marți, 19 iulie 2016

Retrospectivă de iunie, 2016 (3)


* Neko Case, k.d. lang, Laura Veirs – case/lang/veirs (Anti/Epitaph, 2016)
Trioul feminin canadian cântă pentru prima oară astfel, aducând împreună o ”icoană avant-rock”, o veterană ”nomadă muzicală de legendă” și ”o stea indie-folk” care-și împart sensibil egal rolurile pentru cele 14 piese, componistic și interpretativ, pe alocuri pe 2-3 voci chiar într-una și aceeași melodie. Mi-a plăcut analogia unui fan: ”like a female Crosby, Stills & Nash”...sau, mai interesant, chiar rivalizând pe palierul ”sexului frumos” cu trioul consacratelor (Emmilou) Harris/ (Dolly) Parton/ (Linda) Ronstadt. Albumul include ”Song For Judee”, o piesă-tribut adusă cantautoarei folk clasice care le-a influențat pe toate cele 3, Judee Sill.
* Margaret Glaspy – Emotions and Math (ATO Records, 2016)
Ca un ecou la albumul precedent aș considera acest debut al unei tinere care-și extrage seva de inspirație din ”intonațiile melodice imaginative” marca Elliott Smith, Liz Phair și Joni Mitchell pe un fundal ”grungy” adus de chitara fuzată în piesele up-tempo și acustică în baladele ”torch songs”.



* Jill Freeman – A Handmade Life (JillyBean Records, 2016)
* Jill Freeman - Songs About Sex & Depression* (JillyBean Records, 2011)
Apropo de Joni Mitchell, sunt niște adevărate ”must see/heard/have” albumele rare ale acestei cantautoare, mai ales cel recent, ”O viață manufacturată” (”ce-și face omul cu mâna lui e...lucru manual”, zice parcă o vorbă de pe la noi). Avem de-a face cu o perlă discografică mixând inspirat jazz, blues, pop, country, folk & americana, liric adaptând și explorând în subconștient cu ”bisturiul” unui psihanalist de genul Carl Gustav Jung fantasme și povești nemuritoare de Frații Grimm și Hans Christian Andersen (”Cenușăreasa”, ”Baba Yaga”, ”Rățușca cea urâtă”, etc). Și dacă aceste basme ale copilăriei v-au indus cumva ”a priori” ideea unor epitete ca ”naiv” sau ”școlastic/copilăresc”, trebuie spus că ”chanson”-ul gen cabaret al unei Edith Piaf sau ”sound”-ul și atmosfera muzicii unor Tom Waits ori Rickie Lee Jones sunt alte spectre muzicale de care vocea și chitara lui Jill Freeman nu este deloc străină, fiind secondate pe cele 13 piese, printre alții, de multi-instrumentistul Joel Watchbrit, soțul ei care se ocupă și de producție și aranjamente. Nu sunt nici singurul entuziast și n-am exagerat numind albumul o ”perlă”, sunt acum la a 3-a sau a 4-a audiție și-i descopăr alte și alte subtilități și nuanțe, de aceea aleg acest album ca preferatul întregului set al postării în 3 episoade, al ”lunii iunie”, poate chiar ”al verii” în plină derulare și de ce nu?...unul cu pretenții mari la topul personal al întregului an 2016!



* Skadedyr - Culturen (Hubro, 2016)
Recomandat suplimentar față de ”gazdă” -exigenta casă de discuri Hubro- de către excelentul site/blog http://www.birdistheworm.com/ , albumul ”provocator” al formulei de 12 muzicieni din Oslo gravitează pe un teren tridimensional indie-folk-jazz ”îmbibat” cu suficient experiment electronic (”Trålertrall”). Dominanta jazz cu fler tradițional vine mai ales de la pachetul de suflători la tuba, trompetă și trombon din deschiderea ”Datavirus”, cea mai complexă piesă fiind centrala ”Bie”. Tema-titlu de final povestit vocal și cu solouri de vioară și tubă readuce aerul din debut.
* Frøkedal - Hold On Dreamer (Propeller Recordings, 2016)
”A special record by a special artist” e numit acest album iar despre autoare, artistă cantautoare norvegiană, mai aflăm că înainte de acest proiect solo ea a condus grupul Harris Gym în care a colaborat cu Robyn Hitchcock și Sufjan Stevens...după care aceeași Anne Lise Frøkedal (sau, mai european, Frokedal) descrie mai bine ca oricine piesă-cu-piesă propriul album, aici:





* Angela & Jennifer Chun, Nico Muhly - Philip Glass: In the Summer House/Mad Rush; Nico Muhly: Four Studies/Honest Music (Harmonia Mundi, 2016)
* Nils Frahm & F.S. Blumm - Tag Eins Tag Zwei (2016)
* Ian William Craig - Cradle for the Wanting (2015)...."classical, electronic, experimental"
Acest ultim mini-set de 3 albume grupate stilistic încheie cu stil și clasă retrospectiva lunii iunie, ”o paletă minimalistă pentru un efect maxim” -descriere a primului album interpretat de 2 surori violoniste cunoscute în arealul ”chamber music”- potrivindu-se destul de bine și celorlalte 2.



* Sunburst (Tanzania) - Ave Africa: The Kitoto Sound Of East Africa- The Complete Recordings 1973-1976 -2 CD- (2016)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu