vineri, 21 martie 2014

8) Paul "Koss" Kossoff, eroul uitat...cu alți 3 membrii ex-Free: Kirke, Tetsu & ”Rabbit”
























Nici dacă găseam această copertă la o definiție mai mare, n-aș fi preferat-o acesteia ”vintage”, relativ neclară...dar pe care o consider mai potrivită la modul figurat personajului în cauză, plasat pe un mai-mult-decât-onorabil loc 51 în panteonul revistei Rolling Stone al celor "100 Greatest Guitarists of All Time"
...Și care cunoscuse faima efemeră ca și chitarist la Free, cu frontman-ul vocalist Paul Rodgers, prin succesele majore pe singles ”Wishing Well” și ”All Right Now” și cu cel puțin un album de mare calibru, ”Fire and Water” (1970). 2 de ”Paul” așadar întrun singur grup, quartet britanic major de ”Power Blues, British R&B & Hard Rock”, ambii importanți și compozițional și interpretativ.
Dar care ”Koss” a părăsit timpuriu la nici 26 de ani această lume, sub o presiune și întro conjunctură despre care voi aminti ceva mai încolo, ca să se întâlnească acolo sus în ceruri cu idolul său Jimi Hendrix...
Deși coperta introductivă vine de la albumul-compilație ”Koss”, totuși subiectul postării de azi este ca deobicei un album de studio:  Kossoff, Kirke, Tetsu, Rabbit (ex-Free): ”Kossoff Kirke Tetsu Rabbit” (LP 1972/ CD Ork, Island, 2007...rereleased 2013)


Că s-a întâmplat nu doar o dată în istorie ca un material muzical de valoare să fie neglijat, superficial sau chiar eronat poziționat valoric, nu ne mai mirăm și e chiar un caz tipic pe acest blog...Cel mai frecvent s-a întâmplat astfel în perioadele revolute, de mare efervescență și emulație stilistică și artistică, când se făcea și multă muzică iar critica era și ea în formare și specializare, iar 1971-1972 a aparținut cu certitudine unei astfel de perioade, pentru cei de care ne ocupăm imediat după amintitul best-seller ”Fire and Water”...Întro ”beție” a succesului acestuia și după apariția eclatantă de la festivalul Isle of Wight, Free înregistraseră în mare grabă ”Highway” în sept. 1970....Cel mai greu a gestionat succesul și presiunea următoarelor piese de după ”All Right Now” chitaristul Paul Kossoff, pentru care ”frivolitatea” acesteia - (realizați de câtă exigență e vorba aici?) - îl va conduce la căutări de antidoturi (ex. A/04. ”Be My Friend”). Problemele sale emoționale se acutizează suplimentar: pe 18 sept. 1970 moare idolul său -și geniul inegalabil al chitarei electrice- Jimi Hendrix, de unde încep problemele sale cu dependența de drogurile sedative Mantrax...Nici single-ul ales "The Stealer" nu este cel mai inspirat, ca și coperta care nu pune numele trupei prea în evidență...iar marketingul nu iartă - așa încât pe fondul unor vânzări modeste Rodgers și Fraser se ceartă și despărțirea e iminentă...doar bateristul Kirke reușind pentru scurt timp să-i mai adune pe toți 4 în 1971-1973. Sunt greu finalizate ”Free at Last” și ”Heartbreaker” cu un Kossoff tot mai incert și sporadic...de câteva ori el adormind chiar în timpul ascultărilor înregistrărilor...iar între toate acestea se ”întâmplă” și ”Kossoff Kirke Tetsu Rabbit” cu claviaturistul american John "Rabbit" Bundrick pe post de principal compozitor.
Lipsea e-adevărat vocea lui Paul Rodgers, deja unul dintre majorii vocaliști ai vremii...dar asta este ceea ce 3 dintre cei 4 încearcă pe rând sau împreună să suplinească -de ex. în piesele 08. ”Dying Fire” și 09. "I'm On the Run" reușind chiar atractive ”a cappella”- iar calitatea pieselor la general nu suferă. Cu-atât mai puțin instrumentația și aranjamentele.
Kossoff primește în plus ajutor spre final de la ”steel” chitaristul B.J. Cole *, așa că una peste alta iese un album de nivel cel puțin mediu pentru discografia (ex-) Free. Unul bun și rar, chiar foarte rar și prețios la colecții ca LP vinil până la editarea pe CD prima dată abia in 1990 (vezi ”www.discogs.com.”)

Track listing:
01. "Blue Grass" (Bundrick) – 5:10
02. "Sammy's Alright" (Bundrick) – 4:08
03. "Anna" (Kirke) – 3:43
04. "Just for the Box" (Kossoff) – 3:33
05. "Hold On" (Kirke, Kossoff) – 5:26
06. "Fool's Life" (Bundrick) – 4:29
07. "Yellow House" (Bundrick) – 3:26
08. "Dying Fire" (Kirke) – 4:31
09. "I'm on the Run" (Bundrick) – 4:38
10. "Colours" (Elliott Burgess, Kossoff) – 4:47

Personnel:
Paul Kossoff – guitars, (vocal on ”Colours”)
John "Rabbit" Bundrick – electric piano, Mellotron, piano, organ, vocals
Tetsu Yamauchi – bass guitar
Simon Kirke – drums, vocals

Additional personnel *:
B.J. Cole – steel guitar on tracks 7 & 9
 (*) conform Wikipedia...Cole nu apare în cele 9 versiuni ale albumului de pe: http://www.discogs.com/KossoffKirkeTetsuRabbit-KossoffKirkeTetsuRabbit/master/297766


 


 


 Referințe și recomandări:
...De urmărit activitatea prolifică ulterioară a lui John ”Rabbit” Bundrick, inclusiv cele cu Crawler (**) apărute de pe benzi din colecția sa personală  (http://www.rabbitwho.com/ar_cv.php)
Bundrick: ”Broken Arrows” (1973)
Back Street Crawler: ”The Band Plays On” (Atlantic, 1975)...cu Paul Kossoff
Back Street Crawler: ”2nd Street” (Atlantic, 1976)...cu Paul Kossoff
Crawler (fără Paul Kossoff):
1977 - Crawler (Epic)
1978 - Snake, Rattle & Roll (Epic)
1997 - Pastime Dreamer (Live) (Red Steel; re-released 2003. Recorded 1977)**
2001 - Snake Bite (Live) (Pilot; recorded 1978)**
2002 - Crawler Live - Agora Club Ohio 1978 (Angel Air)




2 comentarii:

  1. Greetings Victor! Thanks for your superlative archival work. The likes of Paul Kossoff most likely will never return on the musical scene; not necessarily because of technique but due to major shifts within the industry itself. Joe Bonamassa is doing great work out there yet not even in the same postal code when it comes to Kossoff's melodic feel and touch. Kenny Wayne Shepard is a great guitarist too, again with similar limitations. Yes, Paul checked out way early in his life rushing to the heavens to reunite with Jimi, the ultimate master of the Stratocaster.

    RăspundețiȘtergere
  2. Thanks Nic for your comment and analogies.Yes indeed, two great contemporary guitarists J. Bonamassa & K.W. Shepard lend for sure something from Kossoff legacy. Stay "tuned" here, it's only the beginning!

    RăspundețiȘtergere