miercuri, 6 august 2014

22) B.B. King: "Midnight Believer" (1978)




”Când toate lucrurile merg prost, caută-mă...încă voi fi prin preajmă” repetă încurajator B.B. King în refrenul piesei de deschidere ”When It All Comes Down (I'll Still Be Around)” de pe un album în care credinciosul bluesman ne dă întâlnire fix la miezul nopții (vezi poza 2). O invitație greu de declinat care vine imediat în piesa a 2-a, poate chiar una tinzând spre irezistibilă dacă privim și numele muzicienilor implicați aflați și ei întro fază creativă cât se poate de propice: e vorba de mai mulți membrii din trupa The Crusaders -mai ales principalii Joe Sample, Stix Hooper și Wilton Felder- de textierul-compozitor Will Jennings și de alți invitați (între care chitaristul Dean Parks, saxofonistul Ernie Watts, mai mulți suflători, corul de fete, etc).
În special pianistului Joe Sample îi revin meritele componistice aici, acesta realizând și toate aranjamentele melodice, ceea ce se întâmpla doar cu puțin timp înainte de realizarea celui mai de succes comercial album The Crusaders, ”Street Life” (1979), acel melanj inspirat de funk/jazz/pop & disco propulsat spre fruntea topurilor de piesa-titlu cu Randy Crawford la voce.



















All tracks by Will Jennings and Joe Sample, except where noted.

01. "When It All Comes Down (I'll Still Be Around)" - 4:11
02. "Midnight Believer" - 4:59
03. "I Just Can't Leave Your Love Alone" - 4:18
04. "Hold On (I Feel Our Love Is Changing)" - 4:10
05. "Never Make a Move Too Soon" (Stix Hooper, Jennings) - 5:29
06. "A World Full of Strangers" - 4:23
07. "Let Me Make You Cry a Little Longer" - 5:49

Prestația protagonistului la voce și chitară abia dacă mai trebuie evidențiată: B. B. King se afla în deplină maturitate artistică la 53 de ani în 1978 și la al 25-lea album din carieră...Aș mai puncta aici doar rolul său diminuat de compozitor față de anteriorul ”King Size” din 1977 dominat de piese de-ale sale, un fapt reflectat și pe următorul material care avea să fie orientat și mai mult spre pop și pe care va semna doar 2 piese, e vorba de albumul ”Take It Home” (1979).
Altfel însă, surprindem în acea perioadă de la finele anilor '70 un artist cât se poate de versatil și în trend cu curentele la modă, empatizând cu o echipă coerentă pe acest material care a însemnat totodată și schimbarea de casă de discuri și producător, de la anterioara pereche ABC Records/ Esmond Edwards,  la MCA/ Stewart Levine....”întro lume plină de străini”, cum zice și penultima piesă, precedând blues-ul mid-tempo de ”inimă albastră” de la final, poate cel mai în ”ton” cu ce ne obișnuise în general B. B. King: ”Lasă-mă să te fac să mai plângi puțin/ Lasă-mă să încerc însă să te mai fac și ”mare”, să te port cum știu eu mai bine pe culmile credinței în blues-ul sincer, direct și adevărat...
“Noi toți avem idoli” spunea odată King. “Cântă ca oricine de care-ți pasă, dar încearcă să rămâi tu însuți când faci asta”.





Chiar dacă ultimul său album de studio datează din 2008, veteranul ”King of the Blues” este acum la 88 de ani în actualitate în cinematografe prin filmul documentar a lui Jon Brewer ”B. B. King: The Life of Riley” având motto-ul ”Supraviețuirea e un cuvânt...aceasta e povestea lui”...film povestit de Morgan Freeman și beneficiind de apariția și contribuția următorilor: Aaron Neville, Bill Cosby, Bill Szymczyk, Bill Wyman, Bono, Bonnie Raitt, Bruce Willis, Buddy Guy, Carlos Santana, Carver Randle, Derek Trucks, Dr. John, Eric Clapton, George Benson, Joe Bonamassa, Joe Walsh, John Mayer, John Mayall, Johnny Winter, Jonny Lang, Kenny Wayne Shepherd, Mick Taylor, Morgan Freeman, Paul Rodgers, Rev. David Matthews, Ringo Starr, Ronnie Wood, Slash,, Susan Tedeschi, Tina France, Walter Trout, Wayne Cartledge.

”The Life of Riley is the definitive document of a true American treasure”...no comment




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu