”John Henry Deighton” este numele de botez al vocalistului care va împlini în octombrie 75 ani, ”Little Joe Cook” cel cu care s-a lansat în muzică la finele anilor '50 inspirat de Lonnie Donegan ”regele skiffle-ului”, la consacratul ”Chris Farlowe” sub care este cunoscut -nu însă, așa cum voi arăta, și suficient apreciat!- ajungându-se abia odată cu asocierea în formula de jazz-rock Colosseum (I) în 1970 după o serie de covers-uri pe singles după piese ”clasice” The Rolling Stones și după varianta sa la "Handbags and Gladrags" a lui Mike d'Abo din Manfred Mann Band. Cu toate realizările sale pe 2 albume de studio și un dublu set ”live” cu Colosseum, 2 LPuri cu Atomic Rooster, colaborarea cu (Dave) Greenslade, Jimmy Page și prestația în fruntea propriei formule The Thunderbirds sau participarea în Norman Beaker Band și Hamburg Blues Band...din nefericire pentru foarte multă lume Chris Farlowe rămâne cunoscut pe nedrept doar prin varianta Stones-șilor a lui ”Out of Time”, single din 1966...E vorba de aceia mulți care măsoară superficial valoarea un muzician doar prin cifra de vânzări și pozițiile ocupate de singles-urile în topuri, uneori a unuia singur...pentru că pentru ceilalți melomani mai exigenți, mult mai puțini, din păcate, vorbim aici de ”vocea nr. 1” sau în orice caz dintre primele din Rhythm & Blues-ul britanic la care putem să mai adăugăm fără grijă și Soul și Rock...care muzician și-a făcut încă din anii '80 din Germania -unde a fost întotdeauna mult mai bine primit și receptat decât în alte țări- un fel de refugiu, o adevărată țară de adopție și rezidență. Iar la general și expandând puțin sensurile s-ar putea spune apropos de ”out of time” (care a rămas și eticheta sa) că a mai fost și...”out of mainstream”, sau în orice caz că a rămas pe la marginea sistemului la modul cum s-au derulat succesiv trendurile impuse de o industrie muzicală tot mai lacomă după câștig în decadele următoare...Întrebat dacă privește ”Out of Time” ca pe ”albatrosul” său (în sens de faimă și bani), artistul a răspuns că piesa asta ”mi-a adus tot ce am pierdut în rest și aproape tot ce am dobândit. N-aș mai schimba asta acum pentru lumea largă”.
Greu m-am decis asupra unui singur ”album ilustru din colecții anonime”, oscilând între ”From Here To Mama Rosa” și ”Farlowe That!” (acesta din urmă din 2003 incluzând și ”Borderline” cu invitatul special bardul irlandez Van Morrison). Până la urmă am ales un al 3-lea, o apariție recentă:
Chris Farlowe & The Thunderbirds: ”Bursting Over Bremen” (Live 1985) -2 CD- (2014)
A contat pe lângă prestația celor 5 artiști în mare formă și excelenta calitate a sunetului realizată de echipa de la Radio Bremen care a înregistrat concertul susținut la sala Schauburg, setul incluzând un melanj de blues, rock, și rock 'n roll cu care formula cu Farlowe în frunte a reușit o prestație entuziasmantă și o acaparare până la contopirea întrun tot unitar cu audiența. Care a rezonat perfect cu ”Păsările tunetului”, in crescendo spre final! ”Stormy Mondays Blues” e dezvoltată până la aproape 14 minute, a capella vocală din "I Think it's Going to Rain" a lui Randy Newman inspirată, instrumentala "Time is Tight" a lui Booker T. (& the M' Gs) bine aleasă și executată...restul setului de circa 90 minute etalând ”acrobațiile” vocale marca Chris Farlowe, desigur principalul ”ingredient” al showului atât de memorabil încât l-a făcut pe unul dintre criticii care s-a ocupat de album să exclame, apropos de varianta de aproape 9 minute la piesa clasică a lui Muddy Waters: ”The thrill is not gone, Mr. Farlowe!" (chiar dacă în 2014 la apariția albumului, e posibil ca Farlowe să nu-și mai amintească de acest concert din urmă cu aproape 30 ani).
Disc: 1
1. Watching The River Flow2. Jealous Kind
3. Satisfy Susie
4. Stormy Monday Blues
5. Watch Your Step
6. I Think It's Going To Rain Today
7. Time Is Tight
Disc: 2
1. I Haven't Found Nothing Yet
2. Shakey Ground
3. I've Been Born Again
4. The Thrill Is Gone
5. Lucille
6. Sweet Little Sixteen
7. Ain't No Love In The Heart Of The City
8. I Believe In You
9. Going Back To Louisiana
Tim Hinkley - keyboard
Mo Witham - guitar
Tex Corner - bass
John "The Figure" Palmer - drums
Martin Winner - sax
Recomandări:
* Colosseum: ”Time On Our Side” (Ruf 2017, 2014)
* Chris Farlowe: ”Hungary For The Blues” -live- (2005)...un album în concert în țara vecină care apare drept ”bootleg” în discografie, dar care este un set inspirat de circa 80 minute și care are un sunet foarte bun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu