* Jambinai (South Korea) - A Hermitage (2016)...”post & math rock”
....Ecouri din noul Swans am întâlnit pe cele 2 albume de mai sus, parcă mai discrete la James Ferraro, electronist american aflat acum în actualitate cu o lucrare având multe în comun ca mesaj și spirit cu anteriorul său album ”Far Side Virtual” din 2011. ”Cred că o complexitate a vieţii ca cea din secolului XXI necesită un fel de formă de dialectică”, spunea însuși autorul. ”În general, ”Human Story 3” e caracterizat de un ton optimist cu câțiva nori agățați deasupra, nori de scepticism despre relația umanității cu tehnologia prezentului. Domină o situație de speranță pentru mine, mi-e groază doar de posibilitatea pierderii spiritului nostru uman în dependența de Hi Tech.”
Cei 5 sud coreeni de la Jambinai combină muzica folk și clasică coreană cu post-rock-ul vestic tipic unor Mogwai sau Godspeed Black Emperor și ceea ce rezultă e ceva interesant pe alocuri chiar improvizând cu ambianță de jazz.
* Blaak Heat – Shifting Mirrors (2016)...”Desert rock”-ul californienilor face trimiteri clare prin sunet și titlurile pieselor la Sahara africană sau zone aride asiatice. Chiar e greu de crezut că nu ascultăm o trupă siriană sau egipteană!
* Pinkshinyultrablast (St. Petersburg/Rusia) – Grandfeathered [Japan Edition] (2016)...”Ultra explozia roz strălucitoare” e un grup de ”shoegaze”-ri ruși incluzând-o pe vocalista Lyubov Soloveva, cu ecouri în ”sound” de la trupe ca Tool sau Cocteau Twins.
Următoarele albume vin de la nume de artiști mai cunoscute, Neil Young extinzându-și la nivel planetar intențiile ecologiste și criticile corporatiste anterioare, basistul Harvey fiind la al 3-lea efort cu piese compuse de Serge Gainsbourg după cele 2 albume din anii '90, jumătatea masculină din Eurythmics apare într-un insolit duo de blues-rock iar basistul din Dire Straits fiind evident influențat componistic de cea mai ”lungă umbră” invizibilă care se întinde peste album, aceea a fostului lider ”one & only” Mark Knopfler:
* Neil Young & Promise Of The Real - Earth -2 CD live- (2016)
* John Illsley (gtr, voc, bass/ex-Dire Straits) – Long Shadows (2016)
* Stewart (/) Lindsey (Dave Stewart & Thomas Lindsey) – Spitballin’ (2016)...”blues-rock”
* Mick Harvey – Delirium Tremens (2016)....tribute to Serge Gainsbourg
* Deus Ex Machina (Italy) - Devoto (Cuneiform, 2016)
Grupul italian e un sextet de instrumentiști virtuoși din Bologna, grup de fuziune ”visceral” între jazz și hard rock -”bel canto vocals, guitars, analog keyboards, violin, bass and drums”- cu circa 30 ani de existență și perioada de grație în prima parte a anilor '90. ”Devoto” e o revenire reușită la 8 ani de la anteriorul ”Imparis” (CD & DVD, 2008), cu un impact atât de mare încât au apărut recenzii excelente culminând cu aceasta: ”...provoking and genre-pushing...one of the most extraordinary bands in the entire music universe” (AllMusic)
Influențe detectate: perioada timpurie Mahavishnu Orchestra, ”Larks' Tongues in Aspic”-era King Crimson; hard rock ”clasic” de la AC/DC, Deep Purple și Led Zeppelin; sugestii din stilul R.I.O. avant-progresiv (Canterbury, etc); vibrații mediteraneene de la co-naționalii de ”Rock Progressivo Italiano” PFM/Premiata Forneria Marconi.
* Dieterich & Barnes - The Coral Casino (Living Music Dupli-cation, 2016)
Titlu exotic și estival pentru albumul duoului format din John Dieterich din Deerhoof și Jeremy Barnes din trupele Neutral Milk Hotel și A Hawk and A Hacksaw care au demarat colaborarea pornind de la ”așteptări zero”, cele 11 piese conținând câteva referințe la un eveniment astronomic, primul satelit pământean Philae care a ajuns pe o cometă.
Titlu exotic și estival pentru albumul duoului format din John Dieterich din Deerhoof și Jeremy Barnes din trupele Neutral Milk Hotel și A Hawk and A Hacksaw care au demarat colaborarea pornind de la ”așteptări zero”, cele 11 piese conținând câteva referințe la un eveniment astronomic, primul satelit pământean Philae care a ajuns pe o cometă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu