Dacă mi-aș fi limitat atenția ultimei perioade doar la albumele din postarea anterioară cu noutăți discografice ale unor artiști mai cunoscuți, ar fi fost o impietate față de intențiile de bază ale acestui blog introspectiv către orizonturile puțin prospectate, de dincolo de „curentul principal”. Plus că alte surse în limba română poate au abordat din subiecte sau o vor face (poate de ex. revista „Sunete”), așa încât luați în considerare măcar selectiv, cu aceeași atenție, curiozitate și interes și dintre următoarele albume grupate în 3 calupuri destul de arbitrar:
- Albume chitaristice:
* Bill Nelson (Be-Bop Deluxe) - The Awakening of Dr. Dream (2017)
* Vítor Rua & The Metaphysical Angels - Do Androids Dream of Electric Guitars -2 CD- (Clean Feed, 2017)
(a nu se confunda cu proiectul de muzică artificială cu același titlu, detaliat aici:
http://pitchfork.com/features/overtones/10091-do-androids-dream-of-electric-guitars-exploring-the-future-of-musical-ai/)
Așadar, 2 albume cu titluri din pură coincidență, asemănătoare. Bill Nelson a avut anul trecut albumul „Special Metal” de care-am amintit pe-aici, noul material fiind ca o continuare (ambele titluri apar de altfel și împreună pe o variantă box-set/2 CD)...așa că nu insist ci o să focalizez pe cel de-al 2-lea, al chitaristului autodidact portughez, fost în GNR și în duoul Telectu care a colaborat mai nou și cu alți 2 maeștrii din muzica de avangardă europeană, bateristul Eddie Prévost și multi-instrumentistul Jac Berrocal. „Îngerii metafizici” sunt însă toți portughezi, setul improvizat de „vis android” fiind compus din 2 X 10 piese, cu „Subliminale semne de umor” printre titluri (de ex. „Fugue in Fuck Major”!), pe CD1 interpretate solo iar pe CD2 cu trupa, aceleași și cu duratele aproape identice, astfel:
- CD1 | Vítor Rua: all guitars (classical Ramirez guitar and Fender Squire guitar)
- CD2 | Vítor Rua: guitars, composer | Hernâni Faustino: bass | Luís San Payo: drums | Manuel Guimarães: piano | Nuno Reis: trumpet | Paulo Galão: clarinets.Eticheta Clean Feed spune multe despre tipul de muzică pe care-aș fi putut-o insera foarte bine și pe blogul paralel VicTimofJazz
Prog-Rock:
* Arbouretum - Song of the Rose (2017)
* Amplifier - Trippin' With Dr. Faustus (2017)
* Citizen Cain's Stewart Bell - The Antechamber of Being (Part 2) (2017)
* Citizen Cain's Stewart Bell - The Antechamber of Being (Part 1) (2014)
* Galahad - Quiet Storms (2017)
Set consistent de 4 + 1 albume de Neo Prog ordonate alfabetic după numele trupelor, cu chitare fuzate dominând la greu în cazul celor de la începutul catalogului, cu dezvoltări elaborate (coruri, claviaturi, etc) la Cetățeanul Cain al „visătorului diurn” Stewart Bell pe „Antecamera ființei”, un album-concept epic care va avea și un „Part 3” fiind vorba de o trilogie despre visul lucid și autocontrolul dobândit de personajul principal numit desigur The Dreamer, totul bazându-se pe experiențele personale ale lui Bell. În serie apar și 28 lucrări grafice ale autorului, însoțind povestea celui care crește și se maturizează pendulând între 2 lumi gemene, vis și realitate. Participă printre invitați și vocalistul Arjen Anthony Lucassen din grupul suedez Ayreon. În fine, pe ultimul ne întâmpină flerul declamativo-teatral, poetic și melodic al lui Stuart Nicholson (tipic și mai cunoscutului Fish din perioada „early Marillion”, inspirator evident mai ales în tema „Shine”), alături de ai săi ceilalți 3 parteneri englezii din Galahad ale căror „furtuni liniștite” se întind pe generoasa durată de peste 75 minute.
* Mythic Sunship (Denmark) - Land Between Rivers (2017)....4-tet danez progresiv din Copenhaga înrudit stilistic cu mai vechii conaționali Causa Sui.
http://theobelisk.net/obelisk/2017/04/28/mythic-sunship-land-between-rivers-review-stream/
* Mythic Sunship (Denmark) - Ouroboros (2016)
- Stiluri diferite și întrepătrunse (cu foarte scurte descrieri stilistice și câteva link-uri) regăsim la:
* Oneohtrix Point Never (Daniel Lopatin) - Good Time -Original Motion Picture Soundtrack- (2017) (feat. Iggy Pop)
https://www.residentadvisor.net/reviews/21254
* (Christian) Maës, (Janick) Martin, (Etienne) Gruel - Feule Caracal (2017)...Muzica a două acordeoane diatonice plus tobe și percuții.
* Shackleton with Anika (UK/Germany) - Behind the Glass (2017)...„...ritual music from another dimension touched by religion and spirituality”
* Sote (Ata Ebtekar, Iran/Germany) - Sacred Horror In Design (2017)....„Electronic/Experimental”
* Couch Slut - Contempt (2017)...„US metal noise rock à la Sonic Youth or Swans”
* Pan Daijing (Germany) - Lack -vinyl LP- (2017)....„Electronic/Experimental/Industrial”
* Golden Retriever - Rotations (2017)....„Experimental/ambient/drone/electro-acoustic psychedelic/Portland”
* Cosmic Analog Ensemble (France) - Les Sourdes Oreilles -vinyl LP & Cassette- (2017)....„cinematic 1970s funk & soul à la spaghetti western or Quentin Tarantino's movies” produced by Charif Megarbane”. A fost „albumul zilei”, aici:
https://daily.bandcamp.com/2017/07/18/cosmic-analog-ensemble-les-sourdes-oreilles-album-review/
Extrem de interesant album cu două voci australiene, Hugo Race fiind unul dintre fondatorii Nick Cave & the Bad Seeds iar Russo pictor și muzician de origine italiană. Conform titlului, cei 2 imaginează cum ar suna blues-ul clasicului Hooker în lumea muzicală complicată de azi. Am regăsit și ceva din șarmul, dezolarea și măreția regretatului Jeff Buckley (prin ricoșeu, și al tatălui său Tim), așa că vă recomand cu căldură acest disc. Faptul că e un album dominat de covers-uri nu scade cu nimic din miza cunoașterii/obținerii, ba chiar dimpotrivă, o ridică, având în vedere foarte originalele adaptări care abia dacă mai lasă indicii de identificare a surselor!
- Recuperări, rarități, reeditări (Prog, Folk, Psychedelic, Blues-Rock, etc) fugitiv parcurse, încă în faza discutabilă de „defrișare” și sedimentare:
* John Greaves (with Robert Wyatt, S'Ange, Kristoffer Blegvad, Caroline Loeb, etc) - Songs (Recommended Records, 1994)
* Gordon Jackson - Thinking Back (1969)....„UK rare acid folk-rock with Julie Driscoll & members of Traffic, Family, Spooky Tooth, etc”
* Skin Alley - Two Quid Deal? (1972)
* Musica Dispersa (Spain) - S/T (1970)
* Mezquita (Spain) - Recuerdos De Mi Terra (1979)
* Cobraa (Germany) - S/T (1974)
* Random - Nothin' Tricky (1977)
* Abstract Truth (South Africa) - Silver Trees & Totum -2 Albums- (rec. 1969-1971, rel. Fresh, 2005)
* Collusion (Tony Davison & cohorts) - S/T (1971, 2015)
* Violeta de Outono (Brazil) - S/T (1989)
* Dave Cousins (The Strawbs) - Two Weeks Last Summer (1972)
* Dave Cousins (The Strawbs) - The Boy In The Sailor Suit (2007)
* Alan Jack Civilisation - Bluesy Mind (1969)
* Humble Gathering - S/T (1970)
* Los Lichis (Mexic) - Dog -2 X LP- (2016)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu