marți, 10 ianuarie 2017

Regal ”World Music” versus cod galben portocaliu


E momentul poll-urilor pe 2016 și alegerile pentru minte și suflet pe care le-am făcut în ultimele zile din curiozitate, dar și ca antidot la frigul crunt de afară, au fost sunetele insolite, exotice, dominant hispanice și ideal de ascultat iarna, de pe albume din setul ”Best Of World Music” (vezi link-ul de mai jos) dominat de 1. Gerardo Núñez & Ulf Wakenius: ”Logos” (ACT Music, 2016). Pe acesta și alte câteva le aveam, dar rămâneau încă multe necunoscute la care, odată cu parcurgerea lor fugară, am specificat instrumentele de bază ale protagoniștilor și țările de proveniență/rezidență:
http://worldmusiccentral.org/2016/12/26/the-best-world-music-albums-of-2016/

* Las Hermanas Caronni (Argentina/France): ”Navega Mundos” (2015)
....Surorile gemene Caronni, respectiv Gianna (clarinet, bass clarinet, vocals) & Laura (lead vocals, cello, violin)
* Ana Alcaide (vln & nyckelharpa/Spain): ”Leyenda: World Music Inspired by Feminine Legends”- (2016)
Ana Alcaide & Gotrasawala Ensemble: ”Tales of Pangea” (2015) (**)
După britanicele Anna Phoebe și Laura Cannell din postarea anterioară, iată încă o Ană, hispanică de data asta, a 3-a violonistă descoperită în ultimele câteva săptămâni. Albumul (**) nu intră în clasamentul din link, este materialul dinainte de ”Leyenda...”
* Noura Mint Seymali (voc & ardin (harp)/Mauritania): ”Arbina” (2016)
* Josemi Carmona (gtr) & Javier Colina (c-bass) featuring Bandolero (Spain): ”De Cerca” (2016)...."Spain jazz-flamenco"
* Dawda Jobarteh (kora, Gambia/Denmark): ”Transitional Times” (2016)
* La Banda Morisca (Andalusia, Spain): ”Algarabya” (2016)
* Maarja Nuut (vln & voc/Estonia): ”Une Meeles” [2016]
* Harold Lopez-Nussa (p-no/Cuba): ”El Viaje” (Mac Avenue, 2016)
* Refugees for Refugees (Syria, Iraq, Afghanistan, Pakistan & Tibet/Belgium): ”Amerli” (2016)















* The Klezmatics (US klezmer group): ”Apikorsim: Heretics” (World Village, 2016), primul album de studio din ultima decadă marcând 30 ani de existență a trupei.



Albumul cu new-york-ezii The Klezmatics l-am adăugat cu câteva zile în urmă setului anterior de 10 titluri evidențiat pe Facebook pe pagina mea de profil, dar între timp am mai găsit și alte albume din cele 3 topuri cu favorite personale din link care lărgesc paleta și așa destul de mare a curentului stilistic ”World Music”, altfel foarte consistent etalat la modul global în 2016. Mai adaug acestora încă 2 titluri în ”ton” și le aplic și lor același ”tratament”, limitat în titulatură -pentru că mai toate sunt grupuri cu prea multe instrumente- la țările (orașele) de origine/rezidență, plus invitații marcanți și ceva precizări stilistice când e cazul. Avem în Timișoara festivalul anual Plai din septembrie astfel profilat stilistic, sunt curios dacă postarea asta cu un atât de consistent material bine recenzat în 2016 -peste 20 albume- va avea un cât de firav ecou în rândul fanilor sau staff-ului organizator...

* iZem (Jeremie Moussaid Kerouanton, Portugal/France): ”Hafa” (2016)...."UK Afrobeat World Cumbia"
* Constantinople & Ablaye Cissoko (Senegal/Iran/Canada): ”Jardins Migrateurs” (2015)
* Voxtra (Belgium/Sardinia/Albania/Madagascar/Finland): ”The Encounter of Vocal Heritage” (2016)
* Solas (Gaelic for "Light”) (Ireland/US): ”All These Years” (2016)...album-compilație din cei 20 ani de existență a grupului.
* Bixiga 70 (São Paulo/Brazil): ”III” (2016)...."Afrobeat/Funk/Reggae/Jazz"
* Konono N°1 Meets Batida (Congo/Belgium): ”S/T” (Crammed Discs, 2016)
* Bickram Ghosh (tabla, India): ”Maya: B.G.'s Dedication to Ravi Shankar” (East Meets West, 2016)























































* Aurelio (Martinez) (gtr, voc/Honduras): ”Darandi” (Real World, 2017)...."Garifuna/St. Vincent Island "paranda" guitar bluesy style": pare complicat în descriere, dar e unul dintre cele mai infecțios-dansante albume din tot setul, într-un stil să-i zicem scurt ”afro”, simplu și direct. Chitara are un ”sound” foarte clar amintind de modelul ”dobro” al americanelor Gibson.




















* Mor Karbasi (voice, Israel/Spain): ”Ojos de Novia” (”Eyes Of A Bride") (2016)...."Ladino/Flamenco/Sephardic/Andalucian Folk/Traditional/World"
....featuring Richard Bona, Kai Eckhardt, The Tomatito Family...asta scrie cum se observă și pe copertă, dar căutând prin restul acompaniatorilor via www.discogs.com am dat și de un tânăr violonist de 21 ani originar din Chișinău/Rep. Moldova, pe nume...Marcel Mămăligă.
Un concert integral recent ”live in Lyon” al frumoasei vocaliste și dansatoare de 30 ani (care debuta în 2008 cu albumul ”The Beauty & The Sea”), în formulă de trio -voce & dans, chitară și tobe & percuții- este vizionabil aici:

 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu