marți, 23 decembrie 2014

38) White Trash, "Gunoiul alb" cu reflexe multicolore al lui Edgar Winter

De la dispariția recentă a lui Johnny Winter din luna iulie, marcată de postarea:

21) Johnny Winter (R.I.P.): "Still Alive and Well" (1973)

...mi-am propus să mă ocup și de fratele său nu mai puțin texan și albinos. Aveam de unde alege: de la debutul din 1970 cu ”Entrance” (cu suita ”Winter's Dream” și cu varianta la tradiționala ”Tobacco Road”), Edgar avea să ”lupte” pe 3 fronturi: continuarea carierei solo, albume cu Edgar Winter's Group (cu Ronnie Montrose) și în paralel cu formula White Trash. ”Free Ride” și mai ales ”Frankenstein” -una dintre rarisimele piese pop-rock 100 % instrumentale ajunse No. 1 în topurile comerciale- au făcut ca The Edgar Winter Group's ”They Only Come Out At Night”(1972) să fie cel mai cunoscut și bine-vândut album din perioada de sa de ”heyday”. S-ar putea chiar ca lui ”Frankenstein” să-i aloc o postare separată, probabil unica datorată doar unei singure piese/single, respectiva având povestea ei suficient de interesantă și aducând multiple inovații tehnologice și de interpretare, cu ecouri și variante ”live” spectaculoase până în prezent.
Enciclopediile îl descriu ca ”fratele mai mic al chitaristului de blues-rock Johnny Winter” dar intrând în detalii observăm din start că Edgar nu numai că depășește granițele celor 2 mari domenii Blues și Rock, ci este un muzician ca instrumentist mai complex și mai eclectic decât regretatul său frate, respectiv claviaturist, chitarist, saxofonist, percuționist și în aceeași măsură vocalist.
Cea mai mare abatere stilistică de la Blues-Rock-ul bazic a avut-o în fruntea formulei White Trash/”Gunoi alb”, grup originar compus din muzicieni din Texas și Louisiana, de aceea ne oprim mai mult la debutul acestuia din 1971, eponimul ”Edgar Winter's White Trash” (Epic Records). Un grup dominat de voci cu 7 membrii de bază pe copertă -între care ”mâna dreaptă” a ambilor frați Winter, chitaristul (aici și producător) Rick Derringer și un vocalist excelent de R&B/Soul și co-autor, Jerry LaCroix- alături de numeroși invitați și invitate, pe un album care îl etalează încă de atunci din 1971 pe Edgar ca pe un excelent și surprinzător compozitor. ”Pure delight” (Rolling Stone), ”my pick for the greatest album of the year” (Circus), ” unforgettable album” sau ”the most impressive surprise masterpiece” (Playboy)...erau doar câteva dintre cronicile de la apariție alături de alte măgulitoare asocieri cu Chicago (pe atunci încă Chicago Transit Authority), Blood, Sweat & Tears, Sly and the Family Stone...sau cu nume ilustre din branșa britanică: Cream, Traffic, sau chiar cu cel dispărut ieri 22 dec. 2014, ”one & only” Joe Cocker...





















Versiunea la clasica  "I've Got News For You" a lui Ray Charles e un ”highpoint”, prelucrările din Gospel așișderea, corul de fete și saxofoniștii excelenți, vocile lui Edgar și Jerry în "Let's Get It On" și "Save the Planet" una mai bună ca cealaltă, "Dying To Live" o baladă superbă...chiar dansanta "Keep Playing that Rock and Roll" aleasă ca disc single nu coboară ștacheta unei mixturi mirifice de stiluri ”Black & White”.
Dar poate cea mai potrivită asociere a albumului a fost acea făcută datorită unei confuzii (!) aparținând unui critic care la prima audiție fusese convins că e vorba de una dintre producțiile Booker T. & the M.G.'s, grupul de casă de la Stax Records din anii '60, creatoarea de ”Southern & Memphis Soul” cu descinderi în Gospel, Funk, Jazz și Blues.

Tracklist:
A1 Give It Everything You Got    Written-By – Edgar Winter, Jerry LaCroix 4:30
A2 Fly Away     Written-By – Edgar Winter, Jerry LaCroix 2:59
A3 Where Would I Be    Written-By – Edgar Winter, Jerry LaCroix 3:57
A4 Let's Get It On    Written-By – Edgar Winter, Jerry LaCroix 5:03
A5 I've Got News For You      Guitar – Johnny Winter   Written-By – Ray Alfred*   3:55
B1 Save The Planet      Written-By – Edgar Winter, Jerry LaCroix 5:38
B2 Dying To Live     Written-By – Edgar Winter 4:00
B3 Keep Playin' That Rock 'N' Roll     Guitar – Rick Derringer    Written-By – Edgar Winter 3:45
B4 You Were My Light     Written-By – Edgar Winter 4:57
B5 Good Morning Music    Guitar [Solo] – Rick Derringer   Written-By – Edgar Winter, Jerry LaCroix 4:20

Credits:
Edgar Winter - organ, piano, celeste, keyboards, saxophone, vocals
Rick Derringer - guitar, vocals, producer
Johnny Winter - guitar, harmonica, vocals
Jerry LaCroix - harmonica, saxophone, vocals
Jon Smith - tenor saxophone, vocals
Mike McClellan - trumpet, vocals
Floyd Radford - guitar
George Sheck - bass guitar
Bobby Ramirez - drums
Ray Barretto - conductor, congas
Alfred Brown, Arnold Eidus, George Ricci, Gene Orloff, Emanuel Green, Max Pollikoff, Russell Savkas - strings
Carl Hull, Albertine Robinson, Tasha Thomas, Janice Bell, Maretha Stewart - vocals

Producer – Rick Derringer
Notes:  Introducing Jerry LaCroix

Liner Notes:
”Clad like a king, yet naked as a snake/ Îmbrăcat ca un rege dar gol ca un șarpe” a poetului francez François Villon este expresia atașată albumului, în timp ce un poem al divei punk-rock Patti Smith care apare tot pe ”back-cover” include chiar descrierea trupei ”liberă și nesăbuită” și a muzicii ”triunghiului de aur” Louisiana-Texas-Memphis: ”brațele unui înger, fața unui sfânt, gura de bandit, coiot cu dinții răsfirați, bunul și răul scuturându-se din strânsoare...ca o pasăre tremurândă, ca un țipăt de vultur, ca toate forțele energiei pozând la greu...ca dragostea, ca lumina”.

P.S. Jerry LaCroix a murit la 70 ani recent pe data 7 mai 2014 întrun cvasi-anonimat....Descoperindu-i unul dintre cele 2 albume solo am realizat cu ajutorul amicului Laci că el mai apare, ce-i drept cu numele puțin schimbat La Croix -”crucea” în limba franceză- în loc de LaCroix și pe 2 albume Rare Earth și că l-a înlocuit în Blood, Sweat & Tears pe vocalistul principal David Clayton Thomas...iar cum de aceste 2 trupe mari care merită loc pe acest blog încă nu ne-am ocupat, veți mai auzi de el.


Referințe și recomandări:
* Edgar Winter's White Trash: ”Roadwork” (live) [Epic, 1972]...cu varianta de peste 17 minute la ”Tobacco Road” (!)
* Edgar Winter: ”Entrance” (Epic, 1970)
* Jerry LaCroix: ”The Second Coming” (1974)
* Edgar Winter: ”Jasmine Nightdreams” (CBS/Blue Sky, 1975)
* Edgar Winter's White Trash: ”Recycled” (1977)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu