sâmbătă, 17 ianuarie 2015

42) Un album olandezo-românesc: ”Gypsy Heart”, cu Mariska Veres & Ensemble Andrei Șerban


Pregătind o postare despre albume cu olandezii Shocking Blue și Golden Earring, am dat peste unul dintre cele 2 albume solo ale regretatei vocaliste Mariska Veles (1947-2006): ”Gypsy Heart” (
Red Bullet, 2003) -vezi jos coperta- înregistrat cu Ensemble Andrei Șerban. Am crezut inițial că o fi fost vreo haltă a cunoscutului regizor avid de experimente poate și în afara teatrului, spre sau dinspre America, respectiv o încercare de-a sa și în domeniul muzical...dar nu, e vorba de un alt Andrei Șerban: un violonist originar din Moldova de peste Prut emigrat în Olanda unde și-a format din 1975 propriul romani-trio cu pianistul olandezo/polonez Lo Blotkamp și țambalistul Giani Lincan, originar din București provenit dintro familie romă. 
Bun, cu astea stabilite ia să vedem ce ne oferă albumul, cu Marika la voce ea însăși având etnie romă prin tată (născută la Haga, mama germancă iar tatăl violonist țigan maghiar): o paletă de 14 cântece din Balcani din care cel puțin jumătate sunt tradiționale românești.
La piesele ”Waltz (vals) pt. Dragul Meu Gio”, ”Suita Pt. Dragul Meu Giorgio”, ”Sanie Cu Zurgalaii (greșeală de tipar, vroiau să scrie desigur ”zurgălăi”)” și ”Doina Din Banat”, titlurile ”vorbesc” de la sine. ”Louisa” e o piesă de dans ardeleneasc 100%, iar cunoscuta ”Ionel, Ionelule” a lui George Sbârcea (aka ”Claude Romano”), -compusă în 1937 cu autorul încuiat într-o cabină a teatrului Alhambra, singur cu un pian, cafea şi ţigări și sub amenințarea cu concedierea a directoratului (!)- apare aici ”in travesti” în 2 titluri: ”Ionel...”-strofele, fără refren- sunt scheletul lui ”Dzselem Dzselem”, iar ...”Ionelule”-doar refrenul separat- e practic la final, piesa cu titlu-interjecție ”Aj Jaj Jaj”.
Remarcabil e și că ”Sania cu zurgălăi” e cântată de Mariska în românește, ”Niko Niko” în sârbește, restul pieselor tradiționale desigur în maghiară și țigănește.


Recomandări, referințe:
”George Sbârcea, alias Claude Romano (1914 - 2005)”...despre viața și cariera unei personalități de excepție: ”http://czb.ro/articol/2389/”
Mariska Veles with Shocking Jazz Quintet - Shocking You! (Red Bullet, 1993)...hituri pop din anii '60 și '70 în versiuni ”jazzy”.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu