la Colosseum pe al cărui recent album din 2013 ”In The Public Interest” apare invitată pe 2 piese...și așa am aflat și eu prin ricoșeu și cu ceva ”delay” despre noul album Colosseum 2014, probabil subiectul unei postări ulterioare separate. De la mine, pentru prezența și pe ”Banana Moon” (1971) a lui Daevid Allen, Maggie primește oricum o bulină în plus.
Vă invit să-i descoperiți pe cei deja amintiți aici (minus Clempson) și pe mulți alții întrun excepțional interviu pe care în 2009, la 65 ani, vocalista l-a acordat jurnalistului Ryan Sparks, ea rememorând toate etapele vieții și carierei. Despre cum ea, reprezentanta lui ”old school blues” încerca să se adapteze noilor trenduri și generațiilor Madonnei, despre rezidența de peste 20 de ani din Olanda sau de ce îl admiră atât de mult pe canadianul Bryan Adams, aflați de aici:

”Born To Sing The Blues”, – An Interview with Maggie Bell from Stone The Crows 
”http://www.angelair.co.uk/maggie_bell_interview.htm” 

Alte recomandări:
James Dewar (Stone The Crows, Robin Trower): ”Stumbledown Romancer” (1970)
Maggie Bell, colaborări:
Brian Joseph Friel: ”S/T” (1973)
Brian Joseph Friel: ”Arrivederci Ardrossan” (1975)

Aici, un extras video din ”progressive-blues-rock”-ul trupei din 1970, punctat pe YouTube foarte elocvent și concis de unul dintre ”comments”-uri, referitor la vocalistă: ”Scotland's answer to Janis”:







sâmbătă, 17 ianuarie 2015

42) Un album olandezo-românesc: ”Gypsy Heart”, cu Mariska Veres & Ensemble Andrei Șerban


Pregătind o postare despre albume cu olandezii Shocking Blue și Golden Earring, am dat peste unul dintre cele 2 albume solo ale regretatei vocaliste Mariska Veles (1947-2006): ”Gypsy Heart” (
Red Bullet, 2003) -vezi jos coperta- înregistrat cu Ensemble Andrei Șerban. Am crezut inițial că o fi fost vreo haltă a cunoscutului regizor avid de experimente poate și în afara teatrului, spre sau dinspre America, respectiv o încercare de-a sa și în domeniul muzical...dar nu, e vorba de un alt Andrei Șerban: un violonist originar din Moldova de peste Prut emigrat în Olanda unde și-a format din 1975 propriul romani-trio cu pianistul olandezo/polonez Lo Blotkamp și țambalistul Giani Lincan, originar din București provenit dintro familie romă. 
Bun, cu astea stabilite ia să vedem ce ne oferă albumul, cu Marika la voce ea însăși având etnie romă prin tată (născută la Haga, mama germancă iar tatăl violonist țigan maghiar): o paletă de 14 cântece din Balcani din care cel puțin jumătate sunt tradiționale românești.
La piesele ”Waltz (vals) pt. Dragul Meu Gio”, ”Suita Pt. Dragul Meu Giorgio”, ”Sanie Cu Zurgalaii (greșeală de tipar, vroiau să scrie desigur ”zurgălăi”)” și ”Doina Din Banat”, titlurile ”vorbesc” de la sine. ”Louisa” e o piesă de dans ardeleneasc 100%, iar cunoscuta ”Ionel, Ionelule” a lui George Sbârcea (aka ”Claude Romano”), -compusă în 1937 cu autorul încuiat într-o cabină a teatrului Alhambra, singur cu un pian, cafea şi ţigări și sub amenințarea cu concedierea a directoratului (!)- apare aici ”in travesti” în 2 titluri: ”Ionel...”-strofele, fără refren- sunt scheletul lui ”Dzselem Dzselem”, iar ...”Ionelule”-doar refrenul separat- e practic la final, piesa cu titlu-interjecție ”Aj Jaj Jaj”.
Remarcabil e și că ”Sania cu zurgălăi” e cântată de Mariska în românește, ”Niko Niko” în sârbește, restul pieselor tradiționale desigur în maghiară și țigănește.


Recomandări, referințe:
”George Sbârcea, alias Claude Romano (1914 - 2005)”...despre viața și cariera unei personalități de excepție: ”http://czb.ro/articol/2389/”
Mariska Veles with Shocking Jazz Quintet - Shocking You! (Red Bullet, 1993)...hituri pop din anii '60 și '70 în versiuni ”jazzy”.






joi, 15 ianuarie 2015

41) Din arhive olandeze: Shocking Blue: "3rd Album" (1971) și Golden Earring: ”Switch” (1975)


”Venus”, respectiv ”Radar Love” -singles-urile ”best-seller” ale celor 2 trupe olandeze- înseamnă mult prea puțin pentru ceea ce au lăsat în urmă ”Albastru șocant” (aka regretata Mariska Veres & comp.), respectiv ”Inelul de aur”, una dintre cele mai longevive trupe de hard & heavy din ”țara lalelelor”.
Reamintesc de precedenta postare (24) cu subiect olandez, o raritate din 1977:

VOIZ (Holland): "Boanerges" (GrapeVine, 1977)

Shocking Blue intră confortabil în idiomul pop-rock -”nederbeat” zice Wikipedia, termen cu specific național- ușor atins de nuanțe Blues, Folk ori Psichedelic în piesele în mare majoritate compuse de chitaristul Robbie van Leeuwen (ex-The Motions)...și mai pregnant în spectrul Soul/R & B, reflectat de vocea frumoasei brunete Mariska și asociat stilului britanicilor de la Small Faces. Booklet-ul ne spune chiar de o scurtă invazie olandeză în Albion cu ”Venus” ca port-drapel, dar eu am preferat această variantă pe CD din 1993 cu 6 bonusuri pentru că ea include și piesa ”Never Married A Railroad Man” pe care o consider cel puțin de valoarea lui ”Venus”. Aș face aici o asociere cu trupa Mungo Jerry, dacă nu neapărat ca stil muzical general, mai mult datorită ideii generale greșite care a rămas despre aceste trupe, aceea de ”One Hit Wonder (minunea unui singur hit)”, ele având și exact aceeași perioadă de ”hey-day” 1969-1975 (britanicii continuând să activeze însă până azi sub comanda neobositului vocalist Ray Dorset).
Revenind la olandezi, pentru că omogenitatea albumului relativ numit ”al 3-lea” nu prea scoate în față vreo piesă anume, o să remarc totuți încă una tot dintre bonusuri, ”Poor Boy (Long Version)”, cu o primă secțiune cu-adevărat psihedelică, cu sitar indian...parcă extrasă de pe vreun album Jefferson Airplane. Se mai zice că vocalista, deși curtată de mulți bărbați inclusiv dintre colegi din sânul trupei, le-a respins avansurile...dar din 1974 ea va fi totuși atrasă de mirajul carierei solo iar trupa s-a desființat...Surpriza descoperită pe un album solo Mariska Veres, un CD cu un foarte consistent ”timbru” românesc, v-o rezerv întro postare ulterioară separată.





Tracks:
All tracks written by Robbie Van Leeuwen except track 4 by Reggis Mull.
01. Shocking You - 2:58
02. Velvet Heaven - 3:21
03. Love Sweet Love - 3:11
04. I Saw Your Face - 2:55
05. Simon Lee And The Gang (instrumental) - 1:47
06. Serenade - 3:25
07. Don't You See - 2:41
08. The Bird Of Paradise - 2:48
09. Moonlight Night - 4:54
10. Sleepless At Midnight - 2:29
11. I'll Follow The Sun - 2:43
Bonuses:
12. Never Married A Railroad Man - 3:02
13. Roll Engine Roll - 3:14
14. Waterloo - 3:23
15. Blossom Lady - 3:32
16. Is This A Dream - 3:44
17. Poor Boy (Long Version) - 4:49

Personnel:
- Mariska Veres - lead female vocals
- Robbie Van Leeuwen - guitar, sitar, vocals
- Klaasje Van Der Wal - bass
- Cornelis Van Der Beek - drums

Rămânând în Olanda, ”comutăm” acum prin ”Switch” spre longevivul și legendarul grup Golden Earring care-și păstrează quartetul de bază considerat ”clasic” neschimbat din anul 1970, cu 2 dintre fondatori prezenți permanent chiar de la formarea trupei din 1961:
Rinus Gerritsen - bass, keyboards, guitar, harmonica, respectiv:  
George Kooymans - guitar, vocals.
O adevărată odisee este istoria și cariera acestei trupe din Haga, rămasă fidelă propriului stil timp de peste 50 de ani, inclusiv cu trupa întărită de pe cel mai recent album tras la Londra ”Tits 'N Ass” (2012)...Un stil Hard-Prog-Psychedelic-Rock cu mult suflu venit de dincolo de ocean și din care ”Radar Love” a făcut oarecum discrepanță în 1973. 13 turnee americane susținute în intervalul 1969-1984, pe același afiș și deschizând concertele unor SantanaKing CrimsonThe Doobie BrothersRush și .38 Special...iar în perioada succesului hitului ”Radar Love” -recent folosit pentru a fi cunoscut și de generația ”Harry Potter” la o aplicație pentru smartphon-uri!- au fost chiar ei, Golden Earring ”capul de afiș” pentru care au deschis seara nicidecum anonimii Kiss și Aerosmith.
Multe alte informații găsiți ordonate cronologic, aici:
”http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Earring”
"Kill Me (Ce Soir)" e piesa pe care am remarcat-o de pe ”Switch”-ul din 1975 cu mesajul simplu și direct, solo-ul de chitară nelipsit și orchestrația ”simfo” dinspre final, titlul anticipând ”Psycho Killer (Qu'est-ce que c'est?...Ce que j'ai fait ce soir-là ?)” a lui David Byrne de la Talking Heads. 
Balada ”The Lonesome D.J.” de la final anticipează un ”sound” de pe un alt album care mi-a plăcut al olandezilor, ”Contraband” (”Mad Love” în S.U.A.) din 1977.










All songs written by Hay and Kooymans except where noted.
  1. "Intro: Plus Minus Absurdio" – 3:08
  2. "Love Is a Rodeo" – 3:37
  3. "The Switch" – 5:27
  4. "Kill Me (Ce Soir)" (John Fenton, Hay, Kooymans) – 6:22
  5. "Tons of Time" – 4:20
  6. "Daddy's Gonna Save My Soul" – 4:15
  7. "Troubles and Hassles" – 4:20
  8. "Lonesome D.J." – 4:36

Deși în anii '80 trupa olandeză s-a ”pliat” pe atributele muzicale ale decadei (incluzând ingineriile și tehnicile de producție) având încă 2 hituri majore în acest climat de sunet, celebrul grup Iron Maiden va alege tot această ”Kill Me (Ce Soir)” pentru a realiza un ”cover”. Originalul e aici:





Recomandări, alături de ”Contraband”:
Golden Earring: "Tits 'N Ass" (2012)
...si pentru că tot am amintit de trupă, ceva nou dar cu spirit vechi anii '70 și cu Mungo Jerry: "Cool Jesus" (2011).

joi, 8 ianuarie 2015

40) ”Imaginea din oglindă”: Blood, Sweat & Tears


După episoadele  Edgar Winter's White Trash și Rare Earth vine logic și scurtul stagiu al regretatului vocalist texan Jerry LaCroix la Blood, Sweat & Tears. E un bun pretext să surprindem în 1974 acest important grup american, chiar dacă nu în cea mai cunoscută configurație, aceea cu David Clayton-Thomas ca voce principală. Momentele marilor succese comerciale din 1969-70 de pe albumele ”2” & ”3” trecuseră ("You've Made Me So Very Happy" (3/1969) UK 35, US 2...."Spinning Wheel" (5/1969) (Grammy Award-winning) #2 [22]...."And When I Die" (8/1969) #2 [23]...."Hi-De-Ho" (8/1970) #14 [24]..."Lucretia MacEvil"  (10/1970) #29).
Asta  nu înseamnă că realizările ulterioare sunt de neglijat, cu-atât mai mult cu cât D C-T nu va lipsi mult: din suferința și efortul ”Sângelui, Sudorii și Lacrimilor” aveau să mai rezulte albume notabile și după 1972. Iar unul dintre acestea și total în contradicție cu numele trupei, exprimă bucuria și frenezia de a cânta, band-ul etalând cam toate ingredientele tipice muzicii B, S & T. Cum pachetul instrumental cu toate desele schimbări era la standardele obișnuite, singurele probleme erau compozițiile de un calibru apropiat și vocea/vocile capabile să rivalizeze cu Clayton-Thomas. Ceea ce pe ”Mirror Imagine” se reușește în bună măsură, titularul vocalist Jerry Fisher -”Fischer” pe copertă- împărțind, cu o singură excepție, sarcinile în duo sau solo în alternanță cu Jerry LaCroix așa cum ne indică back-cover-ul ediției acestea din 2005 pe CD, Jerry apărând și pe coloana din dreapta a instrumentiștilor cu pasaje la saxofon tenor.













Blood, Sweat & Tears: ”Mirror Image” (LP Columbia/CBS, 1974/ CD Wounded Birds Records, 2005)

Albumul e unul dintre acelea care ”urcă” gradual după un început stil ”R & B/Philly (Philadelphia) Soul” mai puțin convingător, de tip "TSOP (The Sound of Philadelphia)" -piesele ”Tell Me That I m Wrong”, ”Look Up To The Sky”...trecând apoi prin tranzitoriile ”Thinking Of You” și ”Hold On To Me”...până se ajunge la ”Are You Satisfied?”, trambulina ideală ce anticipează piesa centrală, respectiv suita-titlu, ”mascată” aici sub titlul ”Mouvement I-IV” și care aparent doar în partea ei a 2-a ar primi pe versiunile pe CD numele de ”Imaginea din oglindă” (?). O suită cu primele 3 secțiuni instrumentale, doar ultima și cu voci, ”III South Mountain Shuffle”, cu un solo de chitară electrică atipic pentru B.S & T. și cu subtitlul indicând cine a fost ilustrul inspirator: ”Inspiration From Chick” (Chick Corea, desigur!)...o suită care, încheiată în forță prin "Rock Reprise" reprezintă de departe, ”vârful” discului, pentru ca albumul să se încheie cu frumoasa ”She's Coming Home”, o baladă în care chitaristul suedez George Wadenius este și unic vocalist (mai jos, se pot asculta împreună ”Are You Satisfied? și ”Mirror Image”, practic fața B a LP-ului).
8 perechi de ochi și 9 chipuri apar pe coperta principală. respectiv în interior....cu puțină răbdare și ceva dexterități fotografice se pot face corespondențele ochi-față...și pentru că una dintre perechile de ochi e în plus, cine știe?....poate a lui Chick Corea sau chiar cea a lui David Clayton-Thomas, cel care avea să se întoarcă începând cu albumul următor din 1975, ”New City”.
Albumul ca LP și CD a avut versiuni apărute mai mult sau mai puțin oficial și în Rusia și în fosta Iugoslavie, la casa de discuri PGP RTB. Unul dintre acelea despre care, ca și la cel din recomandarea de mai jos, se poate spune că-i lipsește nu vocea cu-adevărat MARE a lui David Clayton-Thomas ci doar...timbrul vocii acestuia.





















Recomandare:
Blood, Sweat & Tears: ”Sail Away: Live In Stockholm” (Immortal Music, 1973), cu versiuni speciale la ”God Bless The Child”, ”Snow Queen” sau ”And When I Die”.